Hentbolun Kralı’ndan Özel Açıklamalar

386 kez A Milli , 50 Kez Genç Milli ve 2 Kez de Yıldız Milli Takım formaları giymiş ,İzmir'de de Yeni Asır gazetesi tarafından yılın en başarılı sporcusu olarak, tüm spor branşları içerisinde Yılın Kralı olan , Hentbol Erkekler Süper Liginde Maliye Milli Piyango Spor Kulübünün Antrenörü Okan Halay, Hentbolhaber.Net'in özel röportajı ile karşınızda.

Okan Halay ile İzmir’in en güzel yerlerinden biri olan Karşıyaka’da oğlu Berkin’le beraber röportajımızı gerçekleştirdik ve Okan Halay’a ilk sorumuz klasik bir soru olarak “Kendinizi tanıtır mısınız?” “Hentbole Nasıl Başladınız?” oldu.

Haber

Okan Halay: 1972 İzmir doğumluyum. Ortaokul ve lisenin ilk yıllarında Karşıyaka  takımının alt yapısında, çok değerli hocalarla Hüseyin Hamamcı ve Sait Gürsoy nezaretinde futbol oynuyordum. Fakat  Karabağlar Atatürk Teknik Lisesinde okul tam gün olunca antrenmanlar biraz aksamaya başlamıştı. Lise 2.sınıfta okula başka bir okuldan  nakil gelmiştim. Bir gün Beden Eğitimi Öğretmenim Süreyya Işıldak derste hentbolle ilgili temel aldatma  hareketini  gösterip, "Bunu yapar mısın?" dedi. O hareketi yaptım ve hemen ardından “Bundan sonra hentbol antrenmanlarına geliyorsun” diyerek hentbol yaşantımı başlattı.

***Okan Hocam, hentbole Süreyya Işıldak ile başladınız ve kariyerinizde hangi takımlar yer aldı. Antrenörlük kariyerinizde de hangi takımlar var?

Okan Halay: Sırası ile İzmir B.B , Eskişehir Eti Bisküvileri , Çankaya Belediyesi  , ASKİ , Bursa Nilüfer Belediyesinde  oynayarak spor yaşantımı sonlandırdım.

Ankara Emek Spor Kulübü, Keçiören Belediyesi , Maliye Milli Piyango, Yıldız ve genç milli takım Antrenörlüğü yaptım.

*** Okan Hocam, İzmir Karşıyaka da olmak nasıl bir duygu? Aileniz burada ve İzmir’lisiniz.  İzmir’de geçmiş ile ilgili bir güzel anınızı paylaşır mısınız?

HaberOkan Halay : Karşıyaka benim için bir aşk, bir tutku diyebilirim. Biz Karşıyaka’da çocukluk yıllarımızı herhalde diğer insanlara karşı farklı geçirdik diye düşünüyorum. Çünkü biz Karşıyaka’yı ne  sadece bir semt, ne de bir Cumhuriyet. Bize büyüklerimizde kalan en manidar emanet olarak gördük.

Babam eski Göztepeli profesyonel futbolcuydu. Çok da sıkı bir taraftardı. Göztepe’yi çok sever ve devamlı takip ederdi. Ben ise küçüklüğümden beri Karşıyaka’da büyümenin vermiş olduğu taraftarlık duygusuyla mümkün olduğunca Karşıyaka’nın her maçına gitmeye çalışırdım. Göztepe-Karşıyaka maçı olduğu zaman babamla ikimiz statta ayrılır, ben Atatürk stadında kapalı tribünün soluna babam ise sağına giderdi. Maçtan sonra buluşur evimize giderdik.

Bir de hiç unutamadığım anım; Karşıyaka’nın basketbol da Galatasaray ile şampiyonluk maçı için mücadele edecekti. Alsancak’ta bilet kuyruğuna akşamdan orada uyuyarak girmem ve ben bileti aldıktan sonra biletlerin bitmesi unutamadığım anılarımdandır.

 

***Okan Hocam, başarılı bir kariyeriniz vardı.  1990 yılında İzmir Yeniasır gazetesinde Egenin en başarılı sporcusu ödülünü aldınız. O zamanlar ki oyunculuk ile ilgili başarılarınız ve tecrübenizi paylaşır mısınız? O Ödül anınızı anlatır mısınız?

Haber

Okan Halay : Hentbole başladıktan sonra inanılmaz bir çalışma azmi içindeydim. Şu an neden olduğunu sorduğumda inanın bilmiyorum. Fakat boş derslerde ,öğle arasında Süreyya hocamın odasında bulunan spor malzemelerini giyerek, duvarda pas yapar, boş kaleye şut atarak geçirirdim. Lise yıllarımızda özellikle İzmir’de hentbol, hem basında yer alıyor ve inanılmaz bir seyirci tarafından takip ediliyordu. O zaman kulüp – okul iş birliği içinde İzmir B.B oynuyordum. Eskişehir Eti’ye transfer olmadan önceİzmir Büyükşehir Belediyespor’u  1.lige çıkartarak büyük başarı elde etmiştik. O sene İzmir’de  Yeni Asır gazetesi tarafından düzenlenen en başarılı öğrencilerden yılın sporcusu seçildim. Özellikle ben milli takım kamplarında iken, bana oy toplayan okul arkadaşlarımın bunda payı büyüktü. Kral seçildiğimde biraz havalanmadım desem yalan olur. Ankara’ya transfer olduğumda hentbolün daha büyük olduğunu, daha çok çalışmam gerektiğini hemen kavradım.

 

Haber

***Okan Hocam ,Başarılı ödüller aldınız ve kaliteli bir oyuncu idiniz. Baktığınızda hala sizin yaşınızda  olan ve takım arkadaşınız bir çok sporcu oynamakta. Neden Antrenörlüğü seçtiniz?

Okan Halay: Benim antrenörlüğe başlamam esasında biraz şans oldu. Belki ben de şu anda oynayan bazı arkadaşlarım gibi oynuyor olabilirdim. 2006 yılında çıkan bir bonservis sıkıntısı nedeniyle spor yaşantım, bana göre hentbol için genç bir yaşta sonlandı.Hentbole başladığımda Süreyya hocamdan daha sonra kariyerimin önemli bölümünde rahmetli Yaşar hocamdan hep etkilenmiştim. Hentbolü çok seviyordum.Hentbolün içinde kalmam gerektiğini hep düşünüyordum. Hayatım boyunca hep hedeflerimin peşinde koştum.Milli takımlarda oynarken  ucu ucuna kaçırdığımız Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına antrenör olarak gitmek yada giden antrenör arkadaşlarıma o seviyede elit sporcu verebilmek  antrenörlüğü seçmemde rol oynadı diyebiliriz.

Haber***Okan Hocam, Şuan  Hentbol oynayan veya veda eden hentbolcu arkadaşlarınız bulunmakta. Hentbole yeni oyuncu yetiştirip , tecrübelerini bu oyunculara aktarsalar ya da bu saatten sonra hentbole ne yönde hizmette, katkıda bulunabilirler?

Okan Halay:  Özellikle bizim ve bizden önce hentbol oynayıp bırakan abilerimizin mutlaka bu kalenin içinde kalması gerektiğini düşünüyorum.Bu kalenin içinde yönetici , antrenör ,  menajer, eğitim kurulu, pazarlama araştırma – geliştirme ekibi gibi yerlerde görev yaparak hentbol kalemizi büyütmemiz gerekiyor.

*** Okan Hocam, özellikle altyapının gelişmesi gerektiği yönünde hep bahsediyoruz. Sizce Hentbol Süper Liginde yer alan ekipleri kıyasladığınızda atyapı olarak(tesisleşme , antrenör, diğer hizmetler) hangi takım yada takımlar ön plana çıkıyor.

Okan Halay: Hentbolde en büyük sorun  tüm branşlarda olduğu gibi maalesef tesisleşme sorunu. Şu anda Hentbol Süper Liginde bunun üstesinden gelebilen 3 kulübümüz var. Büyükşehir Belediye Ankaraspor , Bursa Nilüfer Belediyespor ve Çankaya Belediyesi. Bu takımlarımızın salon ve barınma sorunları hemen hemen yok gibi.Bu da onların gelecek adına iyi işler yapmalarına kolaylık sağlıyor. Alt yapılarda daha fazla antrenörle çalışmak  ve daha fazla sporcu grubuna hitap etmek zorundayız.

***Okan Hocam, altyapılarda yer alan antrenörlerimizin bayağı bir sıkıntıları olmakta. Altyapılarda , üst yapılarda antrenör olarak yapılması gereken , size göre eksik yönler var mı? Varsa bu eksiklikler ile ilgili nasıl bir çözüm yolu olabilir?

HaberOkan Halay: Maalesef ülkemizde çoğu antrenörlerin maddi kaygılar yüzünden alt yapı çalışmalarının dışında kalması en büyük sorun olarak göze çarpıyor.  Üst yapıda antrenörlere verdiğimiz olanakları, ülkemizdeki tüm hentbol kulüplerimizin alt yapıya da göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Açıkçası üst yapıda çalışan antrenörlerimizinde mutlaka yanında altyapılarda çalışacak, tecrübelerini paylaşacağı altyapı antrenörleri olmalı. Ancak onlara da her türlü maddi – manevi destek verilmeli.

***Türk hentbolu ile konuşacak çok konu var ama birazda kendi takımınız Maliye Milli Piyango’dan bahsedelim. Geçen sene ve bu sene bir takımı oluşturacak sayıda oyuncu kaybettiniz? Bir Maliye Milli Piyango şuan sizin rakibiniz desek! Bu konuda düşünceniz nedir?

Okan Halay: Kesinlikle ciddi anlamda bir oyuncu grubunu kaybettik. Her ne kadar amatör bir branş olarak gösterilsek de sporcularımız profesyonel. Profesyonel sporcularımızda tercih haklarını kullanmakta özgür davranış sergileyerek başka kulüplere transfer oldular. Hayat devam ediyor. Bizde  Türk hentbolünde marka olmuş bir takım  olarak  yolumuza  devam ediyoruz.

***Okan Hocam, bu sezon yapılan transferler gösteriyor ki, sezon bayağı bir iddaalı  geçecek gibi duruyor. Hemen hemen tüm takımlar birbirine denk ve mücadele üst seviyede olacak. Sizin bu sene kulübünüzle hedefiniz nedir?

Okan Halay: Şu anki kulüplerin yaptığı transferlere bakacak olursak bu seneki ligin geçen seneden çok daha zor geçeceğini söyleyebiliriz. Özellikle geçen senenin ilk dördünde yer alan takımlar kadroların çok daha iyi hale getirdiler. Geriye kalan takımların hepsinin Play-Off’un içinde yer almak için uğraş vereceğini düşünüyorum. Mücadele ruhu yüksek, tempolu oynayan ve maçı bırakmayan ekipler bir adım öne geçecektir. Bizim oyun felsefemizde mücadeleci, maçı bırakmayan, 60 dakika savaşacak bir ekip oluşturmak. Biz de bu felsefemizle mücadele etmek ve en iyi yerlerde olmak olarak hedefimiz için mücadele edeceğiz.

Haber

 

***Okan Hocam son olarak antrenör , sporcu , hakem , gözlemci herkesin bir hedefi ve  amacı var gelecekte sizin hedefinizde ne var? Yada olmasını istediğiniz nedir?

Okan Halay: Tabiki hedefim var. Hayatımın hiçbir kademesinde hedefsiz olmadım. Şartların neyi getireceğini kestirmek çok zor. Fakat şu anda hentbol branşı olmayan Karşıyaka ve Fenerbahçe takımında   o seyirci önünde antrenörlük yapmak, ulusal takımın başında Avrupa veya Dünya Şampiyonasında yer almak hedeflerim.

Son olarak da şunu söylemek istiyorum.  Hentbolhaber.Net ekibine hentbol adına yapmış oldukları çalışmalardan dolayı teşekkür ederim.

Bizde Hentbolhaber.Net Ekibi olarak Okan Halay’a ve Berkin Halay’a katkılarından dolayı teşekkür eder. Yeni Sezonda Başarılar Dileriz.

NOT:Bu Haber Hentbolhaber.Net’e Aittir Kaynak Gösterilmeden Yayınlanmaması Önemle Rica Olunur.

Bakmadan Geçme