Hentbol kamuoyunun takdirini kazanmıştır

Türkiye Hentbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Barbaros Yılmaz, geride kalan 2011-2012 sezonu ve yaklaşık 1 ay sonra başlayacak olan 2012-2013 hentbol sezonu hakkında açıklamalarda bulundu.

Türk hentbolunun son dönemde belirli bir yükseliş dönemine girdiğini ve MHK olarak bu çıtayı daha da yukarı taşımak adına kendi sorumluluk alanlarında her türlü fedakarlığı yapacaklarına dikkat çeken Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Merkez Hakem Kurulumuz 2011-2012 hentbol sezonu itibariyle eğitimçalışmalarında, Sezon Başı Semineri’ne 48 A-B Klasman Hakem Çifti,85A-B Klasman Gözlemci,İkinci Seminere 52 C Klasman Hakem Çifti, 43 CKlasman Gözlemci, sezon ortası yapılan Ara Seminere 17 A Klasman HakemÇifti ile Şubat ayı içerisinde yapılan Genç Hakem Semineri’ne de 40 Hakem Çifti olmak üzere toplamda; 274 A-B-C Klasman Hakemi,126 A-B-C Klasman Gözlemci arkadaşımızı değerlendirmiştir.

Bu seminerlerin sınav, takip ve değerlendirmeleri sonucunda,kurulumuz öncelikle eğitim ve atamalarla ilgili çalışmalarda geçmişin eksiklikleriyle süregelen tespitleri ortaya çıkarmıştır.

‘ARA SEMİNER ÇOK OLUMLU SONUÇ VERDİ’
Bu anlamda, öncelikli tespit ettiğimiz üst düzey eğitim çalışmalarının birincisi, 7-8 Ocak 2012 tarihinde Antalya Club Sera Hotel’de yapılan A Klasman Ara Semineri ile başlatılmıştır. Hakem çiftlerimizin sezonun ilk yarısında yönettikleri müsabakaları her hakem çifti için en az birer devre olmak üzere izlenmiş ve yapılan hatalar anındagörsel olarak değerlendirilerek gerekli düzeltmeler yapılmıştır. AyrıcaEHF ve IHF’nin eğitim cd’leri izlenerek standart kararları yakalamaçalışması yapılmıştır. Bu çalışmanın hakemlerimiz açısından çok olumlu geçtiğinin izlenimleri liglerin ikinci yarısındaki müsabakalarda net bir şekilde tespit edilmiştir.

GENÇ HAKEM ÇALIŞMASI
Alt seviyede ise, 11-12 Şubat 2012 tarihinde, İllerimizden gelenbildirimler ve kurulumuzca tespit edilen 1.Genç Hakem Çalışması 17- 26 yaşgurundan oluşan 40 çift hakem ile Ankara’da görsel eğitim ve sahaçalışması şeklinde yapılmış olup, seminer sonunda yapılan kural bilgisisınavı ve mülakat ile gençlerimizinhentbol ve hakemlikle ilgili duygu düşünceleri de öğrenilmiştir. Buseminer sonrasında hakemlerimize yıl içerisinde çeşitli tarihlerde 85 grup merkezinde yapılan (Okul, Kulüp)müsabakalarında görev verilmiştir. Her hakem çiftimiz grup yarı finalve final turnuvalarına asgari 3 kez, azami 10 kez olmak üzeregörevlendirilmiş ve bu müsabakalarda maç tecrübeleri artırılmıştır.

Ayrıca bu turnuvalarda görevlendirilen gözlemcilerimiz tarafından hergünün sonunda eğitim toplantıları düzenlenip genç hakem çiftlerimizin aktif eğitimleri yapılmıştır, turnuvalar bitiminde gözlemci arkadaşlarımız tarafından hakemlerimiz için yapılan değerlendirmeler MerkezHakem Kurulumuza rapor halinde gönderilmiştir. Gelen raporlar haricindegözlemcilerimizle karşılıklı bire bir görüş alışverişindebulunulmuştur. Gözlemcilerimizin kurulumuza bildirdikleri görüşler hakemeğitim takip formlarına işlenmektedir, bu veriler önümüzdeki yıllariçin hakemlerin gelişimleri hakkındaki değerlendirmelere ışıktutacaktır.

Bu yıl ki, değerlendirmeler sonucunda 40 genç çift hakemimizden 8 çiftimizin çok iyi,15 çiftimizin de iyi durumda oldukları kurulumuzca tespit edilmiş veönümüzdeki sezonlar için bu çiftler takip altına alınmıştır. Önümüzdekisezon itibariyle bu çalışmalarımız kararlılıkla ve artarak devamedecektir. Bu çalışmalar devamlılık arz ettiğinde 2 veya 3. sezon sonunda B Klasman hakemlerimizin büyük bölümü C Klasman hakemlerimizin de tamamı bu çalışmadan geçen hakemlerden oluşacaktır.

GÖZLEMCİ VE HAKEM İSTATİSTİKLERİ
2011-2012 Hentbol sezonunda 85 gurup merkezinde yapılan Kulüp ve Okulmüsabakalarında aşağıda belirtilen sayıda gözlemci ve hakem görevyapmıştır.

GÖZLEMCİLER;A Klasman 42 Gözlemci, B Klasman 99 Gözlemci, C Klasman 40 Gözlemci.
HAKEMLER;A Klasman 21 Çift, B Klasman 96 Çift, C Klasman ve Genç Hakem 172 Çift.

2011-2012 Hentbol sezonunda 1.Ligler ve SüperLigler de (Bayan-Erkek) toplamda 694 müsabaka oynanmıştır, bumüsabakalarda görev alan hakem ve gözlemci sayıları aşağıdaki gibidir.

SÜPER LİG;Bayan – Erkek toplam 262 müsabaka:
Bu müsabakalar sonunda 230 maçta, A Klasman hakem çifti, 32 maçta B Klasman hakem çifti düdük çalmıştır.

262 Bayan – Erkek Süper Lig müsabakasında 232 A Klasman Gözlemci, 30 B Klasman Gözlemci görev yapmıştır.

1.LİG A-B;Bayan – Erkek toplam 432 müsabaka:
432 Müsabakada 68 A Klasman,300 B Klasman,64 C Klasman Hakem çifti düdük çalmıştır.
432 Müsabakada 48 A Klasman,269 B Klasman,110 C Klasman Gözlemci görev yapmıştır.

ÖZDENİZ VE ERDOĞAN’DAN TARİHİ BAŞARI
Ülkemizde 5-15 Temmuz 2012 tarihinde yapılan Genç Erkekler Avrupa Şampiyonası’nda görev yapan ve şampiyonanınen zevkli müsabakalarından 3-4.’lük final maçında düdük çalan hakemliktarihimizde böyle bir başarıya imza atan Uluslararası Hakemlerimizİbrahim Özdeniz – Kürşad Erdoğan’ın başarılı performansları baştaKurulumuz ve Federasyonumuz olmak üzere tüm hentbol kamuoyunun takdirini kazanmıştır.

Daha önceden de tebrik ettiğimiz arkadaşlarıma kurulum adına tekrarteşekkürlerimi sunuyor, ayrıca, bu şampiyonada görev yapan UluslararasıGözlemcimiz Kenan Sivrikaya arkadaşımızı da kutluyor, başarılarınındevamını diliyorum.

Bu şampiyona esnasında Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) Hakem Atama Kurulu Başkanlığı’na yeni seçilen Dragan Nachevskive diğer EHF yetkilileri ile yapmış olduğum görüşmeler sonucunda hemEHF Genç Hakem (Young Referee) çiftlerimiz hem de EHF B (Candidate)hakem çiftlerimiz için çok çok olumlu düşüncelerine bizzat şahitolduğumu ve yakında bu arkadaşlarımızla ilgili de güzel haberler paylaşacağımızı söylemek istiyorum.

DİLMEN, SİVRİKAYA, ÇELİK VE VEZİROĞLU’NA KUTLAMA
Bunun yanı sıra 2012 Mayıs ayı içerisinde Avusturya’da yapılan EHFDelege Kursu sonucu, EHF Delegesi olmaya hak kazanan Sayın Ayberk Dilmenve Sayın Kenan Sivrikaya arkadaşlarımız ile 2012 Haziran ayı içerisindePortekiz’de yapılan EHF Plaj Hakem sınavında başarılı olup EHF PlajHakemi kokartı alan Taha Yasin Çelik ve Çağlar Veziroğlu Hakemkardeşlerimi de bir kez daha kutluyorum.

EYÜBOĞLU VE EKİBİNE TEŞEKKÜR
Hakem ve Gözlemcilerimizin özlük hakları, eğitimleri konusundayaptığımız çalışmalarda ve EHF ile olan ilişkilerimiz sonucu edinilenkazanımlarda desteklerini esirgemeyen Federasyon Başkanımız BilalEyüboğlu ve Yönetim Kurulu’na, Federasyon çalışanlarına teşekkürlerimizisunuyorum.

YENİ SEZON MESAJI
2011- 2012 Hentbol sezonunda mücadele edenSüper Lig ve 1. Lig olmak üzere tüm kulüplerimizin sporcularıantrenörleri ve yöneticilerine hakem ve gözlemcilerimize göstermişoldukları ilgi ve hoşgörünün sürekliliğini,son yılların en çekişmelive centilmence geçen hentbol sezonlarından biri olan bu sezonda mücadeleeden kulüplerimizin göstermiş oldukları performansın 2012- 2013 hentbolsezonunda da devamını diliyor, yeni sezonun tüm Kulüplerimize,Hakemlerimize, Gözlemcilerimize, Temsilcilerimize, Camiamızı oluşturantüm hentbol dostlarınahayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Kaynak:Ajansspor

Bakmadan Geçme