Hentbol Bana Eşimi Kazandırdı

Hentbolhaber.Net'in özel röportajları devam ediyor. Bu sefer ki konuklarımız Hentbol Bayanlar 1.Liginin 9.hafta itibariyle lideri Ordu Boztepe Gönülspor'un antrenörleri, Orhan ve Esin İlerisoy.

Türkiye Hentbol Liglerinde birçok hentbol antrenörü görev yapıyor. Ancak İlerisoy çifti, aynı takımda görev yapan ender  çiftlerimizdendirler.

Hentbolhaber.Net olarak Orhan ve Esin İlerisoy çiftini konuk ettik ve hentbolun bir güzelliğini Esin İlerisoy’un sözlerinden anladık. Esin İlerisoy röportajımızda aynen şu cümleleri kullandı: “Hentbol bana çok şey kazandırdı ama en değerlisi Eşimi kazanmak oldu” diyerek hayatında ki mutluluğu bizlere vurguladı.
 

Haber
 

**İlk olarak Orhan İlerisoy ve Esin İlerisoy kimdir? Hentbol Geçmişleri nedir? Kısaca sizlerle paylaşmak isteriz.

Orhan İlerisoy:  1966 Ankara Doğumlu. Gazi Üni. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunu. Hala öğretmen olarak görevine devam etmekte. 1979 yılında Rahmetli Üstün Dinçarslan ile Hentbole başlayan, Rahmetli Prof.Dr.Yaşar Sevim’in emekleri ile İstanbul Bankası Yenişehir , HortaşYenişehir, Ankara Gücü, Eti Bisküvileri, Çankaya Belediyesi, Ankara Emniyet spor vs gibi kulüplerde uzun yıllar hentbol oynadı. Oyunculuğun ardından antrenörlük hayatı başladı ve en önemli destekleri de Mehmet-Gülşen Bilir çiftinden geldi. Onlarla birlikte Havelsan’ın altyapısında yer almaya başladılar. Antrenörlük hayatında Ankara Emniyet Spor, Muhasebe Spor, Havelsan, Çankaya Belediyesi, Ankara Anatolia spor, M.Milli Piyango, Orduspor gibi kulüplerde çalıştı ve son olarak da şuan Hentbol Bayanlar Birinci Liginde başarı ile yoluna devam eden Ordu Boztepe Gönülspor’un antrenörlüğünü yapıyor.

Esin İlerisoy: 1968 Mersin doğumlu. Gazi Üni. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunu. Hala öğretmen olarak görevine devam etmekte. Oyunculuk yaşantısında Mersin’de Çeşitli kulüplerde ve Ankara da Gazi Tıp Sor, DSİ Spor , Eti Bisküvileri ,Ankara TMO ‘da oynadı.

Antrenörlük hayatında Havelsan,DMO,Ankara Sultan spor,Çankaya Belediyesi,Anatolia ,gibi kulüplerde alt yapılarda , DMO Spor ile 1.lig den Süper lig e çıkarak Süper lig de yer aldı. Ordu Spor  İle Süper ligde  yer aldıktan sonra, şimdi de Ordu Boztepe Gönül Spor’un Başarısı için mücadele ediyor.

Antrenörlük hayatlarına başlamak ile ilgili olarak;”Sporculuğumuz bitti ama hem içimizdeki hentbol sevgisi bitmediği için hem de Türk Hentboluna yeni oyuncular kazandırmak amacıyla alt yapıdan oyuncu yetiştirmeye başladık. İki kızımız var HENTBOL’de bizim üçüncü çocuğumuz.”diyorlar.

 

**Orhan Hocam , Esin Hocam,  Türkiye’de eş olarak görev yapan ender çiftlerdensiniz ve şuan faal görev başında olan başka bir çift var mı bilmiyoruz. Ordu Boztepe Gönülspor’da ortam nasıl? Yönetimin bakış açısı ve hedeflerini paylaşır mısınız?

Haber
 

Orhan İlerisoy ve Esin İlerisoy : Türkiye de evli ve aynı takım da birlikte çalışan başka bir çift olduğunu  bende  bilmiyorum. Ancak geçmişte Rahmetli Hocamız Yaşar Sevim ve Mahire Sevim, Mehmet ve Gülşen Bilir çiftleri bu işin en güzel örnekleridir. Bizim de bu işin birlikte yapılabileceği konusun da en güzel ideollerimizlerdendirler.

Ordu Boztepe Gönül Spor çok yeni ve çok genç idarecilerden oluşan, ancak gönülleri de hedefleri de büyük olan bir kulüp. Bu işe de oldukça ciddi olarak baktıkları için biz de onlarla çalışmayı tercih ettik. Hedef bu yılın sonunda mutlaka Süper lig de yer almak.Bunun için de y kadromuz da yeterli , maddi imkanımızda yeterli. .Kadromuz çok genç ,lisede okuyan  oyunculardan ve onların bir üst dönemi olan, yine bizimle yetişen birkaç abladan oluşmaktadır. Bu ekip genç ama bu ligi en iyi yerde bitirecek kadar da deneyim sahibidir.

 

Haber

**Peki Ordu Boztepe Gönül Spor antremanlarını nerede hangi tesislerde yapmakta. Eksikleriniz var mı?

Orhan İlerisoy ve Esin İlerisoy : Ankara da salonla ilgili büyük sıkıntılar var. Cebeci Hentbol salonun da Alt yapı müsabakaları ve okul maçları da yapıldığı için akşamları antrenman saati bulmak neredeyse imkansız. Biz de Hem alt yapı çocuklarımızı topladığımız , hem de bize her desteği veren Zeki POLAT hocanın  okulu Genç Osman Anadolu Lisesi Spor salonun da çalışmalarımızı yapmaktayız. Okul müdürü Mehmet Sözügüzel ,Zeki hoca ve tüm okul idaresine buradan da teşekkürlerimizi iletmek isterim.

Salonun küçük olması ve sonuçta devlet okulu salonu olması nedeniyle belli saatlerde hem alt yapı , hem büyüklerle birlikte aynı anda  çalışmak  zorunda olmamız büyük sıkıntı yaratmakta. Ancak bu zorluklara rağmen çalışacak bir salonumuzun olması bile büyük şans.

 
 

**Sizce Türkiye’de hangi takımda tesisleşme, antreman olanakları  daha iyi?

Orhan İlerisoy ve Esin İlerisoy : Ankara da  neredeyse  her kulüp aynı sıkıntıyı ve zorluğu yaşamakta.Nerede salon ve boş saat bulursa oraya gitmekte. Burada tek avantaj kendi servis imkanı olan  birkaç kulübün uzakta da olsa salonlara gidip çalışma imkanı bulabilmesi.

 

**Türkiye’de antrenör olmanın dezavantajları nedir? Avrupa ile nasıl fark vardır?

HaberOrhan İlerisoy ve Esin İlerisoy : Türkiye de Antrenörlük her ne kadar zor ,yıpratıcı ,ve özveri gerektiren bir meslek dalı olsa da kulüpler profesyonel olmadığı için , meslekten çok part-time  yapılan ,boş zaman faaliyeti şeklinde görülmektedir.Zor olan Antrenörlüğün halen geçim sağlayacak ,başlı başına bir meslek değil de,  geçimini başka işten sağlayan ,ama özveri ile ,fedakarca ben oyuncu yetiştireceğim, çocuklarımı oynatacağım, kulübümü ayakta tutacağım diyen çoğunluğu beden eğitimi dersi öğretmenlerinin ikinci mesleği olmasıdır.Türkiye de  biz de dahil antrenörlük yapanların % 99’u bu işi her türlü fedakarlığı yaparak ikinci iş olarak yapmakta ve tam profesyonel olamamaktayız.(Mecburi geçim kaygısından).

Avrupa da ise bu işi önce kulüplerde ciddi yapılmakta ve bu ciddiyet doğal olarak antrenörlük mesleğinin de ciddi yapılmasına yol açmaktadır.Antrenörlük yapan kişi yanlızca bu işten geçimini sağladığı için de işine daha ciddi sarılmaktadır. Onlarda 1. Meslek, biz de part-time meslek.

 

**Bayan takımları ile uğraşmak zor mu? Genellikle Türkiye’deki antrenörler bayan takımlarla uğraşmanın zor olduğunu söylüyorlar. Sizin düşünceniz nedir?

Orhan İlerisoy ve Esin İlerisoy : Elbette bayan takımı ile uğraşmak zor.Ancak bu ülkede kız çocuklarının da spor yapması, kadınların bu sporun içinde olması hem çağdaş toplum olmamız ,hem sağlıklı bir neslin yetişmesinde kadınların payı  açısından çok önemlidir. Her işin zor bölümü var, ancak biz Türk Hentbolu olarak Avrupa da bir başarı yakalayabileceksek bu bayan  Hentbolu ile olacaktır.

 

**Bayanlar Hentbolun de altyapılarda sıkıntılar olduğu gözükmekte. Altyapıdan gelen sporcu sayısı az, daha doğrusu altyapılarda ilgilenen antrenörler , beden eğitimi dersi öğretmenleri bir elin beş parmağını geçmez bu konuda düşünceniz nedir?

Orhan İlerisoy ve Esin İlerisoy : Bayan sporcu yetiştirmek erkeklerden daha zor. Fizyolojik olarak kızlar daha geç olarak gelişiyor ve  daha çabuk sporu bırakabiliyor.Şu anda milli eğitimde ki sistemle sınava odaklı çocuk yetiştirmek hedeflendiğinden, artık alt yapı da sporcu bulmak imkansız hale gelmekte. Okullarda bu işi yapacak olan kişiler Beden eğitimi dersi  öğretmenleri. Ancak, yetenek seçiminin yapılacağı 2-3-4. sınıflarda zaten beden eğitimi dersi kalktı. 5-6-7.sınıflarda bulduğunuz çocuğu şu anda cazibesi hiç olmayan (görsel medyada yer almayan, Popilitesi az  ,reklamı yapılmayan ,maddi imkanları sınırlı ve kulüp sayısı sınırlı)Hentbola çekmek çok zor. Bir de üstüne çalışan öğretmenin maddi olarak desteklenmemesi, kulüp desteği bulamaması, özveri ile bu işi yapanları bir süre sonra yıldırıyor.

Haber

**Daha fazla sporcu kazanımı açısından neler yapılması gerekiyor.

Orhan İlerisoy ve Esin İlerisoy : Biz hentbolu cazip, reklamı olan , popüler hale getirmediğimiz ve iyi satamadığımızda kaliteli ve yetenekli alt yapı sporcusu bulmamız çok zor. Şu anda okullarda Basketbol ve Voleybol spor okulları çok cazip şartlarla  ve reklamlarını yaparak üstelik paralı spor okulları ile öğrenci toplamakta , biz de o branşları seçmeyen sporcular ile ilgilenmekteyiz.

Biz asıl alt yapıdan bir çok zorlukla yetiştirdiğimiz ve 18-20 yaş döneminde sporcularımızı eğitim kaygısı, geçim sıkıntısı ve bu işte gelecek görememe gibi kaygılarla tam verim alacağımız ,başarıları kazanacakları dönemde kaybetmemiz. Belki hala liglerde 35-40 yaşında sporcularımız oynuyorsa bunun  nedeni alt yapı ile A takımlar arasında yetişen ara jenerasyon gençlerimizi kaybetmemiz ve üst yapıya sporcu bulamamamız.

Eski hentbol oynamış kardeşlerimizin de sporculuktan sonra öğretmenliğe başlayıp sporcu yetiştirmemeleri de ayrı bir sıkıntı. Geçmişte Hentbolden bir şekilde  faydalanmış, geleceğini şekillendirmiş kardeşlerimiz mutlaka kendileri de dönüp hentbole olan  vefa borçlarını ödemeli ve temeli sağlam sporcular yetiştirmeliler.Ne kadar çok sporcu olursa o  kadar o kadar çabuk başarı yakalarız.Kulüplerin ve federasyonumuzun da yapması gereken alt yapıdan sporcu yetiştirecek olan ve yetiştiren öğretmenlerimizi  sonuna kadar desteklemek.

 

**Türk hentbolunun gelişmesi için ekleyeceğiniz düşünceniz var mı? Son olarak eklemek istediğiniz düşünceleriniz nedir?

Orhan İlerisoy ve Esin İlerisoy :Türk Hentbolu ancak geçmişte bizim oynadığımız zamanlarda olduğu gibi ciddi büyük holdinglerin, şirketlerin ve büyük kulüplerin yüksek bütçeler ve ciddi hedeflerle bu işe girmeleri, basketbol ve voleybolun yaptığı gibi pazarlama, marketing olarak vitrinde yer almamız,medyada daha çok yer almamız ve bu işleri yapabilecek  havuzda yetişecek çok sayıda sporcu  ve en az 10 yıllık ciddi bir planlama ile gelişebilir.

Son olarak Hentbolhaber.Net Ekibine Orhan ve Esin İlerisoy çifti olarak Hentbol Sporuna yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ederiz.

 

Bizde Hentbolhaber.Net ekibi olarak Orhan ve Esin İlerisoy’a spor yaşantılarında başarılar dileriz.

Bakmadan Geçme