Kore olgusunun altında yatan gerçekler

Yazarımız Dr.Zeki Pehlivan, 2014 yılı Temmuz ayında yapılan Dünya Genç Kızlar Şampiyonası'nda kupayı alan Kore Genç Milli Kız Takımı'nın gerçekleştirdiği bu başarıyı, EHF Lektörü Frantisek TABORSKY değerlendirmesinden yola çıkarak ele aldı.

Kore olgusunun altında yatan gerçekler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

En son oynanan 2015 yılı 19 Yaş Altı Kızlar Avrupa Şampiyonası elemelerinde Kız Milli Takımımız, ilk maçında Finlandiya’yı yendi ancak ikinci maçında Macaristan’a mağlup oldu. Bunun üzerine akıllarda hemen bir soru oluştu. Neden Türk takımları esas başarılı olması gereken yerlerde bu başarıyı gösteremiyor?

Bu anlamda bir değerlendirme yapılacak olursa, düşüncem odur ki, bu başarı ya da başarısızlıklar sadece milli takım antrenörlerine, sporculara ve kulüplerine bağlanamaz. Bazı olgularda olayın bütününe göre değerlendirme yapılması gereklidir. Çünkü, özellikle bizim sistemimizde yeterli sürede, sayıda ve imkanlarla antrenman, kamp ve hazırlık maçı yapılamamaktadır. Ülkelerin genel yapıları, hentbol felsefeleri de takımların aldıkları sonuçlar üzerinde etkili olmaktadır.

EHF sayfasındaki yazılara bakarken aşağıda sizlere genel olarak aktaracağım yazı dikkatimi çekti. Belki de bizlere yön gösterebilecek ve bir bakış açısı kazandırabilecek yazıyı özet olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

2014 yılı Temmuz ayında yapılan Dünya Genç Kızlar Şampiyonası’nda kupayı alan Kore  Genç Milli Kız  Takımı’nın gerçekleştirdiği bu başarıyı, EHF Lektörü Frantisek TABORSKY değerlendirmektedir. Yapılan değerlendirmedeki temel soru şudur;

Kore takımının oyun tarzındaki en karakteristik özellikler nelerdir?

Kore takımı, ikinci sıradaki Rusya takımına karşı en etkili oyununu oynamış ve toplam gol sayısında, teknik faullerde, hücum etkililiğinde en üst seviyeye ulaşmıştır. Her oynadıkları maçta, Kore’nin hücum ve savunma etkinliği giderek artmış ve teknik faul oranı üst düzeye çıkmış, böylece en iyi sekiz sıralamasında üst sırada yer almışlardır. Ortalamanın altında kalan tek alanları kaleci etkililiği olmuştur. Kore’nin bu yüksek performansını sağlayan üç ana unsur bulunmaktadır. Bunlar;

*Takım ruhu, disiplin ve fiziksel hazırlık,

*Geniş bir alanda aktif, elastik ve ileriye yönelik bir yıldırıcı savunma,

*Hücum çeşitliliği.

  1. Takım ruhu, disiplin ve fiziksel hazırlık

Kore takımında, ilk yedide oynayan oyuncuların yerine kimlerin oynayacağı çok net bellidir. (Kore takımının başarısında en büyük katkısı olan oyuncular hakkında ana kaynakta detaylı bilgiler yer almaktadır.) En önemli 6 saha oyuncusu toplam atılan 313 golün 231 (% 73,8)’ini atmışlardır. İlk kalecileri ise toplamda 63 saat olabilecek kalede durma süresinin yaklaşık 45 (% 72) saatinde kalede durmuştur. Ancak, yedek bankındaki diğer oyuncular da her zaman oyun sahasındaki arkadaşlarıyla iletişim halinde ve tam konsantrasyonla, her an oyuna girmeye hazır bir şekilde beklemişlerdir. Isınma sırasında, molalarda ve devre aralarında takım içi disiplin ve saygı en üst seviyede olmuştur.

Kore takımının boy uzunlukları finaldeki rakipleri Rusya’ya göre 7 cm. daha kısaydı. (Kore 170,3 cm. – Rusya 177,6 cm.) Aynı şekilde, en önemli rakiplerinden Almanya, Romanya, Norveç ve Hırvatistan gibi ülkelerden de 5 cm. daha kısa bir boy ortalamasına sahiptiler. Buna rağmen Kore boy uzunluğu bakımından daha belirgin özellikli rakiplerine karşı daha başarılıydı. Bu dezavantaj, olağan üstü bir fiziksel beceri ve yetenekle telafi edildi. Mükemmel bir şekilde geliştirilen bu fiziksel yetenek olmadan, sahada çok üst düzeyde olan teknik ve taktik uygulamalar gerçekleştirilemezdi.

  1. Geniş alanda aktif, esnek ve ileriye yönelik bir yıldırıcı savunma

Kore’nin savunma felsefesi, mümkün olduğunca rakip ile doğrudan vücut temasından kaçınmak ve kendi kale alanından daha uzak bir mesafede rakibi sürekli baskı altına almaktı. Bu felsefe, geçmişte de uygulanmış olmasına rağmen, ilk defa bir Kore ekibi, sadece tüm bir maç boyunca değil, aynı zamanda tüm turnuva boyunca, bu fiziksel olarak çok zorlu taktiği kullandı. Temel biçimi 1+0:5 olan taktikte, pivot bireysel olarak savunulmuştur. Kanatların ya da oyun kurucuların hareketlerine göre savunmada uygun değişme, aktarma vb. hareketlerle yakından takip edilerek rakibe karşılık verilmiştir. Savunmadaki hareketli ve etkili savunma, rakip oyuncuların çok pas hatası ya da başarısız atış yapmalarına neden olmuş, sonrasında da Kore takımı hızlı hücumlarla karşılık vermiştir.

  1. Hücum çeşitliliği

Kore takımının hücum çeşitliliği, mükemmel teknik becerilerine ve taktik uyumluluklarına bağlıdır. En önemli özelliklerinden biri ihtiyaç duydukları durumda oyun temposunu çok iyi değiştirebilmeleridir. Bu durum, özellikle hücuma hazırlık aşamasında yavaş hareket ederken birden bire hücumu hızlandırarak sonuca ulaşmalarında görülebilmektedir. Oyun kurucu bölgelerinden atış yapabilmek için rakip savunma bloğunun sıçramasını önleyecek ön hazırlıklar yapılmakta, yüksek blok üzerinden atış yapmamayı tercih etmektedirler. Pivot pozisyonu en etkili silahlarından biri değildir, ancak hücumun hazırlık aşamasında etkili olarak kullanılan bir pozisyondu. Kanat pozisyonundaki hücum oyuncuları genelde basit oyunları tercih etmekteydiler. Ancak bire bir oyunlara da her zaman hazırlıklıydılar. Oyun kurucular bire bir pozisyonlarda yön değiştirme hareketini çok hızlı bir şekilde ve başarılı olarak uygulanmıştırlar. Serbest atışlar ise, normalin dışında, iki üç pas sonrası ters taraftaki oyun bölgelerinden çok etkili bir şekilde kullanılmıştır.

Sonuç

Koreli genç kız hentbolcular, Dünya Şampiyonası’nın da oyun olarak performans düzeyini büyük ölçüde artırmıştır. Onlar, maç kazanmak için çok büyük bir fiziksel üstünlüğe ihtiyaç olmadığını göstermiştirler. Hiç kuşkusuz Kore takımı, sadece Avrupalı olmayan ülkeler için değil, Avrupalı ülkeler için de bir esin kaynağı olmuşlardır.

KAYNAK:

EHF Lektörü Frantisek Taborsky; The XIX World Championship for Women Junior and the “Korean Phenomenon”. http://www.eurohandball.com/article/21963

NOT: Yukarıda verilen adreste, anlatılanlar videolarla görsel olarak desteklenmektedir.

Bakmadan Geçme