Hentbol Federasyonu 38 Yaşında

4 Şubat 1976 Yılında Kurulan Türkiye Hentbol Federasyonu 38.yaşını kutluyor.

Hentbol Federasyonumuzun yeni yaşını kutlar , 38.yaşında başarı dolu bir yıl geçirmesini temenni ederiz.

Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Ali Şevki Erek ve Beden Terbiyesi GenelMüdürü merhum Talat Akgül’ün gayretleriyle 4 Şubat 1976 yılında 22.Federasyon olarak Hentbol Federasyonu kurulmuştur.

4 Şubat 2014 itibariyle 38.Yaşını kutlayan Türkiye Hentbol Federasyonunun kuruluş tarihçesi şöyle:

Türkiye’de hentbol ilk kez 1927-1938 yılları arasında açık alanhentbolü olarak başlamıştır. Öncülüğünü Almanya’da öğrenim yapan vebeden eğitimi öğretmeni kökenli Hüsamettin Güreli, Zeki Gökışık, NafiTağman, askeri okullarda yapmıştır. Bu askeri okulların yanı sıra GaziEğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünde de bazı kurallar tespitedilerek, futbol sahalarında "el topu" adı altında hentbolünyaşatılmasına katkıda bulunmuş. Ülkemizde ilk resmi saha el topu oyunkuralları 1934 yılında Türkiye İdman Cemiyeti ittifakı tarafındanyayımlanmıştır.

Ülkemizde ilk resmi açık alan hentbol maçı 1938 yılında oynanmıştır.

İlk Federasyon Başkanı olan Sayın Vedat Abut kısa bir sure görevyaptıktan sonar Başkanlığı Sayın Fail Gökay’a devretmiştir. 1958yılında, Hentbol Federasyonu Başkanı Sayın Vahit Çolakoğlu’nun çabalarıile "Voleybol El Topu" adı altında Türk Hentbolü yeni bir kimlikkazanmıştır. Vahit Çolakoğlu’nun görev süresi içinde Kulüp takımlarıarasında açık alan hentbol müsabakaları gerçekleştirilmiştir. Söz konusukulüp takımları, Harbokulu, Jandarmagücü, Ziraat Gençlik, Maltepe,Emniyet, Anıtspor, Pınarspor ve Doğuspor’dur. Yapılan müsabakalarsonunda her yıl sonunda hemen hemen her yıl Harbokulu şampiyon olmuştur.

Türkiye’de hentbol, voleybol ve basketbol ile birlikte 1942 yılında"Spor Oyunları Federasyonu" çatısı altında teşkilatlanınca hız kazananbir gelişme evresine girmiştir. 1942-43 sezonunda İstanbul Hentbol Ligikurulmuş ve söz konusu ligde Defterdar Takımı şampiyon olmuştur. 1943-44ve 1944-45 sezonlarında Fenerbahçe, 1945-1955 yılları arasında ise,Galatasaray şampiyonluğu elinde tutmuştur. 1945’te ilk kez TürkiyeŞampiyonası düzenlenmiş ve "Kara Harp Okulu Hentbol Takımı" ilk TürkiyeŞampiyonu olmuştur.

1941 yılında Hasan Örengil ve 1947 yılında Mehmet Arkan-İlyas Sınal ikilisi el topu ile ilgili öncü kitaplar yayımlamışlardır.

1945 yılı ve sonrasındaki okullarda bayanlar arası 2×15 dakikasüreli iki devreli salon hentbolü maçları yapılmıştır. 1960-1962yıllarında açılan hakem kurslarının öğretmenliğini İbrahim Selet yapmışve bu kurs sonunda başarılı olan Atilla Bostancıoğlu, Bülent Yılmazer,Necip Doğutürk, Nadi Irmaklar, Sedat Çöteli, Ömer Lütfi Tuncel, FahriAlpagut, Turan Çetinkol, Ertuğ Fırat, Mazhar Kerestecioğlu, İbrahimSelet, Hüsamettin Topuzoğlu, Rıza Nur Mazlumca ve Şeref Tunca resmiolarak hakem unvanını alan ilk grup olmuştur.

Ülkemizdeki salon hentbolü ile ilgili ilk ciddi çalışmalar1974-1975 yıllarına dayanmaktadır. Bu tarihlerde Milli Eğitim Bakanlığıtarafından yurt dışına eğitime gönderilen bir grup beden eğitimiöğretmeni, eğitim gördükleri Federal Almanya’dan dönerek görevyaptıkları Beden Eğitimi Bölümlerinde modern salon hentbolününtemellerini oluşturan değerli çalışmalar yapmışlardır. 1975 yılında,Gazi Eğitim Enstitüsü ve Ankara Spor Akademisi öğretim üyesi Yaşar Sevimtarafından salon hentbolü kuralları derlenerek ilk kez bir kitaphalinde yayımlandı. Adı geçen üniversitemizde salon hentbolü adınayapılan değerli çalışmalar ile salon hentbolünün Türkiye’deyaygınlaşması ve kökleşmesine önemli katkılar sağlanmıştır.

Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Ali Şevki Erek ve Beden TerbiyesiGenel Müdürü merhum Talat Akgül’ün gayretleriyle 4 Şubat 1976 yılında22. Federasyon olarak Hentbol Federasyonu kurulmuştur.

Federasyon Başkanlığı görevine Almanya Köln Spor Akademisinde 4 yılsüre ile hentbol, basketbol, futbol, voleybol, antrenman bilgisikonularında ihtisas öğrenimi gören Yaşar Sevim getirildi. Yaşar Sevimbaşkanlığındaki ilk Federasyon Kurulları aşağıdaki gibi oluşturulmuştur.

Başkan: Yaşar Sevim

Genel Sekreter: İsmail Hakkı Esemen

Asbaşkan: Erol İlgin

Üye: Sedat Muratlı

Üye: Fahrettin Günvar

Üye: Atilla Bostancıoğlu

Üye: Şahin Köktürk

Üye: İlhan Özler

Üye: Murat Kılıç

Üye: Sabahattin Erman

Üye: Turgay Kayaoğlu

Eğitim Birimi Asbaşkanı: Sedat Muratlı

Eğitim Birimi Üyesi: Murat Kılıç

Eğitim Birimi Üyesi: Kayhan Beyhan

Eğitim Birimi Üyesi: Ahmet Sarıyer

Eğitim Birimi Üyesi: Erhan Bayramoğlu

Merkez Hakem Komitesi Asbaşkanı: İsmail Hakkı Esemen

Merkez Hakem Komitesi Üyesi: Mete Öktem

Merkez Hakem Komitesi Üyesi: Atilla Bostancıoğlu

Merkez Hakem Komitesi Üyesi: Ercan Ersü

Hukuk Danışmanı: Atila Bostancıoğlu

Dış İlişkiler ve Olimpiyat Komitesi Temsilcisi: Can Şipal

Sağlık Kurulu Başkanı: Dr. Nurullah Ersul

Türkiye Hentbol Federasyonunun kurulması ile başlanan çalışmalarınönemli ayaklarından biri olarak 1977 yılından itibaren üniversitelerin(Anadoluhisarı, 9 Eylül ve Manisa) Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerindehentbol bilim dalı kurulmuş ve zaman içinde diğer eğitim kurumlarınınmüfredat programları kapsamına da alınmıştır. Ankara 19 Mayıs, İstanbulve Manisa Spor Akademilerinde hentbol temel ders ve ihtisas dersi olarakyer almıştır.

Açılan hakemlik ve antrenörlük eğitim programları ile Türkhentbolünün kurumlaşması yönünde önemli aşamalar kat edilmiştir. Eğitimçalışmalarına verilen öneme paralel olarak 1976-79 yıllarında 16antrenörlük kursu düzenlenmiş ve bu kurslar sonunda 593 kişi antrenörlükbelgesi almaya hak kazanmıştır. Antrenörlük sayısı 1976 yılında 323,1977 yılında 457 ve 1978 yılında da 593’e çıkmıştır.

Tabanını okulların oluşturduğu bu spor daha sonraları M.T.A.,Beşiktaş, İstanbul Bankası Yenişehir, İ.T.Ü., Kolej, Arçelik,Simtel,Taçspor, Çukobirlik, Hacettepe, Karşıyaka, İzmirspor, Etispor,Eskişehir Kılıçoğlu Toprakspor, Pertevniyal ve isimlerinisayamayacağımız Konya, Adana, Eskişehir, Mersin, Trabzon, Rize, Bursagibi illerimizdeki kulüplerimizin desteği ile daha da yaygınlaşmış vegelişmiştir.

15-25 Temmuz 1978 tarihleri arasında, Bursa’da değişik bölgelerdenseçilen 26 sporcu ile ilk A-Milli Erkek Takım Kampı gerçekleştirildi.Söz konusu kampta teknik direktör olarak görev yapan Yaşar Sevim takipeden 10 yıl boyunca A-Milli Erkek Takımı Teknik Direktörlüğü görevinisürdürdü. Genç Milli Erkek Takımımızın oluşturulmasında da KayhanBeyhan, Yüksel Yıldız, Murat Kılıç ve Ahmet Sarıyer önemli görevlerüstlenmişlerdir. Günal Ensari, Rüştü Şahin, Alexander Rezanov, MustafaAslan, Feridun Dorak, Yüksel Yıldız, Hüseyin Güney, Ahmet Topbaş, AhmetKaynak, Tuncay Eresken, Erhan Acar, Süreyya Işıldak, Osman Otay, SezginKaymaz ve daha isimlerini belirtemediğimiz birçok değerli antrenörümüzünbahse konu oluşuma çok değerli katkıları olmuştur.

Türk Milli Hentbol Erkek Takımı ilk resmi maçını 12.09.1979tarihinde Yugoslavya’nın Split şehrinde düzenlenen Akdeniz Oyunlarıesnasında Mısır Milli Hentbol Takımı ile yapmış ve müsabaka 16-31şeklinde Milli Takımımız aleyhine sonuçlanmıştır. Genç Milli ErkekTakımımız ise, ilk uluslararası karşılaşmasını 08.08.1979 tarihindeBulgaristan’ın Loveç şehrinde Yugoslavya Genç Milli Erkek Takımı ileyapmış ve maçtan 29-10 yenik ayrılmıştır. A Milli Erkek Takımımız ilkgalibiyetini 16.12.1981 tarihinde Romanya’da düzenlenen BalkanŞampiyonası’nda, 32-19 şeklindeki skorla Yunanistan’a karşı alınmıştır.

A Milli Hentbol Bayan Takımımız, ilk uluslararası müsabakasını08.12.1983 tarihinde, Bulgaristan’ın Haskova şehrinde Bulgaristan MilliTakımı ile yapmış ve 28-12 skorla yenilmiştir.

Üniversite Milli Hentbol Erkek Takımı ilk kez 1984 yılında, FederalAlmanya’da düzenlenen Üniversiteler Dünya Şampiyonasına katıldı. Adıgeçen Şampiyonadaki ilk müsabakamız Avusturya’ya karşı olmuş ve 22-15skorla milli takımımız aleyhine sonuçlanmıştır.

1992 yılında, İzmir’de gerçekleştirilen ve Romanya, Bulgaristan veYunanistan’ın iştirak ettiği Balkan Şampiyonası sonunda Genç MilliHentbol Erkek Takımımız Balkan Şampiyon olmuştur.

1993 yılı Haziran ayında ilk kez yapılan Yıldız Erkekler veBayanlar Balkan Şampiyonası’nda hentbolcülerimiz erkeklerde 2.,bayanlarda 3.’lük elde etmiştir. Aynı yılın Kasım ayında düzenlenenBalkan Şampiyonası’nda A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı hentboltarihimizde ilk kez Balkan şampiyonu olmuştur.

1994 yılında yapılan Balkan Yıldız Bayanlar Balkan Şampiyonası’ndatakımımız birinciliğe ulaşmış, Eskişehir’de düzenlenen Gençler BalkanŞampiyonası’nda ise, hentbolcülerimiz erkek ve bayanlarda üçüncü sırayıalmışlardır. Ocak 1995’te İzmir’de düzenlenen Dünya ÜniversitelerarasıHentbol Şampiyonası’nda hentbolcülerimiz dünya ikincisi olmuş,Eskişehir’de yapılan Balkan Büyükler Hentbol Şampiyonası’nda millitakımımız Balkan Şampiyonluğu’na ulaşmıştır.

Geçmişten Günümüze Federasyon Başkanları

PROF.DR. YAŞAR SEVİM: (1976 – 1979) HentbolFederasyonu’nun kurucusu ve ilk başkanı olan Yaşar Sevim, bu görevi 28yaşında üstlenen en genç başkan oldu. Gazi Üniversitesi Beden EğitimiSpor Yüksek Okulu Antrenör Bölüm Başkanlığı görevinde bulundu. Birçokönemli başarıya imza atan kulüp hentbol takımlarının antrenörü ve teknikdirektörü olarak Türk hentbolünün gelişmesine değerli katkılarıolmuştur. Yaşar Sevim, Avrupa Hentbol Federasyonunun (European HandballFederation, E.H.F.)Lektörü olarak ülkemizi E.H.F. de temsil etmiştir.Sevim, 9 Şubat 2009 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatınıkabederek, aramızdan ayrıldı.

PROF.DR. SEDAT MURATLI: (1979 – 1979) YaşarSevim’den sonra 2 ay gibi kısa bir süre Türkiye Hentbol FederasyonuBaşkanlığı görevini üstlenmiştir. Halen Akdeniz Üniversitesi BedenEğitimi Spor Yüksek Okulunda Öğr. Gör. olarak çalışmaktadır.

İBRAHİM SELET: (1979 – 1980) Sedat Muratlı’dan sonra bir yıl kadar Federasyon Başkanlığı görevini sürdürmüştür.

ŞEREF TUNCA: (1980 – 1989) İbrahim Selet’ten sonra9 yıl Federasyon Başkanlığı yaptı. En uzun süre Federasyon Başkanlığıyapan Tunca, döneminde Erkekler Deplasmanlı Hentbol 1. Ligi, ErkeklerDeplasmanlı Hentbol 2. Ligi ve Bayanlar Deplasmanlı 1. Ligi kuruldu.

PROF. DR. YAVUZ İMAMOĞLU: (1989 – 1993) ŞerefTunca’dan sonra Federasyon Başkanlığı’na gelmiştir. Bu dönem, hentbolsporunun hamle yaptığı ve alt yapı çalışmalarına büyük önem verildiğibir süreçtir. Milli takımların başına ilk kez yabancı bir teknik adamRezanov getirilmiştir. Özellikle genç ve yıldız milli takımlarına çoksayıda maç oynatılmış ve deneyim kazanmaları sağlanmıştır. Bu döneminoyuncuları 15 sene A Milli takıma hizmet vermişlerdir. İmamoğlufederasyonu zamanında bu spor dalına medyanın büyük ilgi göstermesisağlanmıştır. IHF ile ilişkiler üst seviyeye gelmiştir. Okullardahentbol voleybolun önüne geçmiş, basketbolu zorlamaya başlamıştır. IHFkokartlı hakem sayımız rekor seviyeye yükselmiştir. Hakem ve antrenöreğitimi çok büyük bir gelişme göstermiştir. Sporcu sayısındaki artışlarçok yüksek olmuştur.

SERHAT BİLGİ: (1993 – 2000) Serhat Bilgi ve ekibi seçimle Türkiye Hentbol Federasyonunda işbaşı yapan ilk Federasyon Başkanı’dır.

GÜNAL ENSARİ: (2000 – 2004) 1977 yılından itibarençeşitli kulüplerde hentbol antrenörlüğü yapan ve Türkiye HentbolFederasyonunun teknik ve eğitim konularındaki çalışmalarında ve millitakımlarda görevler üstlenmiş olan Günal Ensari, TED Ankara Koleji Lisekısmında Beden Eğitimi Zümre Başkanı olarak çalışmaktadır. Ayrıca halenAkdeniz Hentbol Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği ve UluslararasıHentbol Federasyonu (I.H.F.) Denetim Kurulu Üyeliği göreviniyürütmektedir.

TARIK CENGİZ: (2004 – 2010) Ankara ÜniversitesiSiyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Tarık Cengiz, 1999 yılındagerçekleştirilen genel seçim sonunda Demokratik Sol Parti mensubu olarakSamsun milletvekili sıfatı ile Türkiye Büyük Millet Meclisine girdi. 17yıl aktif olarak hentbol oynadıktan sonra 1996 yılında Türkiye HentbolFederasyonu Merkez Hakem Kurulu Asbaşkanı görevini üstlendi. Daha sonraT.H.F. Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yapmıştır. 2001 yılında,Avrupa Hentbol Federasyonu Tahkim Kurulu üyeliklerinden birininboşalması nedeniyle yapılan seçim sonunda E.H.F. tahkim kurulu üyeliğinikazanmıştır. Söz konusu görevi 2004 yılına kadar sürdürmüştür. 2004yılında, yapılan Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanlığı seçimi sonundadiğer başkan adayları Günal Ensari ve Serhat Bilgi’nin önünde seçimlerikazanarak 8. Hentbol Federasyonu Başkanı olmuştur.

BİLAL EYUBOĞLU : ( 2010 – …… )

Bakmadan Geçme