“Hentbolun gücünü gördük”

2016 Erkekler Avrupa Şampiyonası Polonya’da tüm görkemi ile devam ederken, onlar da Türk Hentbol sevenleri Sports TV ekranına kilitlediler: Ulaş Can ve Erdem Bitik.

Altı gündür Sports TV ekranlarında “kusursuz bir fırtına” esiyor…

“Luc Abalo nasıl gol attı! Mattias Andersson harika bir kurtarış yaptı! Polonyalı taraftarlar muhteşem!” yorumlarını duyuyoruz.
2016 Avrupa Hentbol Erkekler Şampiyonası (EHF EURO 2016) Mogaz sponsorluğunda Sports TV’de yayınlanıyor. Bu yayınların ekran yüzleri ise genç spikerler Ulaş Can ve Erdem Bitik.
Ulaş Çan 6, Erdem Bitik ise 5 yıldır Sports TV bünyesinde görev yapıyor.. Bu iki isim Sports TV ekranlarında hentbol sevenlere EHF EURO 2016’nın heyecanının en iyi şekilde yansıtıyor.
Ulaş ve Erdem’e yorumcu olarak iki tecrübeli isim; Cem Cebeli ve Müfit Ural eşlik ediyor.
Hentbolhaber.Net, herkesin ismini ve sesini bildiği, hentbol heyecanını başka bir boyuta taşıyan bu iki kişi ile özel bir söyleşi gerçekleştirdi.

Haber

*12.si düzenlenen Avrupa Hentbol Erkekler Şampiyonası’nı nasıl değerlendiriyorsunuz?  EHF EURO 2016 organizasyonu hakkındaki fikirleriniz?
Ulaş Çan: Genel olarak değerlendirecek olursak, dolu tribünler önünde, en üst seviyede, kusursuz bir organizasyon diyebilirim. Televizyonculuk açısından da, Polonya rejisinin tek kelimeyle harika iş çıkardığını eklemem gerek. Son derece kaliteli, mücadele gücü çok yüksek ve heyecan dolu bir turnuva geçiyor. Final gününe kadar heyecan dozu çok daha artacaktır.
Erdem Bitik: Şampiyona yayın anlamında çok ilgi görerek başladı. Sadece ekran başında değil salonların doluluğu konusunda da. Özellikle bu tip turnuvalarda ilk aşamalar beklenen desteği bulmaz. Ancak Polonya’da bu durum söz konusu değil. Neredeyse tüm maçlar gruba, statüsüne bakılmaksızın final havasında geçiyor”

*İlk tur müsabakaları sona erdi. 4 takımın elendiği bu müsabakaları değerlendirir misiniz? Bir üst turda hentbol sevenleri nasıl bir heyecan bekliyor?
Ulaş Çan: Grup maçlarını yorumlarken, 4’er takımın olduğu gruplardan 3’er takımın çıktığına vurgu yapmamız gerekiyor. Daha fazla maç oynanması adına makul bir düzenleme olmakla beraber, 1 galibiyetin gruptan çıkmaya yetiyor olması önemli detay. Polonya’nın Fransa galibiyeti ve liderliği, Makedonya’nın son saniye golü ve tek beraberlikle gruptan çıkması gruplarda en çok dikkatimi çeken olaylar diyebilirim. Polonya ikinci tur öncesinde tüm rakiplere müthiş gözdağı verdi. 15 bin seyirciyi arkalarına almaları tarifsiz bir avantaj. Son şampiyon Fransa gerçek ritmini bir iki maç sonra bulacaktır. İspanya ve Norveç de turnuvanın sonuna kadar daha da tempo artırırlarsa favoriler olabilir.
Erdem Bitik: Grup müsabakalarında bence bir çok sürpriz çıktı. Belki de hentbolun güzelliği burada. Makedonya’nın son saniyelerde gruptan çıkması, ev sahibi Polonya’nın son 3 büyük organizasyonu kazanan Fransa’yı devirmesi, ilk devreyi 17-13 geride tamamlayan Almanya’nın geri dönüp İsveç’i yenmesi ve devamında grubundan çıkması. Şimdiden bir çok hikaye çıktı. Önümüzdeki maçlar da seyir zevki açısından herkesi tatmin edecektir.

*Grup müsabakalarında sizde yer edinen, sizi etkileyen oyuncu kim?
Ulaş Çan: Grup maçlarında dikkat çeken çok oyuncu var ancak hafızamda yer eden isim Polonya kalecisi Szmal. Özellikle açılıştaki Sırbistan maçının sonunda kurtardığı 7 metre atışı belki de Polonya’yı lider yaptı.
Erdem Bitik: Açıkçası beni en çok etkileyen oyuncular Almanya’nın kalecisi Andreas Wolff ve Makedonların herşeyi Kiril Lazarov oldu.  Wolff’un oyununun bu şampiyona ile birlikte bambaşka bir boyut kazandığını düşünüyorum. Onun kurtarışlarını izlerken insan vücudunun sınırlarını ne derece zorlayabileceğini de görmüş oluyoruz. Lazarov ise bence tam bir örnek.  İlerleyen yaşına rağmen üst düzey şampiyonada son derece üst düzey oyunculara karşı hala ayakta ve çok formda.

*Sosyal medyadan size gelen mesajlar arasında en ilginci veya size göre en güzeli hangisi idi?
Ulaş Çan: Maçlarda yüzlerce mesaj alıyoruz. En çok aklımda kalanlar; ‘6 yaşındaki oğlum hayatında ilk kez hentbol izliyor ve evde futbol yerine topu eline alarak hentbol oynamaya başladı’ mesajı ve deplasman otobüsündeki hentbol oyuncularından gelen ‘Sayenizde otobüste maç keyfi yapıyoruz’ mesajı.
Erdem Bitik: Aslında o kadar çok mesaj geliyor ki gerçekten okuyup takip etmek çok zor. Öncelikle mesajlarıyla yayınlara destek olan, katkı yapan herkese teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Seçmek gerçekten çok zor ama maçları izlerken, “Ben de bir gün o abiler gibi ülkemi maçlarda temsil etmek istiyorum” diyen genç bir hentbolcudan, “4 yaşındaki oğlum maçları heyecanla takip ediyor ve şu anda elinde top, duvarla paslaşıyor” diyen izleyiciye kadar bir çok güzel ve ilginç mesaj aldık. Atılan şutların süratini ölçen bir sistem olsa da kalecilerin başarısını daha net görsek diye yeni öneriler de vardı tabi ?

*Hentbol sevenlere mesajınız?
Ulaş Çan: Hentbol sevenlere mesajım bir itirafla başlayabilir. İnanın yayınlara ilgi bekliyordum ama bir hentbol maçına 1 saatte 300 civarında twitter mesajı gelebileceğini düşünmüyordum. Bana göre Sports TV olarak birçok branşta yaptığımızı şimdi hentbolda yapmaya başladık. Zaten hep var olan ama ortaya çıkmak için fırsat bekleyen onbinlerin potansiyelini ortaya çıkardık. Hentbolun gücünü hep birlikte gördük ve herkese göstermeye başladık. Her maçta çığ gibi büyüyen ilgiyi hep beraber daha da arttırabiliriz.
Erdem Bitik: Bu heyecanı kaybetmesinler. Özellikle ekran başındaki izleyiciler için söylüyorum. Bir branşın gelişmesi ya da hakettiği değeri alabilmesi için salonları doldurması gerek. Ama ekran başında bu yayınları takip eden izleyici kitlesinin yoğunluğu ve ilgisi de çok önemli. Eminim Sports TV ekranlarında yayınlanan Avrupa Şampiyonası hentbolun yayıncılık anlamında gelişmesini sağlayacaktır.




Bakmadan Geçme