“Katar’dan nefret ediyorum”

Ozan Can Sülüm, Hentbolhaber.Net için dünya şampiyonası finallerini yorumladı.

FULYA ÖKTEM / HENTBOLHABER.NET – Türkiye’nin sayılı hentbol yorumcularından Eurosport muhabiri Ozan Can Sülüm ile Katar’daki Erkekler Dünya Şampiyonası’na dair yaptığımız söyleşide her konuya dokunan bir perspektif çizildi diyebiliriz. Ozan Can Sülüm, pek çok takımın performansını değerlendirirken bir yandan da Katar’daki şampiyonanın hentbolun ruhuna ne kadar uygun olduğunu tartışmaya açtı. Sülüm, yarı final maçlarından önce yaptığımız bir sohbette de şampiyonanın galibinin Fransa olacağını söylemişti…

İşte Ozan Can Sülüm’ün altı çizilecek yorumlarının bulunduğu söyleşimiz:

 

***Hentbolun kalbi son iki haftada Katar’da attı. Katar 2015’in sona ermesiyle turnuvanın genel bir değerlendirmesini yapalım istedik. 24. Erkekler Dünya Hentbol Şampiyonası için bir genel görünüm özeti rica ediyoruz. Şampiyonada öne çıkanlar nelerdi?

KATAR’DAN NEFRET EDİYORUM
Dünya Şampiyonası için söyleyebileceğim ilk şey Katar’dan nefret ettiğim olacaktır çünkü sporun bütün ruhunu, gelenekselliğini öldürdüler. 15 kişilik kadroda sadece 7 Katarlı sporcu var. Bu 7 Katarlı dışında milli takım Balkanlardan ve İspanya’dan gelen sporculardan oluşuyor. Emirlerden biri vatandaşlık yanında aylık 15 bin Euro vermiş…

 

TURNUVALARIN FARKLI COĞRAFYALARDA YAPILMASI GÜZEL AMA…
Büyük turnuvaların farklı coğrafyalarda yapılmasından hoşlanıyorum. Örneğin kadınlar şampiyonası Brezilya’ da yapılmıştı. Brezilya oradan aldığı rüzgarla Sırbistan’ da şampiyon oldu. Bu şampiyona kanımca böyle bir amaca hizmet etmedi. Katarlı gençler oynasaydı gerçekten anlamlı olabilirdi.

Hentbol yatırımı yok, gençlere yatırım yok. Mevzu “param var gösteriş yaparım”dan öteye geçememiş bence. Lihtenştayn’ın da parası var. Onlar da Almanya’dan, Fransa’dan oyuncu devşirsin o zaman. Katar’ınki gibi uygulamalarla hentbolun bir değeri kalmıyor. Milli takıma transfer yapılacaksa hangi milli takımın ne olduğu, kadar güçlü olduğu, ne yaratabildiği nasıl anlaşılacak?

 

Haber

 

***Okyanusya gitti, İzlanda tepeden indi sanki?

İZLANDA KOMEDİSİ
İzlanda’nın turnuvaya getirilmeye çalışılması başlı başına bir komediydi. Avustralya gelirse maçlar izlenmez diye o hakkı kaybetmiş İzlanda’yı dünya şampiyonasına dahil ettiler.

 

***Hentbolun süper güçleri dışında öne çıkan takım var mıydı?

GÖNLÜMÜN ŞAMPİYONLARI MISIR, TUNUS, ARJANTİN
Mısır’ı, Tunus’u çok beğendim. Mısır’ın Çek Cumhuriyeti ile olan rekabetinde ibre Mısır’dan yana dönmüş durumda. Arjantin’in performansı ise büyük bir alkışı hak ediyor. Danimarka beraberliğini ilk maç sendromuna bağlıyorum. Polonya’ya bir farkla mağlup oldular. Ruslarla iyi bir maç oynadılar (Rusya – Arjantin 27:30). Arjantin, hentbolun süper güçleri ile arayı kapatıyor. Katar, kağıt üzerinde bu turnuvada çok başarılı olmuş olabilir ama Tunus, Mısır ve Arjantin’e daha çok saygı duyacağım. Onlar gönlümün şampiyonları. Bu takımların takdire şayan performansına rağmen Katar’ın bu kadar öne çıkarılması hentbola saygısızlık.

 

Haber

 

***Büyük salonlar, ihtişamlı mekanlar, dijital platformda bir hentbol oyunu… Sizce Katar gerçekten hentbola yatırım yaptı mı?

Şampiyonaya dünya yıldızları geldi. Görkemli bir açılış töreni yapıldı. Sansasyonel şarkıcı getirene kadar onlarca eksik vardı, bunlar tamamlansaydı. Hentbolun iktidar sahipleri kural tanımaksızın kendi istediklerini dikte ettirmeye çalıştılar bu şampiyona için.

 

***IHF Başkanı Dr. Hasan Mustafa, FIFA’daki Sepp Blatter’e dönüşmüş gibi yani?

Benzetme doğru. O tesisleri hentbola yarayacak şekilde kullansınlar istiyor hentbol kamuoyu. Salonları nasıl kullanacaklar, oyuncu yetiştirecekler mi, sporcu tesisleri hayalet şehir mi olacak… Herhalde bunu düşünüyorlardır.

 

Haber

 

***Bunca yatırımın etkisi olmayacak mı yani Katar’a ve çevresine?

Bu kadar suni olmasa bence yardımcı olurdu. Bu şampiyonanın, olması gerektiği gibi; Katarlı çocukları etkileyeceğini ve hentbola yakınlaştıracağına inanmıyorum. Olması gerektiği gibi dedim, bir örnek vereyim; 1992’de Barcelona Olimpiyat Oyunları’ndan sonra tesislerin etkin kullanımı ile oranın alıp yürümesi gibi… Ama Katar’da böyle bir durum yok aksine seveni de soğutacak uygulamalar oldu. O coğrafyada uygulamalara tepki gösteren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) şampiyonaya katılmadı. Şampiyonaya İzlanda alındı. Sırf maç izletecek diye İzlanda’yı almak hala akıl erdiremediğim bir şey. Almanya, olimpiyatta dışarıda kalmıştı. Neden Almanya için böyle bir uygulama yapılmadı o zaman? İzlanda’da “şu yıldızı izleyemedik, onlarsız olmaz” gibi bir durum yok. İspanya, Fransa gibi ülkeler olsa işte o durumda “izlenme” için kontenjan verir yeni grup oluşturursun. Hak edeni kenara atıp İzlanda’yı almak kabul edilemez.

 

Haber

 

***Gelelim büyüklere… Hentbol titanlarının performansını nasıl buldunuz?

İspanya’nın performansı her zamanki gibi iyi. Danimarka’ya rövanşı alma şansını vermediler. Devşirme Katar takımı nedeniyle Alman şoku yaşadık. Onun dışında Fransa’da düşüş çok fazla yok gibi duruyor. Gruplarda rölantide gittiler. Çek Cumhuriyeti’ni 3, Mısır’ı 4 farkla geçip İzlanda ile berabere kaldıktan sonra Cezayir’i 6 farkla mağlup ettiler. Görülüyor ki çok zorlamamış. Fransa herkese turnuva takımı nasıl olunurmuş gösterdi. Şampiyon olmayı hak eden Fransa idi, öyle de oldu.

 

***Eminim şampiyonayı izleyememiş olanlar bile bu bilgilerle epey fikir sahibi olacaktır. Teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim.

Bakmadan Geçme