Hentbol ve yeni kurallar

Yazarımız Günal Ensari, 21 Yaş Erkekler Dünya Şampiyonası’nda test edilen kural değişikliği ile ilgili uygulamaları kaleme aldı.

Hentbol ve yeni kurallar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Brezilya’da oynanan 21 Yaş Erkekler Hentbol Dünya Şampiyonası sona erdi. Yeni değiştirilmesi planlanan kuralları Kürşat – İbrahim hakem çiftinin yönettiği maçların yanı sıra birçok maçta daha  izleme fırsatı buldum.  2012 Londra Olimpiyatları’nda ve sonraki dünya şampiyonalarında da  tartışmalar ve görüş alış verişleri oldu. Daha sonra  hentbolu olumsuzlaştıran görüntülerin ve davranışların yok edilmesi için yapılan arayışlar, çözüm önerileri en son 2014  Danimarka’daki Dünya Şampiyonası esnasında IHF tarafından yapılmış olan toplantı ve görüşmeler ( Bunda hemen her kesimin görüşlerine yer verildi. IHF Hakem Komisyonu, üst düzeyde antrenörler, medya, hentbol taraftarı v.b) sonunda  şekillenerek bu şampiyonada test aşamasına geldi. Yeni uygulanacak kurallar test edilirken ileride hentbolun izleme zevkini yok eden sıkıcı hale getiren ve televizyonların naklen yayınlarını süre açısından sıkıntıya sokan bazı sorunları yok edeceğini gösteriyor sanki. Özellikle  hem ulusal hem de uluslar arası müsabakalarda hemen hemen herkesin sıkıntı yaşadığı hakemleri yanıltmaya yönelik,  oyuncuların sakatlanma numarası (sporcu yerde yuvarlanıp ızdırap içinde olduğunu gösteren tablo sonrası, sağlık ekibinin iki soğutucu uygulaması sonrası tay gibi koşan) zaman çalmaya yönelik ve bunun neticesinde oyun akışını kesen, heyecanı azaltan, seyri olumsuzlaştıran davranışlar, henüz erken konuşuyor olsak da sanki belli bir ölçüde önlenecek gibi görünüyor. Çünkü böyle bir uygulamada oyuncu artık bir süre (3 hücum) oyun dışında kalacağını biliyor ve böyle bir duruma düşmemek için büyük bir özen gösteriyor.  Seyrettiğim maçlarda da bunlara yönelik davranışlarında, ve sağlık ekiplerinin sahaya girişlerinde çok ciddi azalma olduğunu gördüm. Tüm bunlara  rağmen uygulamada bazı eksikler çıkacak ve yeni düzeltmeler de olacaktır. Sonuçta alınan ve alınacak doğru önlemler bu sorunu büyük ölçüde azaltacaktır gibi görünüyor.

Yine pasif oyunda pas sayısının sınırlanması bir çok belirsizliği ortadan kaldırıyor. Özellikle her iki bankta antrenörlerin (Bir tarafın pasif bu kadar uzun oynatılır mı? – Bir tarafın hücuma yönelik oynuyoruz niye pasif çalındı? ) şikayetlerini en aza indirgeyecek  ve netleştirecek görünüyor.

Mavi Kart herkesin net göreceği (Sporcu,teknik kadro ve seyirci) hale geldi. Bu da son derece olumlu. Daha önce kırmızı kart gösterildikten sonra rapor yazılacaksa banktaki teknik sorumluya sözlü bilgi veriliyordu. Hakemler bazen unutuyordu, seyircinin bundan haberi olmuyordu. Bu ve buna benzer sorunlar ortadan kaldırılarak her şey netleştirecek.

Son bir dakikadaki cezalar, son 30 saniye olarak değiştirildi bu da net.

Her ne kadar erken konuşuyorsak da uygulamada bir süre sonra farklı sorunları belki de beraber getirecektir. Bu da zamanla ortaya çıkacak. Her zaman böyle olmuyor mu? Kesin çözüm bulundu derken birkaç yıl sonra farklı arayışlar, farklı çözümler arayışı içinde değil miyiz? Yeni çıkacak sorunlar için de yeni çözüm önerileri hep olacaktır.

Sonuçta Brezilya’daki 21 Yaş Erkekler Hentbol Dünya Şampiyonası  ve bundan sonra Rusya’daki 19 Yaş Erkekler Hentbol Dünya Şampiyonası’ndan sonra kesinleşecek olan yeni kuralların caydırıcı ve engelleyici nitelikleriyle hentbola yararlı olacağı izlenimini taşıyorum.

Bakmadan Geçme