Kastamonu Belediyespor – Metz Handball maçı üzerine

Antrenör, yorumcu Gürcan Budakçı, Kastamonu Belediyesi GSK ile Metz Handball arasında oynanan DELO EHF Şampiyonlar Lİgi müsabakasını kaleme aldı.

Kastamonu Belediyespor – Metz Handball maçı üzerine
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GÜRCAN BUDAKÇI / HENTBOLHABER.NET – DELO EHF Şampiyonlar Ligi’nde, B grubunda altıncı maçını 31 ekimde oynayan Kastamonu Belediyesi Gençlik Spor Kulübü yine puanla tanışamadı.

Bu durum tüm hentbol severleri üzüntüye sevk ediyor. Fransız Metz takımını biraz tanımaya çalışalım. Çünkü rakiplerimizi tanımadan yapılan yorumlar, girilen beklentiler yada mesnetsiz sonuç tahminleri üzüntü çarpanını daha da büyütüp eşitliğin diğer tarafında hüsrana, dolayısıyla yıkıcı ve amaçsız tepkilere neden oluyor.

Fransız Metz takımı 1967 yılında kuruldu ve 1986 yılında Fransız süper ligine yükseldi. 1993-94 sezonun da o zamanki adıyla Şampiyonlar liginde yer aldı. Günümüzde DELO EHF Şampiyonlar Liginde üst sıralarda yer alan bir çok takımda oyunu sırtlayan Fransız oyuncuların büyük çoğunluğu, Metz formasını giydi. Şu an ki kadrosunda ise son olimpiyat şampiyonu olan Fransız milli takımının kadrosunda yer alan Nocandy, Bouqet, Kanor kardeşler, N’gouan, Sako gibi yıldızları barındırırken, Fransa’nın geleceği gösterilen, U19 ulusal takımda yer alan Bouktit, Jacques, Dembele Sirta gibi parlayacak yıldızlara da kadrosunda yer veriyor. Euro 2020 şampiyonasında 3. Olan ve çok iyi çıkış yapan Hırvatistan takımının yıldızları Micijevic ve Kapitanovic Metz takımında yer almakta. Ayrıca geçen sezon Nantes takımında Kastamonu’nun başını ağrıtan ve son maçta ikinci yarı oyunu ile EHF Avrupa Liginde yolunu kapatan ve Brezilya milli takımında harikalar yaratan Almeida De Paula Metz formasıyla karşımıza çıktı. Takım antrenöründen de bahsetmek gerekirse; Emmanuelle Mayonnade 2019  Dünya şampiyonasında Hollanda ile şampiyonluk kupası kaldıran bir teknik adam, şampiyonlar liginde Final Four görmüş bir hoca. 2016-17 sezonundan bu tarihe kadar takımın başında. Basit ve kısa anlatımla böyle bir Metz takımı vardı karşımızda. Şampiyonlar liginin her ayrıntısını bilen, uluslar arası çok maç oynamış ve kürsü görmüş oyuncular, yapılanması ve işleyişi yerinde olan bir takım vardı karşımızda.

Maç başlama saati son dakika diyebileceğimiz bir zamanda güncellendi. Neden olarak ta Avrupa saat diliminin yaz saati ayarlamasından çıkması olarak bildirildi. Şöyle anlatmak gerekirse yayımlanan postlarda yerel saat ve Avrupa saati arasındaki farkı görünce yanlışlık olduğunu hemen fark ettim, çünkü yurt dışı ile olan münasebetim dolayısıyla konuya hakimdim. Ancak Avrupa’nın saat güncellemesi 3-5 günlük bir durum değil, biz bu güncellemeyi bıraktık ama onlar devam ettirmekte ve çok önceki tarihlerden itibaren 30 Ekimi 31 Ekime bağlayan gece güncelleme yapılacağı belirtilmiş durumdaydı. İşte görüş açımızın, planlamanın, geniş olmasını gösteren bir örnek daha.

Kastamonu Belediyesi GSK -Metz Handball maçının özeti

Bir de yayıncı kuruluşa değinip öyle maça geçmek isterim. Önceleri Ehftv den maçları internet üzerinden kesintisiz, Geoblock uygulamasına takılmadan seyredebiliyorduk. Son dakika tabiri caizse kamuoyu baskısıyla Şampiyonlar liginin yayın hakkını alan TRT bizleri bir nebze sevindirmişti. Maçları televizyondan seyretme fikri çok güzeldi. Kastamonu Belediyesi – Metz Şampiyonlar ligi maçı İnternet üzerinden verilecek denildi, ama maç saati gelince gösterilen linkte 14 dakikalık gecikme ile maç yayını verildi. Yani maçı üç çeyrek seyredebildik. Ehftv den seyretseydin diyenlere; TRT yayın hakkını aldığı için Geoblock uygulaması var, yani Türkiye’ye de o yayın Ehftv de yok.

Gelelim maça; çok güzel bir salonda, güzel seyircilerle oluşan bir ortamda oynanan müsabakaya 14. Dakikasından itibaren dahil oldum. Genel yapı itibariyle Kastamonu takımımız ilk maçlarına nazaran bir toparlanma gözlenir durumda ama bu yeterli değil. Müsabakanın 26. Dakikalara kadar başa baş olan ve en fazla goller arasında 2 fark bulunan maç, ilk 30 dakika bitiminde 9-13 Kastamonu’nun aleyhine 4 farkla bitti. Ancak İkinci 30 dakikada ilk yarıdaki direnç yoktu. 30-45 dakika arasındaki 15 dakikada Kastamonu 3 gol atarken Metz 10 gol atmayı başardı.  Müsabaka 60 dakika sonunda  20-30 skorla 10 sayılık farkla bitti. Müsabakada akıllarda Merve Durdu’nun 7 metre ve birebir pozisyonları kaldı.

Fransızlara karşı Merve Durdu’dan başarılı performans

Merve Durdu Hentbol Haberin haberindeki gibi Fransız’lara ayrı bir tarife uyguluyor. Belki kariyerin devamı Fransa olur neden olmasın. Ancak bunun için istikrar gerekmekte bunu da belirtelim. Gelelim 7 metre performansına, ilk 7 metre Hırvat yıldız Micijevic tarafından Merve’nin koruduğu kalenin dışına atıldı, ikinci 7 metre Nocandy tarafından kullanıldı ve Merve net bir kurtarışa imza attı. Üçüncü 7 metre ise Horacek tarafından kullanıldı yine Merve’nin kurtarışı ile sonuçlanınca Metz oyuncularının 7 metre atma telaşı yüzlerinden görülüyordu. Merve sadece 7 metrelerde değil toplamda 13/43 kurtarış ile %30,23 lük bir performans çiziyordu. Ancak bu performansa hücumda yada savunmada arkadaşları ayak uyduramadı. Savunma 3D gibidir yani savunmanın genişliği, derinliği ve yüksekliği vardır. Biz yüksekliğini yerine getirip blok yapınca diğer boyutu unutuyoruz. Genişliğini oturtunca yüksekliğini elden bırakıyoruz ve dış atış golü geliyor. Tabi ki bir takım tüm boyutlarda %100 etkili olamaz, bu mümkün değil. İşte bu noktada da Hocanın felsefesi, kadro oluşturmada ki hamleleri ve tercihleri ortaya çıkıyor. Birde bu felsefenin, anlayışın, taktiğin oturtulabilmesi için gereken fiziksel ve mental yeterliliğin oluşturulduğu hazırlık evresinin kalitesi. Kısacası spor bilimdir, bir çok katmandan oluşur ve her katman birbirini etkiler, çıktısı da başarı yada başarısızlık olarak görülür. Nasıl ki savunma felsefemiz varsa hücum felsefemizde olmalı ve ona göre kadro yapılanması, oyuncu seçimi yada oyunculara süre verilmesi belirlenmelidir. Tüm bu savunma ve hücum anlayışlarımızda maç maç değişiklikler yada güncellemeler olabilir. İşte burada en büyük destekçimiz takımımızın ve rakibin analizi olmaktadır. Tüm bu anlattıklarım olması gereken bir yapılanma, böyle büyük liglerin gereklerinden ve başarı kapısını açan anahtarlardan bir tanesidir.

Bakıldığında temsilcimiz Kastamonu Belediyesi evet puan alamadı ama bu ona desteğimize engel değil. İnanıyoruz ki takımımız bizleri elinden geldiğince iyi temsil etmeye çalışıyor. Önümüzde evimizde bir Savehof maçı olmak üzere, deplasmanda Krim Mercator ve hatta Odense maçları var. İyi hazırlanırsak, hedef belirlersek neden puanlar olmasın? Haydi Kastamonu, 31 ekimden sonra hentbolumuzun yelkenlerine yeniden dolan rüzgarlara bir esintide sen sağla ki, tekrar tam yol ileri diyebilelim.

Bakmadan Geçme