Hoşgeldin Hentbol, özlettin kendini

Hentbolhaber.Net yazarı Zeynur Pehlivan, Beşiktaş Mogaz ile Merzifon Belediyesi Hentbol Spor Kulübü arasında oynanan Süper Kupa Finalini kaleme aldı.

Hoşgeldin Hentbol, özlettin kendini
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Okulunu çok seven, arkadaşlarını çok özleyen bir öğrenci gibi,  çok uzun bir tatil gibi geldi bu üç aylık  uzun hentbol tatili.

HaberSınıfa yeni gelenler kimler, diğer sınıflara kimler gelmiş, başka okullardan gelen olmuş mu, giden olmuş mu, yeni gelen okul müdürü nasılmış, yeni gelenler ne kadar “yakışıklı”, ne kadar “güzel”, ne kadar “akıllı”, okula, derslere  ve diğer öğrencilere  ne katkı sağlayacak, insan hepsini merak ediyor. 

Hayırlı olsun. Okullarda, hentbol sezonu da açıldı.

Özlemişim arkadaşlar. Hentbolu da, arkadaşlarımı da özlemişim. Hentboldan uzak kaldığım bir gün bile yok ama biliyorsunuz, hentbol tek başına oynanmıyor. Ben, adı “hentbol” olan bu okulu çok seviyorum.

İnsan; okuluna geldiğinde ve etrafının insanlarla dolu olduğunu gördüğünde mutlu oluyor. 

İnsan; içeri girip bütün arkadaşlara, bütün takımlara, bütün misafirlere “merhaba”, “hoşgeldiniz” deyip, onlarla kucaklaşmayı, hasret gidermeyi, THF Spor Salonu içinde bulunan ve bizi her zaman güler yüzle karşılayan ve benim neyi, nasıl, ne zaman içecek ve yiyecek kadar iyi tanıyan Bezmialem Kafeteryası çalışanlarının, “Hocam çayınızı hemen getiriyorum” demesini özlüyor.

İnsan;  her zamanki EHF çıkartmalı 73 nolu koltuğa oturup şöyle bir sağına baktığında;

Marşlar, şarkılar çalan Merzifon Belediyesinin, Merzifondan getirdiği Bando Takımını ve taraftarlarını görmeyi,

Haber

Kafasını sola çevirdiğinde benim gibi hentbolu özleyen Ankara’lı hentbolseverleri ve eski hentbol muhabirlerini,

Kafasını öne eğdiğinde Süper Kupa maçının  NTV Spor’dan verildiğini,

Kafasını yukarıya kaldırdığında protokol tribünün tamamen dolu olduğunu, 

Karşı tribüne baktığında THF tribününün büyük bir bölümünün siyah beyaza büründüğünü, sağ köşesinin küçük bir bölümününde ise “Bırakın Gençler Oynasın” pankartıyla Kara Kızıl taraftarları görmeyi özlüyor.

Sahaya baktığında ise;

19 Eylülde Şampiyonlar Ligi maçıyla İzmit’te Sloven rakip Celje karşısına çıkacak olan Beşiktaş Mogaz’ın, bu maçlara ne kadar hazır olduğunu,

Beşiktaş Mogaz’a yeni gelen oyuncular Ankara seyircisinden, Karakartallardan, hentbolseverlerden, NTV Spor ekranları başındakilerden geçer not alacak mı?

Bu kadar seyirci ve bando takımını Ankara’ya getirerek, Süper Kupa maçını tek takım sahadaymış görüntüsünden kurtaran, müsabaka boyunca, kulaklarımızın üç aylık tozunu alan ve bize bir spor festivalindeymişiz  havasını  hissettiren, bu senenin Süper Ligdeki yeni ismi Merzifon Belediyesi takımını merak ediyor.

Haber

Gözlerimizi pozisyonlara çevirdiğimizde ise;

Yunus Özmusul’un bıraktığı boşluk pek doldurulmuş gibi görünmüyor.  Bana,”Sizce hangi takımın kalecisi daha iyi oynadı” diye sorsalar ben Merzifon Belediyesi kalecisi Yağız’ı işaret ederdim. Yağız’ın kaledeki iştahlı duruşu, hentbol oynama isteği Beşiktaş Mogaz’ın yeni kalecisinden oldukça yüksekti. Belli ki Beşiktaş Mogaz kalecisi rakibi yeneceklerinden oldukça emindi ama,  Yunus’un bir kurtarış yaptıktan sonra, elini yumruk yapıp kenardaki takım arkadaşlarına, siyah-beyaz taraftarlara dönmesi ve coşkuyla bağırmasını hatırlıyorum da.. 

Özledim seni Yunussss.. 

Yeni gelen oyuncuların, hem takımla, hem taraftarlarla bütünleşmesi zaman alır. Bunu biliyoruz ve bu zamanı bekleyeceğiz. Ancak Beşiktaş Mogaz’ın bugünkü yeni kalecisi bana, hızlı oynanan modern hentbol anlayışına çok ters geldi. Herkesin bildiği gibi bir hücum kaleciden başlar. Beşiktaş Mogaz kalecisi rakip takımın kalesine uyguladığı topları almak için öyle yavaş hareket ediyor, topu oyuna öyle geç sokuyordu ki, bu ardından güçlü ama ağır, yavaş bir Beşiktaş Mogaz  hücumunu  getiriyordu.

İbrahim kaledeyken oyun daha hareketlenmişti bana göre. İki nefis kanat oyuncularına sahip Beşiktaş Mogaz, kaç tane hızlı hücum yapmış bir bakmak lazım. Eğer bir kaleci, hemde oyuncu rotasyonu az olan bir takım karşısında gollerin çoğunu sadece yerleşmiş hücumdan buluyorsa bu topun hızlı akmayışına bağlıdır. 

Kanat pozisyonundan yediği gollerde “Bu fizikteki bir kaleci, dar açıdan atılan bu golleri nasıl yer” demeden, Merzifon Belediyesi sol kanadına, Taner’e ” Aferin” demek lazım. Kafasının yanından attığı nerdeyse her şut gol oldu. Ancak Beşiktaş Mogaz, hentbolu bilmeyenlerin, hentbolu izlemeyenlerin bile bildiği bir takım. Şampiyonlar Ligindeki tek takımımız. 

Diğer oyuncuların birlikte daha çok maç yapması, birbirlerinin saha içindeki dillerini, hareketlerini anlamaları gerek. Orta oyuncu ve sağ kanadın nasıl olduğunu söylemek için biraz daha izlemek ve beklemek gerekiyor.

Kaleciler bu yönüyle daha farklıdır ve daha yalnızdır. Hücum oyuncuları hata yaptığında diğeri kapatabilir ancak, kaleci yaptığında gol olur. Hücum oyuncularından birisi yavaş hareket ederse, koşan birisi mutlaka olur. Kaleci yavaş hareket ettiğinde rakip takım savunmaya yerleşir ve hücumun işi daha da zorlanır.

Umarım bugün gördüğüm Beşiktaş Mogaz, Şampiyonlar Ligi maçında bu kadar ağır, bu kadar yavaş oynamaz. 

Gelelim Merzifon Belediyesi’ne. Bugün maçı beraber izlediğim Nejla Aşçı arkadaşımın dediği gibi “Kendimi maça gelmiş gibi hissettim” duygularını bizlere yaşatan Merzifon Belediyesine.

“Rakip takım Şampiyonlar Liginde oynuyor, biz mi yeneceğiz” düşüncesine kapılmadan son saniyeye kadar mükemmel mücadele ettiler. Kalede Yağız mükemmel işler, mükemmel kurtarışlar yaptı. Sanırım Yağız’ın topu oyuna çok hızlı sokmasından dolayı  Merzifon Belediyesi, Beşiktaş Mogaz’dan  daha fazla hızlı hücum yaptı. Cavit’in etkili oyunu ve jeneriklik golleri, Taner’in takımı ateşleyen sayıları, sanırım ekran başında maçı seyreden seyircilerinde hentboldan keyif almasını sağlamıştır.

Maçın hakemleri ile ilgili birşey söylemek istemiyorum ve hala hakemleri bir hakemin değerlendirmesi, yorumlaması taraftarıyım, bunu da bu sezon bekliyorum. Ancak kısaca bir şey söylemek gerekirse, bir maçta bir oyuncu, bir antrenör ne kadar hata yapabiliyorsa hakem de hata yapabilir düşüncesindeyim ve bu hatalarda da asla kasıt aramam. Çünkü bir oyuncu gördüğü oyuncuya pas verir görmediğine değil ve biz hentbol seyircileri “Boş oyuncuyu nasıl görmedi” diye tepki veririz ama buna kızmayız. Çünkü biz tribünden bakıyoruz sahadan değil..

Bir hakemde gördüğü şeye düdük çalar, görmediğine değil ve biz hentbol seyircileri  “Nincevic neden kırmızı kart aldı” diye tepki veririz ama buna kızmayız. Çünkü biz tribünden bakarız ve o atılan dirseği bizler değil, sahadaki hakem görür. Zaten hentbol, hakemlerin olmayan birşeyi kendiliğinden yaratıp, olmayan bir pozisyon varmış gibi gösterip, “Şu oyuncuya iki dakika cezası vereyimde hem kendimi, hem de oyuncuyu yakayım” gibi müthiş bir hayal gücü ortaya koyacak, yanlış kurgular yapacak kadar yavaş oynanan bir spor dalı değildir. 

Üstelik, biz antrenörler yanlış takım taktiği ile takımlarımızı sahaya çıkarıp, zamansız, hesapsız oyuncu değişikliği yaparken; oyuncular her maçta on şutu dışarı atıp, beş adım hatası yapıp, beş top kaybı yaparken; müsabaka esnasında hakemin verdiği her karara yöneticiler, seyirciler, takımlar, oyuncular, skorboard, davullar anında cevap verirken; sahadaki hakemlerimizden hatasız kul olmalarını istemek, gerçekten adaletsiz bir tutum olacaktır düşüncesindeyim.

Haber

2015-2016 Hentbol sezonu güzel açıldı. Bomboş görmeye alıştığımız THF Spor Salonu insanlar, renkler ve seslerle doluydu. Yeni sezonun ilk kupası Beşiktaş Mogaz takımına gitti. İlk maçlar, tek maçlar her zaman zordur. Takımlar birbirlerini tanımaz ve sezon başı olması itibarıyla her iki takımda güçlüdür. Eminim onlarda bizim gibi o topu da, o seyirciyi de özlemişlerdir.

Yeni sezon herkese hayırlı olsun. Her günümüz dünkü gibi olsun. Bir büyük kupa daha kazanan Beşiktaş Mogaz takımına hem Süper Ligde, hem Şampiyonlar Liginde başarılar diliyorum. Umarım Şampiyonlar Liginde oynanan her maçta tribünler dolar. Böyle güzel bir spor dalında her maç, her salon, her koltuk dolu olmalı. Hentbolumuzda, Beşiktaş Mogaz’ın Şampiyonlar Liginde olmasının en büyük destekçilerinden birisi olan Mogaz gibi sponsorlarda salonlarımıza gelmeli.  Tebrikler Beşiktaş.. Teşekkürler Mogaz.. Tebrikler Beşiktaş Mogaz Hentbol..

Ardeşen, Taşova gibi nüfus olarak küçük ama hentbol sevgisi olarak büyük olan ilçelere bir yenisi daha ekleniyor sanırım. Süper Ligimize  hoşgeldin  Merzifon Belediyesi. Umarım her maç dünkü gibi güzel görüntüler eşliğinde oynanır. Hem hentbola, hem Süper Kupaya, hem Ankara’ya, hem de spora büyük keyif verdiniz. Spor insanla güzel. İster deplasman, ister evinizde oynayın. Bando takımı, müzikler, “Merzifon” yazan otobüsle Merzifondan çıkıp gelen Merzifon taraftarları. Spor gerçek anlamda eğlencedir ve biz dün çok eğlendik, çok keyif aldık. Çok sağolun. 

Hentbol sezona, güzel bir atmosferde, güzel görüntülerle “merhaba”dedi. Bende tüm kulüplere, takımlara, sporculara, yöneticilere, hakemlere, gözlemcilere, saha içinde görev yapan tüm görevlilere, hentbol için ter akıtan herkese ve sporun olmazsa olmazı tüm sporseverlere  kocaman bir “merhaba” diyerek, herkese güzel bir sezon diliyorum. 

Bakmadan Geçme