“Hentbol’un destekçisi olmak bizi mutlu ediyor”

Beşiktaş Mogaz HT’nin Velux EHF Şampiyonlar Ligi’ne uzanan başarı hikayesinde önemli aktörlerden biri olan Türkiye’nin en büyük Hentbol sponsoru Aygaz’ın Pazarlama Direktörü Ercüment Polat ile Hentbolhaber.Net söyleşisi.

“PR etkisi daha yüksek bir branşa sponsor olmayı değerlendirebilirdik ancak beklentimiz ticari faydanın da ötesinde…” diyen Ercüment Polat ile ekip arkadaşlarımız Aycan Ay ve Berat Alemdar’ın  o söyleşi:

Hentbolhaber.Net: Bize biraz kendinizden, kariyerinizden bahsedebilir misiniz?

HaberErcüment Polat: 1968 İstanbul doğumluyum. Kuleli Askeri Lisesi’ni, sonra da Kara Harp Okulu’nu bitirdim. Daha sonra özel sektörde çalışma kararı aldım ve 20 yılı bulan Aygaz kariyerim başladı. Eğitimimi Marmara Üniversitesi’nde yönetim-organizasyon konusunda yaptığım yüksek lisans ile tamamladım. Sonrasında Koç Üniversitesi’nde Executive MBA programı ile destekledim.  Esas olarak özel sektördeki iş tecrübemi Aygaz’da yaşadım. Satış biriminde başlayan kariyerim şu anda Pazarlama alanında devam etmektedir.

Hentbolhaber.Net: Mogaz’ın Beşiktaş hentbol takımına olan sponsorluğu nasıl başladı ve sizin bu sponsorluk sürecinden beklentileriniz nelerdi?

Ercüment Polat: Tüplügaz segmentinde Aygaz, Mogaz ve Lipetgaz olmak üzere üç markamızla hizmet vermekteyiz. Aygaz, ürüne ismini veren jenerik bir marka olmasının da etkisiyle sadece LPG sektöründe değil tüm sektörler içinde bilinirliği en yüksek markalardan biri. Mogaz’ın ise en büyük dördüncü tüpgaz markası olmasına karşın marka bilinirliği konusunda gelişmeye açık yönleri bulunuyor. Özellikle Mogaz markamıza bu sebepten ötürü daha sistematik yatırım yapma kararı aldık. BJK sponsorluğu da bu yatırım planının bir parçası. 2013 yılı sonunda Koç Topluluğu ile Beşiktaş Jimnastik Kulübü arasında; Futbol, Erkek Hentbol ve Tekerlekli Sandalye Basketbol şubelerini kapsayan toplu bir sponsorluk anlaşmasına imza atıldı. Bu anlaşma ve vizyonumuz çerçevesinde, biz de Mogaz markamızla “Beşiktaş Erkek Hentbol” takımına sponsor olduk. Dinamik ve enerjik bir spor dalı olan Hentbol’ün, Mogaz markamızın dinamizmi ve enerjisiyle uyumlu bir ikili oluşturduğunu, bu yanıyla markamızla örtüştüğünü düşünüyoruz.

Haber

Topluluğumuzun ve şirketimizin kurumsal sorumluluk anlayışına uygun şekilde; topluma doğrudan fayda sağlayan ve daha güzel bir gelecek için ilham veren projeleri her fırsatta destekliyoruz. Aygaz’ın, sektöründeki faaliyetlerinde her zaman bir ilk olma hedefi var ve bu sponsorluk, bu anlamda da bizim için önemli. 

Hentbolhaber.Net: Geçen sene Sinan Erdem Spor Salonunda 4-5 bin taraftar vardı KIF Kolding Kobenhavn ve FC Barcelona maçlarında ve Beşiktaş’ta hem oyun hem taraftar açısından hentbol adına büyük bir potansiyel olduğuna, bu sene maçların dolu tribünlere oynanacağına inanıldı, hatta Beşiktaş Mogaz direkt Şampiyonlar Ligi’ne alındı ön eleme oynamadan. Ancak maçlara beklenen ilgi henüz yakalanamamış gözüküyor. Sponsorluk çalışmasında markanız için azami faydayı sağlamak için farklı çalışmalarınız olacak mı? 

Ercüment Polat: PR etkisi daha yüksek bir branşa sponsor olmayı değerlendirebilirdik ancak beklentimiz ticari faydanın da ötesinde. Bu alanda beklentimiz çok daha farklı. Hentbol’ün destekçisi olmak ve Hentbol sporuna böyle bir destek veriyor olmak bizi gerçekten mutlu ediyor. Hentbol camiası ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü çok güzel ve geniş bir aile. Sporcuların ve hentbolseverlerin markamıza bakışı çok güzel ve bu durum bizi çok mutlu ediyor.

Aygaz ve Mogaz isminin nasıl geçtiğini görebilmek için, Sosyal Medyadaki yansımaları da takip ediyoruz. Dijital mecralara olan ilgi ve buna bağlı olarak bu alana ayrılan bütçeler her geçen gün artıyor. Beşiktaş isminin geçtiği her yerde Mogaz isminin de geçmesi bizim için çok önemli. Markamızın isminin bu şekilde de yayılmasını bu sponsorlukla çok iyi başardığımızı düşünüyorum.

Haber

Hentbolhaber.Net: Mogaz’ın sponsorluğu sonrası geri dönüşler nasıl oldu? Hentbolhaber.net olarak bizim de istatistiksel olarak destek verdiğimiz Erkekler Avrupa Hentbol Şampiyonası Mogaz sayesinde Sports TV’de yayınlandı ve oldukça fazla geri dönüş oldu. Canlı yayında mesajlar geldi. Bu ilgiyi takip edebildiniz mi?

Ercüment Polat: Çok olumlu geri dönüşler aldık. Sports TV bu işi iyi bilen, spor pazarlaması üzerine uzmanlaşmış bir kurum. Hem mecralar ve hentbol izleyicileri, hem de hentbol camiası çok memnun, o anlamda da çok güzel geri bildirimler aldık. Bu sayede, herkes aslında Hentbol’e ilginin sanıldığından daha yüksek olduğunu ve bu sporun Türkiye’de ciddi bir potansiyelini  fark etmiş oldu.

Hentbolhaber.Net: Türkiye’de özellikle futbol, basketbol ve voleybolun zaten bir izleyici kitlesi var. Siz geçen sene Sinan Erdem’deki maçlarda 5000 taraftarla karşılaşınca neler düşündünüz?

Ercüment Polat: Öncelikle Avrupa Hentbol Federasyonu oradaydı, biz de kendileriyle görüşme fırsatı bulduk. Maçtan önce de onlarla çok verimli bir toplantı yaptık. Sponsorluğumuz hakkında bilgi edinmek istediler. Çok başarılı, 7 kez üst üste şampiyon olmuş, yurtdışından sürekli sporcu alan dinamik bir takım Beşiktaş ve Yetkililer de Türkiye’yi yakından takip ediyorlar.

5-6 bin taraftarın orada olması çok etkileyiciydi. Neden Türkiye’de hentbol sporu Almanya, Macaristan, Polonya gibi ülkelerdeki gibi gelişmesin diye düşündük.

Hentbolhaber.Net: Paris Saint Germain Türkiye’deki neredeyse tüm taraftarların futboldan da tanıdığı bir isim ama Beşiktaş Mogaz-Paris Saint Germain maçında 200 civarı taraftar vardı, ama nisanda oynanacak Göztepe-Beşiktaş Mogaz karşılaşması için Göztepe yetkililerinin yaklaşık 10000 kişilik bir salon ayarlamaya çalıştığını duyduk ve o salonun boş kalmayacağına neredeyse herkes emin. Velux EHF Şampiyonlar Ligi çok büyük bir organizasyon ama taraftar ilgisi açısından bakınca bu iki organizasyonun farkı sizce ne?

Ercüment Polat:Şayet geçen yılki Şampiyonlar Ligi maçlarına 5000’in üzerinde taraftar geliyorsa, bu yıl taraftar sayısının azalma nedenlerinin iyi analiz edilmesi ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi çok önemlidir. Paris Saint Germain gibi marka bilinirliği çok yüksek bir takımın maçına ilgi daha çok olmalıydı diye düşünüyoruz.  Burada özellikle iletişim çalışmalarının arttırılarak daha fazla izleyiciyi maçlara çekmenin önemli bir nokta olduğunu düşünüyoruz.

Hentbolhaber.Net: Şampiyonlar Ligindeki diğer takımların basın sorumluları var ve maçların, takımların çok etkili bir şekilde tanıtımı yapılıyor. Ama Beşiktaş Mogaz’ın maçlarından önce sadece resmi hesaplarda taraftarlarımızı maça bekliyoruz yazısı ve fotoğraflar paylaşılıyor. Geçen sene Mogaz’ın da desteğiyle 5000 kadar taraftar hentbolla tanışmışken şu an bu tanıtımlarla bir hentbol taraftar kitlesi oluşturulabilir mi sizce? Mesela SG Flensburg Handewitt resmi hesabı, salonda 350 kişi görünce Beşiktaş taraftarlarına “Takımınızı destekleyin çok iyi bir iş yapıyorlar.” Temalı tweet paylaştılar.

Ercüment Polat: Daha fazla sinerji yaratılabileceğini düşünüyorum. Beşiktaş camiasının iletişim anlamında büyük bir gücü zaten var, bahsettiğiniz sosyal medya mecralarında da 7 milyon seviyesinde takipçisi var. Aygaz ve Mogaz ise Türkiye’nin kendi sektöründe bilinirliği en yüksek, en itibarlı ve en geniş bayii ağına sahip markaları. Dolayısı ile bu sürece herkesi nasıl dahil edebiliriz diye düşünmemiz lazım. İletişimde sürdürülebilirlik çok önemlidir. Bir maçta iletişimi çok iyi tutup diğerinde kopukluk yaşamamak gerekir.  Bu sporu sevdirmek ve taraftar kazandırmak, iyi noktalara getirmek için çok fazla parametreyi bir arada yakalamak gerekiyor. Okullardan başlayarak hentbolün anlatılması ve oynatılması önemli.  Tüm takımlar için sponsorların da desteğiyle ciddi ve sürdürülebilir yatırımlar gerekiyor.

80’li yıllarda basketbol da Türkiye’de çok popüler değildi ama mesela Beyaz Gölge adında bir diziyle Türkiye Basketbol’ü tanıdı ve sonra basketbol çok iyi bir şekilde yönetilmeye başlandı, çok iyi sponsorlar kazandı. Bir işe doğru yatırım yapıldığında, alınan sonuçlar ortada.  Ama ne yazık ki bu tip yatırımların dönüşü kısa vadede olmuyor, bu işler daha uzun soluklu… Konuya inanmamız ve hevesimizi kaybetmememiz lazım. Hentbol, seyredenlerin etkisinde kaldığı, sevilen, dinamik ve çok güzel bir spor. O yüzden bizim hentbolü izletmemiz, daha aktif olmamız lazım. Maçlara çalışma arkadaşlarımızı ve ailelerini davet ediyoruz, Ayrıca, fikstür yaptırıp tüm bayilerimize ve taraftarlara dağıttık. Sadece iletişim mecralarında değil, şirket içinde de Beşiktaş’a özel bir iletişim ağı oluşturduk

Hentbolhaber.Net: Beşiktaş Mogaz’ın özellikle Şampiyonlar Ligi’ndeki durumunu ve Mogaz’ın sponsorluk bütçesinin nasıl değerlendirildiğini takip eden bir ekibiniz var mı?

Ercüment Polat: Spesifik olarak biz takip etmiyoruz. Biz takımın sponsoruyuz, işi gayet iyi bilen kulüp ve çok profesyonel bir yönetim var. Bütçenin nasıl değerlendirileceğini en iyi onlar bilirler, biz buna müdahale etmeyiz.

Şampiyonlar Ligi’ni değerlendirirken mutlaka koşulları göz önünde bulundurmak gerek. Avrupa takımlarının bütçelerini, seyirci kitlesini ve oturmuş hentbol kültürünü düşününce; Beşiktaş’ın bu takımlara kıyasla göreceli olarak düşük bütçe ve kısıtlı koşullarla bu kadar büyük takımlarla başarılı bir şekilde mücadele ediyor olması çok önemli bir başarı. Bunu asla yabana atmamak lazım. Takım bu sayede, Türkiye içindeki tartışmasız başarısını yurtdışına taşımış oldu. Bu başarının bizim sponsorluğumuz döneminde olması da bizim açımızdan ayrıca bir gurur kaynağı. En önemlisi; dünya çapındaki takımlarla oynanan maçların takımımıza ve oyuncularımıza sağlamış olduğu tecrübe. Takımın başarısının devam edeceğinden yana en ufak bir şüphem yok.

Haber

Hentbolhaber.Net ekibi olarak Aygaz Pazarlama Direktörü Ercüment Polat’a teşekkür ederiz.




Bakmadan Geçme