Kadınlar Şampiyonlar Ligi Final4’un ardından

Hentbol Kadınlar EHF Şampiyonlar Ligi Final4 müsabakalarının ardından Norveç ekibi Vipers Kristiansand şampiyonluğa ulaşırken, Antrenör Gürcan Budakçı, EHF Final4’u kaleme aldı.

Kadınlar Şampiyonlar Ligi Final4’un ardından
TAKİP ET Google News ile Takip Et

HENTBOLHABER.NET – 4-5 haziran 2022 kadınlarda en üst seviyede dört takımın şampiyonluk ünvanı için mücadelesine sahne oldu. Pandemi kısıtlamaları ile geçen bir sezon ve finallerin ardından, bu yıl Rusya – Ukrayna krizi finallerin randımanlı işleyişini etkiledi diyebiliriz. Geçen yıl pandemi krizinde iki Rus takımı Rostov Don ve CSKA ligi force ederken, CSKA aynı zamanda finallerde yer almıştı.

Delo EHF Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde Final4 zamanı

Bu yıl Rusya – Ukrayna krizi nedeniyle Rus takımları ve hatta kadınlar şampiyonlar ligi ana sponsoru Rus Şirketi olan DELO, EHF tarafından ambargo ile karşılaşarak bu sezon organizasyondan uzaklaştırıldılar. Takımların organizasyondan uzaklaştırılması ve Rus takımlarındaki yabancı oyuncuların Rusya’dan transfer süresi sonrasında ayrılmaları neticesinde, EHF geç transfer takvimi açıklayarak bu oyuncuların Avrupa’daki diğer takımlara gitmelerinin yolunu açtı. Bu hamle az çok şekillenen liglerin gidişatını da etkiledi. Bu durumdan avantaj sağlayan finallerdeki takım Metz oldu. Eski oyuncusu Grace ZAADİ DEUNA Rostov DON macerasını bitirince, Metz hemen başarılı orta oyun kurucuyu kadrosuna dahil etti. B grubunu 19 puanla 3. Bitiren Metz için bu hamle büyük avantaj oluşturacaktı.

Gelelim diğer takımlara;

Team Esbjerg  23 puanla A grubu birincisi olarak finallere adını yazdırdı. Ayrıca bizler için en büyük özelliği kadrosunda Beyza İrem TÜRKOĞLU’un yer almasıydı. Beyza İrem TÜRKOĞLU’nun şampiyonlar ligi Final Four organizasyonunda yer alan ilk Türk kadın hentbolcu olmasıda tarihi düşülen bir nottu. Burada bir serzenişten de bahsetmeliyim. Yabancı hentbolcular, önemli kişiler ya da başka branşın sporcuları ülkesinin sporcularının görüntülerini sosyal medya platformlarına yükleyip, EHF gibi, İHF gibi etiketlemeleri yaparak paylaşıyorlar. Bu hem ülke adına hem o sporcu adına hem de arkadan gelen yeni jenerasyon adına büyük bir tanıtım, marketing. Özellikle yakın zamanda bu konuda kulüplere, sporculara yönelik bir “eğitim” verildiğini hesaba katarsak, bu durum aslında çok iyi bir asistti. Peki sayı yapabildik mi? HAYIR. Federasyonumuz paylaşım yaptı, Hentbolhaber.Net paylaşım yaptı, birkaç hesap paylaşım yaptı. Beklerdik ki özellikle kadın hentbolcular bu konuda önde olsun ve Beyza’nın bu tarihi olayı internetti sallasın ve beklerdim ki kampta olan U16 Kadın milli takımımız tam kadro bir organizasyon ile finalleri seyretsin. Beyza’nın gölü ile U16 sporcularımız coşarken o resimler sosyal medyada EHF etiketleri ile yer alsın. Birde U16 takımımızdan bahsetmişken Burdur da yaşanan sel felaketinden millilerimizde küçük oranda etkilenmiş, bu nedenle geçmiş olsun dileklerimi iletirim.

“Bu atmosferi soluyabildiğim için mutluluk duyuyorum”

Györi Audi ETO ise 26 puanla B grubunu lider tamamlayarak finallere geldi. Kağıt üzerinde uzay takım addediliyordu. Kalede: Solberg, Leynaud, Glauser. Ortada : Oftedal, Nze Minko, oyun kurucularda Kristiansen, Hafra, Hansen, Ryu, Despotovic, pivotta: Blohm, Pintea. Hepsi ayrı ayrı yetenek. Takımdan en az birinin olmasını istemeyecek antrenör yoktur herhalde. Takımın başında ise İspanyol Ambros Martin. Györi ile uzun süre bu kupaya ambargo koydu, daha sonra bir Rostov DON ve Rus milli takımı macerasına girişti. Fakat bu macera hiç güzel sonuçlanmadı. Tekrar geri gelirken finallerde tökezleyen Györi için kupa sözü vererek gelen Martin, 2021 yılında pandemi gölgesinde yapılan finallerdeki 3.lükten sonra bu yıl şampiyon olarak baskıyı rahatlatmalıydı.

Vipers Kristiansand ise 20 puanla B grubu 2.si olarak finallere geldi. Geçen yıldan ise omuzlarında şampiyon apoletleri vardı. Ayrıca geçen yıl ki şampiyon kadrodan final maçında 12 gol toplamda sezonda 88 gol atan ve MVP seçilen Henny Reistad yoktu. Onun yerine Thüringer’den  Çek Marketa Jerabkova alındı. Bu hamle finallerde dikiş tutacak mıydı? Kalede ise efsane Katrine Lunde, sağ oyun kurucuda muhteşem Nora Mork, sağ kanatta 2021 finalinde 5/6 ile %84 ile oynayan Çek Jana Knedlikova 2022 finallerinde kupa için yetecek miydi?

Metz ise 19 puanla B grubu 3.sü olarak finallere geldi. 2021 yılında çeyrek finalde diğer Fransız takımı Brest karşısında elenen Metz final yüzü görememişti. Kadrosunda Kanor kardeşler, kalede Sako ve Kapitanoviç, oyun kurucuda Brezilyalı De Paula ve Grace Zaadi , pivotta genç yetenek Boukit gibi Fransızların Milli takımında daima yer alan oyuncular ve milli takımlarında önemli yer tutan oyuncuları barındırmaktaydı.

İlginç bir nokta da B grubundan üç takımın yer alması oldu. Takımımız Kastamonu Belediyesi bu sezon B grubunda bu takımlara karşı mücadele verdiğini de hatırlatmalıyım.

Gelelim yarı finalle. Yarı final eşleşmesi Metz -Vipers Kristiansand ile Györi Audi Eto – Team Esbjerg arasında gerçekleşti.

Metz Handball – Vipers Kristiansand: 27-33

Metz -Vipers Kristiansand maçında geçen yılın şampiyonu Vipers şaşırtmadı ve galip gelmeyi bildi. Henny Reistad yerine Thüringer den  alınan Çek Marketa Jerabkova 12/16 %75 ile oynadığında finaller için yeterli olduğunu kanıtlıyordu. 27-33 skoru ile biten maçta galip gelen Vipers rağmen skora katkı sağlayan  sporcu sayısı olarak baktığımızda Metz takımı daha üstün durumdaydı. Bu durum final maçında Vipers için handikap oluşturur gibi görülmekteydi. Ancak bu maçta %39 kurtarış yüzdesi ile oynayan 42 yaşındaki Katrine Lunde’den  bahsetmeden geçmemeliyiz, 16 kurtarışla final rakibine göz dağı verdi.

Györi Audi Eto – Team Esbjerg maçında ise uzay takım Györi favoriydi. Ancak geçen yılın MVP yıldızı Henny Reistad’ın performansı merak konusuydu. Györi 32-27 skoruyla adını finale yazdırırken, kaleci takımının %40’lık performansı Vipers’a bizde Lunde kadar iyiyiz mesajı veriyordu. Henny Reistad ise Vipers adına 8/16 le %50 lik bir performans sergiledi.

Györi Audi Eto Kc – Team Esbjerg : 32-27

5 haziranda 3-4 maçında Metz – Team Esbjerg ile karşılaştı. Metz  32-26lık skorla 3.lük elde etti. Bu maçta Zaadi Metz adına 7/10 %70 ile oynayınca, Rusya’dan dönüşünde Metz’in onu kadroya dahil etmesinin meyvesini 3.lük olarak almalarını sağladı. Milli sporcumuz Beyza İrem Türkoğlu ise bu maçta 4/5 %80 ile çok başarılı bir oyun çıkardı. Tüm ülkeyi, hentbol severleri gururlandırdı. Teşekkürler Beyza İrem Türkoğlu. Merakla beklenen bir diğer performans ise 10/12 %84 ile Henny Reistad’a aitti.

Final maçında ise Györi Audi Eto – Vipers Kristiansand karşılaştı. İlk dakikalarda bir birlerini yoklayarak hamle yapan iki takımdan Györi farkı açmaya başladı. Maçın 14. Dakikalarında 10:7 öne geçen Györi bu yıl kupa bizde diyordu. Salondaki muhteşem kalabalık ve ekrandan seyredenler Györi bu yıl aldı diye düşünüyordu. Ancak Gullden, Andersen ve Knedlikova’nın golleri ile fark 17. Dakikada 10:10 olarak kapandı. Vipers göbek savunması Györi’nin oyun kurucularına ve dev pivotu Pintea’ya geçit vermiyordu. Bunun üzerine kanatlara yönelen Györi’nin karşısında bu sefer Lunde dikiliyordu. Maç bu senaryo ile ilk 30 dakikasında 13:15 Vipers lehine sonuçlandı. Bu senaryo neredeyse hiç değişmeden ikinci 30 dakikada da sergilenince Györi Viper karşısında en fazla 3 sayıya varan farkla geriden gelerek maç sonunda 31:33 ile mağlup oldu. Vipers şampiyon olarak geldiği MVM Dome salonundan Şampiyon olarak ayrılıyordu.  Kale karşılaşmasında 10/43 %24 ile oynayan Györi kaleci üçlüsüne, 12/43 %28 ile oynayan Lunde kendisi ve Vipers adına 2 sayı farkla galibiyeti temsil ediyordu. Marketa Jerabkova ise 7/11 %64 ile oynayıp Vipers takımın gol yükünü sırtladı. Kendisinin Final için ne kadar doğru karar olduğunu kanıtladı. İsabella Gulden 6/8, Jana Knedlikova 5/7 ve Nora Mork 4/9 ile oynayarak şampiyonlukta rol oynadılar. Vipers antrenörü Ole Gustav Gjekstad üst üste 2. Şampiyonluğun mutluluğunu ve gururunu yaşamaktaydı.

Györi ise şaşkınlık, üzüntüyü gizlemekte zorluk yaşıyordu. Öyle ki 24 saat içerinde Fransız kaleci Laura Glauser ve Romen pivot Crina Pintea’nın takımdan ayrıldıkları duyuldu. Bu ayrılıkların devam edeceği söylentileri devam etmekte. Ambros Martin için 2018 yılında Györi’de zirvedeyken ayrılmasından sonra işler iyi gitmedi. 2021 yılında geri döndü ama işler hala iyi gitmemekte.

2022-2023 sezonu emekliliklerle, Rus takımlarının akıbeti ile, transferlerle çok ilgi çekici bir sezon olacağının sinyallerini şimdiden vermekte. Gelecek sezon görüşmek üzere.

Bakmadan Geçme