Hentbolda Maç Analizi

Hentbol, hücum ve savunma aksiyonlarının yoğunluğu, rakipler arasındaki bireysel temasın fazlalığı, bireysel ve takım hücum tekniklerinin çeşitliliği, savunma sistemlerinin hem strateji hem de taktik bazdaki varyasyonlarının farklılıkları sebebiyle, belki de en kompleks takım sporudur. Böylesine çok yönlü branşımızda performans analizi de farklılaşabilmektedir. İster ulusal, ister uluslararası, isterse de kıta federasyonlarının maç analizi / istatistiği yaklaşımları [&hellip]

Hentbolda Maç Analizi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hentbol, hücum ve savunma aksiyonlarının yoğunluğu, rakipler arasındaki bireysel temasın fazlalığı, bireysel ve takım hücum tekniklerinin çeşitliliği, savunma sistemlerinin hem strateji hem de taktik bazdaki varyasyonlarının farklılıkları sebebiyle, belki de en kompleks takım sporudur. Böylesine çok yönlü branşımızda performans analizi de farklılaşabilmektedir.

İster ulusal, ister uluslararası, isterse de kıta federasyonlarının maç analizi / istatistiği yaklaşımları da çok az farklılıklarla beraber uygulamaya yansımaktadır. Ayrıca Avrupa – Dünya ve Olimpiyat Şampiyonalarından sonra uluslararası lektörlere hazırlatılıp kamuoyuna aktarılan turnuva istatistikleri de, hem uygulamada çalışan hentbol uzmanlarına, hem de teoride emek

Daha önceki yazılarımdan birinde de belirttiğim gibi maç analizi / istatistiği; doğru ve tarafsız işlem yapmayı başarabildiğimizde “Performans” ın yükseltilmesi için başvurulması gereken önemli yöntemlerden biridir.

Çok kısa olarak “Maç Gözlemi – Analizi – Değerlendirmesi – İstatistiği” başlığına teorik olarak baktığımızda karşımıza dört başlık çıkıyor:

  1. Serbest Gözlem: Subjektif gözleme dayalı, daha çok kişisel yorumlar (ki çoğumuzun başvurduğu ilk yöntemdir).
  2. Yazılı Gözlem: Maç esnasında tutulan, objektifliği analizi yapan kişiye dayalı yöntem (antrenörlerin maç esnasında ihtiyaç duydukları akut bilgilerin, yine ilgili antrenörün bakış açısına yakın eğitilmiş analizörlerce gerçekleştirilmesi istendiktir).
  3. Görsel Analiz: Maç sonrası, maçın tekrar tekrar izlenmesi ile yapılan ve objektifliği en yüksek (hele ki antrenörün kendisi tarafından yapılırsa) yöntemdir.
  4. Bilgisayar Paket Programları: Yine maç sonrası, maçın izlenip, parametrelerin hem yazılı hem de görsel olarak datalandırıldığı, sınıflandırıldığı, ilgili paket programın eğitimini almış uzmanlar tarafından yapılabilen ve en çok emek verilen yöntemdir. Ama sezon sonu bütün veriler birleştirilip görsele aktarıldığında da muhteşem bir geribildirim sağlar.

Bu yazıda sizlere 2002 yılında rahmetli Yaşar Sevim hocamın doktora dersinde (Maç Analizi – Gözlem – Değerlendirme) proje olarak hazırladığım ve sonrasında güncellemeye çalıştığım ve şimdi de kullandığım “Maç Analiz Formları” nı anlatmak ve paylaşmak istiyorum.

MAÇ ANALİZİNİN UYGULAMA YÖNERGESİ

Haber

 

Haber

 

 

Güncel bir maç istatistiği vererek çok hassas ve duygusal olan hentbol camiamızda rahatsızlık yaratmamak adına biraz nostalji yapıp, 2 Kasım 2002’de oynanan ASKİ – POLİSGÜCÜ maçının istatistiklerine bakmak isterseniz ekli dosyada bulabilirsiniz (İsmi geçen kişilerin hoşgörüsüne sığınarak).

            Ek 1. Maç Analiz Tablo ve Grafikleri

            Ek 2. Nostalji Maç Analizi (ASKİ-POLİSGÜCÜ_02.11.2002)

Maç analizi ile ilgili paylaşımlarınız için ([email protected]) şimdiden teşekkür ederim.

Bakmadan Geçme