Hentbol şöleninin arka penceresinde: Müfit Ural-Cem Cebeli

2016 Erkekler Avrupa Şampiyonası Polonya'da tüm görkemi ile sona yaklaşırken, onlar da Türk Hentbol sevenlerine Sports TV ekranlarından yorumlarıyla farklı bakış açıları sağladılar: Müfit Ural ve Cem Cebeli

15 Ocak’da Polonya’da başlayan hentbol çoşkusu Sports Tv ekranlarında yaşanmaya devam ederken, sayısız mesajlar, yorumlar sosyal  medya üzerinden hem Hentbolhaber.Net’e hem de Sports TV’ye ulaşıyor. 

Sosyal medyadan gelen sorulara ekranın yansımayan yüzünde Spikerler Ulaş Can, Erdem Bitik, Tugay Kosova ile birlikte cevaplar veren Müfit Ural ve Cem Cebeli ile, yarı finaller öncesi özel röportaj gerçekleştirdik.

Müfit Ural, Hentbolun kurulduğu ve 40. yaşına basacağı bu günlerde ilk günden beri bu çoşkuyu kalbinde hissediyor. Hentbolun 40 yıllık geçmişinde sporcu, antrenör ve gözlemci olarak her kademisinde kendisi bulundu.

Cem Cebeli’de, hentbolde uzun yıllar oynamış ve salonların tozunu yutmuş bir oyuncu. Arçelik ve Beşiktaş forması da giyen Cem Cebeli, “Hentbol benim için bir tutkudur” diyor ve her zaman elinden gelenin en fazlasını hentbol için yapmaya çalışıyor.

*Sports TV serüveniniz nasıl başladı?

Müfit Ural: Avrupa Şampiyonası’nın başlamasından bir gün önce sevgili Ulaş ÇAN’ dan telefon aldım. “Yorumcu olarak bize yardımcı olur musunuz? Sizi fazla yormayız hangi maça isterseniz gelin” deyince neden hepsi olmasın diye düşündüm . Başka bir yorumcu konusunda da “Yardımcı olabilirim” dedim ve Sevgili Cem CEBELİ ile Ertesi gün yayına gittik. Yani hakemlikteki deyimle; “Biz göreve değil görev bize talip oldu”

Cem Cebeli:  Avrupa Erkekler Hentbol Şampiyonasının başlayacağını biliyordum. Programımı tamamen buna endekslediğim dönemde sevgili Müfit Ural arayarak, Sports Tv’nin maçları canlı yayınlayacağını, kendisinin de yorum yapacağını, yardımcı olmamı istedi.

Yardımın; yanında bulunmak, bilgilerimi kendisine iletmek olduğunu düşünerek kabul ettim. Ancak tam yayın başlarken işin şekli, teknik olarak aynı anda yorum yapamayacağımız, spiker ve yorumcunun iki maç üst üste görev alamayacağı şeklinde değişti. Bir anda bizzat yorum yapmayla karşı karşıya kaldım.

*Avrupa Şampiyonası’ndaki ilk gün yayınlarla şu günki yayınları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Müfit Ural: Avrupa Şampiyonası’nın başladığını Sports Tv’den gelen telefonla öğrendim. Ve sonrasında sosyal medyadan Hentbolhaber.Net üzerinden de arkadaşlarımıza bu yayınların 15 gün boyunca hentbol severlerle olacağını bildirdik. Yayınlarla ve sosyal medyadaki paylaşımlarla şampiyona bir anda hentbol severlerin ilgi odağı olmuş. Bizler bunu 2. günde tweetlerle anladık. Bu ilgiye Sports Tv yönetici ve sunucular da çok şaşırdı ve sevindiler. Söylemleri “Biz hentbol ün bu kadar seyircisi olduğunu tahmin etmedik” oldu. Seyircimizle gurur duyduk. Hepsine verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Bu ilgi yoğunluğu ile Şimdi Sports Tv ekibi de birer hentbol sever oldular.

Bu gün gelinen nokta; hentbol maç yayınların sporun kanalı Sports Tv de devamlı verilmesi, ilginin kesilmeden artması yönünde. Bunun için çok fazla mesaj ve tweet aldılar. 2017 Yılı Hedefteki “Dünya Hentbol Şampiyonası” için Sponsor aramaktadırlar. İlgilenenlere duyuralım.

EURO 2016 ilk gününden beri Hentbolhaber.net’i destekleriyle hep yanımızda hissettik. Desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyorum.

Dileriz bu ilginin hentbolün tanıtımında çok faydalı olur ve toplumdaki değerine yeniden kavuşur.

Cem Cebeli:  Sevgili Müfit Ural’ın sen hentbol oynadın, antrenörlük yaptın idarecilik yaptın, spor akademisini bitirdin, hitap yeteneğin var, pratik görüşlerin var, üstelik yıllardır dünya hentbolunu takip ediyorsun vb. tüm telkinlerine rağmen ilk günler dizlerim titreyerek ilk yayınlara başladık.

İlk tepkiler hep olumluydu ve yakın çevremizden geldi. Genelde Sports Tv’ye teşekkür şeklindeydi. Bizler, EHF ve Hentbolhaber.net sitelerinden de yararlanarak istatistikleri inceliyor, teknik analizlerini çıkarıp, sabahlara kadar çalışıp maç toplantıları düzenleyip, mahçup olmamaya çalışıyorduk.

Daha sonraları yayında emeği geçen tüm arkadaşlarla inanılmaz bir uyum yakaladık. Kendilerine tekrar teşekkür etmeliyim. Sanki yıllardır birlikte çalıştığımızı hissettikçe rahatlıyorduk. Bu arada izleyicilerin destek ve katılımı Sports Tv’yi bile şaşırtacak kadar fazla olmaya başladı. Hentbolun Türkiye’de ne çok seveni ve izleyicisi olduğu da bizleri şaşırttı. Velilerden, çok küçük hentbolculardan, teknik adamlardan, milli hentbolculardan, hiç hentbolu bilmeyen ancak izlemekten ne kadar zevk aldığını söyleyenlere kadar, her kesime hitap etmeye başladığımızı gördük.

Haber

*Şampiyonaya genel bir değerlendirme yapar mısınız?

Müfit Ural: Bu güne kadar çok üst düzey maçlar izledik. Dünyanın en iyi oyuncuları ve takımların mücadelesi, izleyen herkesin nefesini kesti. Gurup maçlarında özellikle ilk maçlarda takımlar biraz tutuktu. Ama her geçen gün çok zorlu mücadeleler izledik. Gollerin , estetik pas ve hareketlerin yavaş gösterimleri de görüntü kalitesiyle seyirciyle buluşması keyiflere keyif kattı.

Guruplardan çıkan takımların üst gurupta oyun kalitesini ve güç dengelerinin belli olmaya başladığı süreç oldu. Gurup maçlarından sonra bir üst turda guruplardan aldıkları puanları üst tura taşımaları, son güne kadar final takımlarının belli olmayışı, heyecanın son ana kadar devam etmesi de ayrı bir renk getirdiğini düşünüyorum.

Cem Cebeli: Şampiyona prosedürü; her gruptan birer takımın eleneceği 16 takım 4 grupta mücadelesiyle başlamış, daha sonra alt grup sonuncusundan aldığı puan hariç diğer aldığı puanları üst tura taşıyarak 12 takım 6’şarlı iki grupta toplanıp, çapraz eşleşmeyle finallere gidilecek şeklindeydi. Uygulanan bu prosedür, son maçlara gelinirken dahi özellikle ilk 4 takımın kimler olacağı heyecanını getirdi.

Tüm otoritelerin beklentilerinde de sürprizler yaşadık.

İlk sürpriz, özellikle ilk tur maçlarında kalecilerin performansı ile 4 kez maçın oyuncusu seçilmeleriydi. Favori Fransa’nın Polonya’ya yenilmesi, averajla ilk 4’e girememesi, aynı Polonya’nın Hırvatistan’a çok farklı yenilmesi, Norveç’in rekor puan ile ilk 4’e girmesi gibi. Sürprizler takımlarla sınırlı kalmadı. Pekçok oyuncu, beklentilerin altında veya üstünde, hatta bazıları çok dengesiz performanslar gösterdi.

Şampiyonada hakemlerin performansı çok üst düzeydeydi, çok az hata yaptılar. Hentbolun bu kadar süratli oynandığı bir ortamda ne seyirciden etkilendiler ne de oyunculardan. Zaten neredeyse kararlarına hiç itiraz gelmedi.

Bazı antrenörlerin tercihlerini anlamakta zorlandık. Ancak uzun soluklu turnuvalarda pek çok faktörü göz önünde bulundurmak gerekir. İlerleyen zamanlarda bir takım antrenör değişiklikleri olacağına inanıyorum.

Seyir zevki açısından çok güzel maçlar, mücadeleler, asistler, goller,kurtarışlar izliyoruz. Özellikle ağır çekimlerde inanılmaz hoş görüntüler ortaya çıkıyor.

*Yarı Final eşleşmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Müfit Ural: 

1. Grup : 1. İspanya – 2. Almanya

2.Grup : 1. Norveç – 2. Hırvatistan oldu

Final gurubuna kalamayan Danimarka ve Fransa seyircilerine hayal kırıklığı yarattı.

Takımları kısaca özetlersek.

İspanya : Tecrübeli ve turnuva takımı. yıldızları fazla. Ama yaş ortalaması yüksek bir takım.

Almanya : Sert ve agresif savunma yapan, hücumda garanti golü arayan disiplinli bir takım.

Norveç : Hızlı, dış atışlarda etkili oyun anlayışı olan ve takım oyununu her yönüyle oynayan bir ekip

Hırvatistan : Polonya maçıyla gösterdiği başarıyla sürpriz bir takım. 3:2:1 savunma ve hızlı hücum silahı oldu.

Cem Cebeli: Öncelikle yarı finale kalan takımların her birinin bunu hak ettiğini söylemeliyim. Şampiyona öncesi tahminlerine göre, Norveç en sürpriz isim olmasına rağmen turnuvanın en çok puan alan takımı oldu. Almanya nispeten genç bir takımla katılmasına rağmen özellikle savunması ve turnuva disiplini ile buraya kadar geldi. Hırvatistan zaman zaman uyguladığı geleneksel 3-2-1 savunması ile bazı takımlara, özellikle Polonya karşısında karşı çok etkili oldu. Hücuma hızlı gitmeleri de rakibe nefes aldırmıyor. İspanyollar ise seyir zevki veren, sonuç odaklı oynayan bir takım.

Çok heyecanlı, genellikle kontrollü, riskten kaçınan taktik ağırlıklı maçlar olacağını düşünüyorum.

*Sizce kim şampiyon olacak?

Müfit Ural: Peşinen Böyle bir ön görü yanlış olur diye düşünüyorum. Final maçları farklı bir atmosferde oynanır. Antrenörlerin doğru zamanda doğru müdahaleleri sonuçlar için çok önemli olacak.

Gönlüm Almanya- İspanya final oynasın istiyor. Ama Norveç’de yabana atılmaz.

Cem Cebeli : Şu anda dünyada hentbolu takip eden herkesin merak ettiği cevabı benden bekliyorsunuz. Yukarıda da belirttiğim gibi, çok farklı karakterli takımların arasındaki mücadele olacak. Şampiyon adayımın ismi vermeyeyim ama takımını rakibe göre oynatabilen teknik adamın başarılı olacağını söyleyebilirim.

*Favori oyuncunuz?

Müfit Ural: Belki eski bir kanat oyuncusu olduğum için İspanya sol kanadı : RİVERA Valero  favorim. Ama gelecekteki yıldızlardan biri olarak da İsveç’den Sol oyun kurucu genç NILSSON Lukas.

Cem Cebeli :  Yıllardır dünya hentbolunu takip etmeye çalışan biri için cevabı çok zor bir soru oldu. Yine tek bir isim vereceksem Mikkel Hansen.

Deneyimli oyuncu o kadar çok yönlü ki; gol atıyor, asist yapıyor, blok yapıyor, top kapıyor, savunmada da hücumda da takımını yönlendiren bir lider.

Ancak Rusya’dan Timur Dibirov’da çok olağan dışı bir kanat oyuncusu.

Haber

*Hentbol severlere son olarak mesajınız nedir?

Müfit Ural: Hepsine tekrar, tekrar teşekkür ediyorum. Güçlü bir kamuoyu olduğumuzu gösterdik. Bunu salonlarda tribünleri de doldurarak yapalım. Çünkü hentbole sponsor olacak kurum ve kuruluşlar bu ilgiyi salonlarda görmek ister. Salonda maç seyrederken oluşturacağımız bir kalabalık belkide büyük takımlarında ilgisini çeker. Bu sayede belki seyir zevki yüksek takımlarımız ve Avrupa Şampiyonlarında  mücadele eden güçlü milli takımımız olur.

Kısa bir notta Sayın hentbolü yönetenlerimize; Sanki Sports Tv ve spikerlerimiz hentbole katkılarından dolayı bir teşekkürü hak ediyorlar.

Cem Cebeli:  Hentbol, Türk insanının genel karakteristiğine çok uygun bir spordur. Seyretmek kadar oynaması da çok zevklidir. Hentbol oynamak, vücut gelişiminin dışında, koordinasyon, mücadele etme, sorunla başa çıkma, algı, muhakeme, hızlı ve doğru karar verme, uygulama ve sonuç alma yetileri kazandırır.

Hentbol oynayamıyorsanız; oynatın, seyredin, destekleyin.




Bakmadan Geçme