Katar, Almanya’yı yaktı

Dünya Şampiyonası Çeyrek Finaline genel bakış…

HENTBOLHABER.NET – Katar’da düzenlenen 24. Erkekler Dünya Hentbol Şampiyonası’nda çeyrek final aşaması geride kalırken Katar, İspanya, Polonya ve Fransa altın madalya için yolculuklarına devam eden takımlar oldu.

Tunus’un ev sahipliği yaptığı 2005 yılındaki şampiyonadan bu yana ilk kez Avrupalı olmayan bir takım Erkekler Dünya Hentbol Şampiyonası yarı finalinde yer almaya hak kazandı.

Çeyrek finalde Almanya’ya karşı kazandıkları dramatik zafer ile Katar, hentbol devlerinin arasında finale ulaşmak için mücadele verecek.

Çeyrek finalin diğer maçlarında Danimarka-İspanya ve Hırvatistan-Polonyalı karşılaşmaları şiddetle mücadeleye sahne oldu. Buna karşılık yarın finalin bir diğer ismi Fransa, Slovenya karşısında maçı domine ederek rahat bir galibiyet aldı.

Şampiyonanın yarı final aşamasında ilk maç Katar ile Polonya arasında oynanacak. İkinci maç ise iki hentbol devi arasında gerçekleşecek. Fransa ve İspanya’nın sporseverlerin nabzını yükseltecek karşılaşması erken final olarak yorumlanıyor. Dünyanın en güçlü takımlarından olan Fransa ve İspanya, 2014 Avrupa Şampiyonası yarı finalinde de karşılaşmış ve kazanan Fransa olmuştu. Fransa finalde de Danimarka’yı mağlup ederek 3. Avrupa şampiyonluğunu kazanmıştı.

Her iki yarı final maçı da 30 Ocak Cuma günü Lusail Salonu’nda oynanacak.

 

ÇEYREK FİNAL MAÇLARINA KISA BAKIŞ

 

HIRVATİSTAN – POLONYA 22:24 (10:12)

Hırvatistan, 3 sayıya kadar açtığı farkı koruyamadığı karşılaşmada başarılı kalecisi Slawomir Szmal’in harika oyunu sayesinde Polonya 2007’den bu yana ilk defa Dünya Şampiyonası yarı finaline çıkmayı başardı.

Maçın ilk yarısı karşılıklı gollerle geçilirken Polonya devreyi iki sayı önde kapattı. İkinci yarıya fırtına gibi başlayan Hırvatlar 6:1 lik bir seri yakalayarak skoru 16:13 e getirdikten sonra Polonya akınları başladı ve son 10 dakikaya girildiğinde üstünlüğü tekrar ele geçirdi. Zlatko Horvat’ın füzesiyle Hırvatlar 21:20 öne geçse de üstünlükleri uzun sürmedi. Bu dakikadan sonra Chrapkowski, Syprzak ve kırmızı beyazlıların en golcü oyuncusu Mariusz Jurkiewicz’in atakları ve Szmal’in iki muhteşem kurtarışı Polonya’ya yarı finali getirdi. Polonya, şampiyona tarihindeki üçüncü yarı finalini oynayacak.

KATAR – ALMANYA 26:24 (18:14)

Ev sahibi Katar, tüm dünyayı şok ederek hentbol titanı Almanya’ya turnuva dışına itti. Şampiyonanın sürprizi Katar’a Almanlar karşısında galibiyet getiren en önemli faktörlerden biri ise muhteşem kaleci ikilisi Danijel Saric ve Goran Stojanovic’in Alman hücumlarına geçit vermemeleri oldu.

Karşılaşmada ilk golü atan Almanya 1:0 bir daha üstünlüğü ele geçiremedi. Mücadelenin ilk dakikalarından sonra ev sahibi ekip kontrolü tamamen ele geçirdi: 6:3, 13:7, 16:9. Katar formasını giyen 28 yaşındaki Zarko Markovic’in ataklarını durduramayan Almanlar oyunu değiştirmek için çok net fırsatları da kaçırdı. Morallerini bozmayıp oyun disiplininden düşmeyen Almanlar karşılaşmanın sonlarına doğru skoru 19:20’ye getirdi. Son bölümde Saric’in mükemmel kurtarışları, Markovic (altı gol) ve Rafael Capote’nin (sekiz gol) üstün performansı ve tribünde takımlarını çılgınca destekleyen taraftar topluğu sayesinde Katar adını yarı finale yazdırdı.

Şampiyonaya çeyrek finalde veda eden ünlü antrenör Dagur Sigurdsson yönetimindeki Almanya’da en skorer oyuncu beş gol ile Rhein-Neckar Löwen’in yıldızı Uwe Gensheimer olurken Kaleci Silvio Heinevetter 11 kurtarış yaptı.

DANİMARKA – İSPANYA 24:25 (11:11)

İspanya’nın 35:19 kazandığı 2013 Dünya Şampiyonası finalinin rövanşı olan çeyrek finalin bu en heyecan verici maçında Joan Canellas tarafından kaydedilen son dakika golü kazananı belirledi. İki taraf da 60 dakika boyunca başa baş bir mücadele verdi. Herkes tansiyonu yüksek bir uzatma beklerken Cannelas maçın bitimine iki saniye kala bulduğu boşluğu değerlendirdi ve İspanya’yı yarı finale taşıdı.

Her iki takım da 60 dakika boyunca farkı iki golden fazla açamadı ancak mutlu sona ulaşan Manuel Cadenas yönetimindeki son şampiyon oldu.

Maçın en değerli oyuncusu 10 golle HBC Nantes’da forma giyen İspanyol kanat Valero Rivera Jr oldu. Rivera, hentbol camiasının yakından tanıdığı babası Valero Rivera ile dünya şampiyonasında yarı final oynayacak.

SLOVENYA – FRANSA 23:32 (10:18)

Çeyrek finalin bu en rahat geçen karşılaşmasında Fransa, ilk devrenin ilk bölümünde rakibini kelimenin tam anlamıyla ezdi. Maçı toplam 18 kurtarış ile bitiren meşhur kaleci Thierry Omeyer’in performansı ve hızlı hücumlarla Slovenya’ya soluk aldırmayan Fransa soyunma odasına 18:10 önde gitti.

İkinci devrede fark 20:10 şeklinde çift haneye çıktığında ise Slovenlerin umutları kaybolmaya başlasa da Slovenya takımı skoru 20:24’e getirmeyi başardı. Bu dakikadan sonra Fransa bir kere daha 2013 yılının yarı finalisti karşısında acımasız ataklarıyla farkı açtı.

Mücadelenin en skorer oyuncuları altışar gol ile Luka Zvizej (Slovenya) ve Daniel Narcisse (Fransa) oldu.

Bugün (Cuma günü), Ali Bin Hamad El Attiyah Arena’da, klasman yarı finalleri oynanacak. Çeyrek finalin kaybedenlerinden Danimarka, Slovenya ile Hırvatistan da Almanya ile karşı karşıya gelecek.

Derleyen: Fulya Öktem

Bakmadan Geçme