Hentbola yabancı kalmasın

Yazarımız ve NtvSpor Spikeri ve yazarı Gökhan Çetinbaş, Türkiye Hentbol Federasyonu’nun almış olduğu Yabancı Oyuncu Kararları ile ilgili olarak düşünceleri köşe yazısında dile getirdi.

Hentbola yabancı kalmasın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Hentbol Federasyonu yeni dönem yabancı kuralını açıkladı. Buna göre kulüpler 22 kişilik kadro için 14 yabancı ile anlaşabilecek. Bunlardan 3’ü için bir kriter yok ama diğer 11 yabancı için uluslararası federasyonun sıralamasında ilk 25 ülke vatandaşı olmak ve son 7 senede A veya genç takımda en 10 defa yer alma kriterleri getirildi.

Bu değişiklik planlaması çok önceden yapılan ve federasyon başkanımız Bilal Eyüboğlu’nun Ntv Spor’a konuk olduğunda açıkladığı bir değişiklik. Hentbolun gelişmesi için izlenebilecek ve diğer sporlarda başarılı olduğu bilinen bir yol için kulüplerimizin bu değişikliğe ihtiyacı var. Voleybolda kadın takımlarımızın son yıllardaki başarıları ve daha da eski bir tarihe gidersek o zamanki adıyla Efes Pilsen’in koraç kupası zaferinin bu sporların popülerleşmesindeki katkıları yadsınamaz. Bu yüzden kulüp düzeyinde özellikle avrupada elde edilecek başarıların çok büyük önemi var. Bu sezon Beşiktaş Mogaz’ın şampiyonlar liginde gruplarda yer alması, Barcelona gibi bir devi İstanbul’da ağırlaması sporun daha fazla konuşulmasını sağladı. Aynı şekilde Muratpaşa Belediyesi’nin 2 challenge kupası finalinin ardından EHF kupasında yarı finale kadar yükselmesi de hentbolu daha çok gündeme soktu.

Burada bir sarmaldan bahsetmek gerekiyor. Herhangi bir sporun takip edilmesi için iyi oyunculara, başarıya ve sporun toplumsal yaşamda yer almasına ihtiyacı var. Bunların olması için de sporun o toplumda takip ediliyor olması gerekiyor. Yani eğer alt yapılarda fiziksel kalitesi yüksek, motive olmuş gençleri istiyorsanız bu gençlerin o sporun alt yapısına gelmesini sağlamalısınız. Mesela kadınlarda genç kızların favori sporu voleybol, aileler de kızlarını voleybola yönlendirmeye daha yatkın. Bu da o spora doğal bir seyirci kitlesi kazandırıyor. Bu sarmala hentbolun bir yerden dahil olması lazım bunun yolu da hentbolun başarılarla takip edilir hale getirmek. Yabancı kararı getirilen kriterlerle başarıyı sağlamaya yönelik. Daha doğrusu başarı kazanabilecek kaynak ve organizasyona sahip olan kulüplerin önünü açmaya yönelik.

Hentbol gibi gelişmekte olan ve gelişmeye mecbur bir spor için federasyonun görevi sporun önünü açmak olmalı, hatta bu düşünceme kızanlar olacaktır ama federasyon kimi zaman bunu dengeleri bozma pahasına bile yapmalıdır. Yabancı kararı buna bir örnek; maddi olarak yeterli kaynağa sahip olan kulüplerin bir adım öne geçmesini sağlayacak bir karar ama bu aynı zamanda sporun da önünü açacak kadar cesur bir karar, federasyonu bu konuda kutlamak lazım.

Bununla beraber keşke bu cesur kararlar daha da artsa; mesela Spor Toto Türkiye Kupası dörtlü finalleri için seçilen şehirlerde de bu cesaret gösterilebilseydi keşke. Mesela kadınlarda dörtlü finale katılan kulüplerden biri evsahipliği yapsa çok daha güzel bir atmosfer yaşanabilirdi. Ardeşen’de ya da Muratpaşa’da yapılacak bir dörtlü final dolu tribünler önünde daha coşkulu bir atmosfere sahip olurdu. Bu tabi ki evsahibi kulübe bir avantaj sağlar ama eğer evsahibi ekip olma şansı dört katılımcıya da sağlanırsa ve belirli kriterler dahilinde evsahibi seçilirse bu avantajlar göz ardı edilebilir. Voleybol Şampiyonlar Ligi gibi değerli bir malını katılımcılardan birinin evsahipliğine bu yüzden veriyor. Evsahibi takım hem doğrudan dörtlü finale kalıyor hem de kendi seyircisi önünde oynuyor. Basketbolda Trabzonspor Eurochallenge dörtlü finaline evsahipliği yapıyor, yine bunun nedeni de daha güzel bir organizasyon tapılmasını sağlamak. Umarım ilerleyen dönemde federasyon cesur kararlar almaya devam edebilir.

Bakmadan Geçme