• Haberler
  • THF
  • Mesut Çebi, Trabzon'da Hentbolun Paydaşları İle Bir Araya Geldi!

Mesut Çebi, Trabzon'da Hentbolun Paydaşları İle Bir Araya Geldi!

Türkiye Hentbol Federasyonu Başkan Aday Adayı Mesut Çebi, Trabzon'dan seçim çalışmalarına başladı.

Türkiye Hentbol Federasyonu Başkan aday adaylığını açıklayan Mesut Çebi, Türkiye'de hentbol bayrağının daha ileriye taşınması gerektiğini belirtti.

Başkan adayı Mesut Çebi, Trabzon'da Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve Hentbol paydaşları ile bir araya gelerek düşüncelerini ve neden başkanlığa aday olduğunu anlattı.

Mesut Çebi, Trabzon'da Hentbolun Paydaşları İle Bir Araya Geldi!

Mesut Çebi'nin konuşmaları şu şekilde oldu:

"Kıymetli hentbol ailesi ve çok değerli basın mensupları; Katılımınızdan ve göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Seçim kampanyamıza; memleketim, baba toprağım ve yuvam olan Trabzon'dan başlamak istedim. Ve sizlerde bir hemşehrinizi yalnız bırakmadığınız için müteşekkirim.

Öncelikle diğer adayların seçim çalışmaları boyunca hiçbir şekilde açıktan destekleri yokken konuştukları; bakanlık bana söz verdi, CHP beni destekliyor gibi "tuhaf tuhaf" söylemlerle karşınızda olmadığımı belirtmek isterim. Tabi ki en üst düzeylerde görüşmelerimi yaptım, kendimi anlattım ve destek istediğimi ilettim, fakat ben öncelikle camiamın desteğini istiyorum ve onların sağduyusuna güveniyorum. Seçim bittiği zaman; hiçbir federasyon başkanı siyasi partilere hesap vermeyecek, herkes camiasıyla baş başa kalacak, olumlu veya olumsuz icraatleriyle kendini hatırlatacak olduğunun tüm adayların farkında olması gerektiğini düşünüyorum.

Türk hentbolunun en önemli 2 sorunu var, diğer konuştuklarımız aslında bu 2 başlığın detayları. 1 kaynak eksiği, 2 ilgi eksiği. Kaynak yetersizliğimizden dolayı ilgi çekecek atılımlar yapamadık ve ilgi eksikliğimizden dolayı yeterli kaynak bulamadık. Bunların ikisi de bir birine bağlı sorunlar. Biz öncelikle hentbola ciddi anlamda kaynak yaratacak sponsorluklar ve iş birlikleri geliştireceğiz. Yönetim kurulu olarak kuracağımız kurumsal ve bireysel ilişkilerle kaynak yapımızı güçlendireceğiz. Yaratılan bu gelirin doğru kullanımı, en az onu bulmak kadar önemli.

Bizim en çok kaynak aktarımı yapacağımız alan çocuklarımız. Çocuklarımızın hentbola olan ilgisinin artması için okullardaki beden eğitimi öğretmenlerimizi teşvik edecek; federasyon olarak onların ihtiyaçlarını giderecek, okullarda beden eğitimi derslerinde hentbol oynatarak çocuklara branşımızı sevdirecek, yazılı ve görsel medyada hentbol içerikli paylaşımların yapılmasını sağlayarak futbola, baskete, voleybola giden çocuk havuzundan bize düşen payı artırmak ilk önceliğimiz olacaktır.

Bize yeni kapılar açmalı ve hentbolu spor camiasının sahnesine almalıyız. 20 sene önce basketbolda olan ve son 10 senedir voleybolda olan yükseliş ve popülaritenin artık hentbola geçmesinin zamanı geldi. Spor pazarındaki kaynak belli, o pastadaki payımızı artırmamız lazım. Bizim başardıklarımızı insanların konuşması lazım. Bir kulüp avrupa kupası almış. Bu kulüp medyada ne kadar yer aldı? Bir de yetmezmiş gibi kulüp kapatıldı. Yine kadın takımlarımızdan başka bir şampiyonlar ligi temsilcimiz kulübünü kapattı. Erkek takımlarından geçtiğimiz sezon final oynayan bir kulübümüz yine kapatıldı. Lobi yetersizliğimiz olduğu için ve kamuoyunda baskı oluşturamadığımız için yangın anında ilk gözden çıkarılan branş hep hentbol oluyor. Kulüpler üzerine düşeni yapmış, geri kalan kısmı kimin yapması lazım. Böyle gelmiş böyle gidermi diyelim? Makus talihimiz deyip kabullenelim mi? Vasatı kendimize normal mi kabul edelim. Kimse kusura bakmasın ama ben kabul etmiyorum!

Önceki federasyon başkanlarına teşekkür ediyorum; hepsi elinden geleni, gücünün yettiğini yapmıştır mutlaka ama gelinen nokta kesinlikle yeterli değildir. Biz kronik problemleri çözmeye, öğrenilmiş çaresizliği yıkmaya geliyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamalarına devam eden Mesut Çebi, "Görev süresince gerçekleştirmeyi planladığımız bazı icraatlerimizden sizlere bahsetmek istiyorum. Konuşmamın başında bahsettiğim gibi çocuklar bizim geleceğimiz. Türkiye'nin neredeyse her ilinde aynı durumda olan Trabzon hentbolunun durumunu sizlere rakamlarla göstermek istiyorum. Gerçek anlamda faal olan, göstermelik olmayan lisanslı sporcu sayısındaki düşüş hentbolumuzun geleceğinin pek te parlak olmadığının en büyük göstergesidir. Okullarda, beden eğitimi derslerinde, televizyon programlarında, sosyal medya hesaplarında, çocukların günlük hayatına dahil olan her mecraada görünürlüğü artırmak ilk önceliğimiz olacak.

Camia takımlarını bu işin içine dahil etmek gibi bir projemiz var. Peki bunu nasıl planlıyoruz? Hepimizin hentbolu bilmeyen insanlara hentbolu anlatırken kısaca kullandığımız bir tabir vardır. "Futbolun Elle Oynananı" deriz. Biz TFF ile iş birliği, sosyal sorumluluk projeleri ve karşılıklı dostluklar kurarak " ELLE ATILAN GOL, YAŞASIN HENTBOL" sloganıyla farkındalık yaratacak ve okulların içine gireceğiz. 4 yıllık görev süremiz içerisinde, Kadın ve erkek olmak üzere Süper liglerimizde mücadele edecek seviyede en az 4 futbol kulübü ve 4 özel şirket kulübü kurulmasını planlıyor ve destekliyoruz. Camia takımlarının ve özel kulüplerin içinde olmadığı hiçbir federasyon başarılı değildir, ben getiremezsem ben de değilimidir! Ve eğer 4 sene içinde bunu başaramazsam sizlere söz veriyorum bir dahaki seçimde aday olmayacağım.

Güzel ülkemizin her ilinde farklı farklı sıkıntılar var. Ve bunlar genel olarak 3 başlık altında toplanıyor. Tesisleşme, Malzeme, ulaşım ve konaklama sorunu, Çocukların ilgi yetersizliği ve teşvik edilmemesi. Federasyon olarak hangi ilimizin ne ihtiyacı varsa en başta onları belirleyip, çalışmalarını yapacak, çözüm üretecek ve sonuca kavuşturacağız.

Tesisleşme konusunda bakanlıklarımızın ve belediyelerimizin desteğini alacak, ulaşım ve konaklama sorununu yine kamu tesislerimizle protokoller imzalayarak kulüplerimize kendilerinin hak ettikleri imkanları daha uygun yollarla sunacağız. Malzeme konusunda kulüplerimizin öncelikle ihtiyaçlarını dinleyecek ve federasyon olarak kimin ne ihtiyacı varsa destek olacağız. İletişim konusunda yaşanan aksaklıkları gidermek adına federasyon yönetim kuruluna direk ulaştırılmak üzere portal kuracağız. Camiamızın öneri ve tavsiyelerini bizlere ulaştırmasını kolaylaştırmak adına kuracağımız "hentbol iletişim" portalı, sizlerin hentbolumuzu daha parlak bir geleceğe ulaştırma çabalarınızı ve fikirlerinizi cevapsız bırakmayacak, doğrudan bizlere iletecek.

Hakem ve gözlemci eğitimlerinden, çalışma koşullarından, maç performansından, hakem ve gözlemcilerle alakalı yaşanabilecek her türlü konunun muhatabı Başkan vekili sıfatıyla Kenan hocamız olacak. Kendisinin kıymetli tecrübelerinin ve yüksek idarecilik kabiliyetinin burada yaşanan olumsuzlukları çözebileceğine olan inancım tamdır.

Tabi ki çocuklarla alakalı projelerimizi düşünürken, onları yetiştirecek olan antrenörlerimize değinmemek olmaz. Bu projemizin yapı taşı aslında onlar. Ata'mızın da söylediği gibi, yeni nesil onların eseri olacaktır. Antrenör eğitim seminerlerini yalnızca yılda 3-4 günlük kısa seminerler şeklinde değil, düzenli olarak Ankara'ya gelmelerine gerek kalmadan online olarak ücretsiz yeni bir eğitim programı başlatmayı planlıyoruz. Bu eğitim programı 30 sene öncesinden kalmış programları değil; güncel antrenman bilimlerini içeren, sporcu sağlığı, sporcu psikolojisi, istatistik ve veri toplamayla alakalı detay veren, dünya'daki farklı oyun sistemlerini anlatan, Avrupa ölçeğinde bir hentbol oyununu aşılayan eğitim programları olacak. Bu eğitimler sonucunda yapılacak olan sınavları geçen antrenörlerimize ödül yönetmeliği getirilecek ve milli takımlarda yer verilecek.

Milli takımlar organizasyonumuzu tamamen değiştireceğiz. A takımda hangi oyun sistemini benimsediysek alt yapı takımlarımızda da aynı sistemle eğitim vermesini sağlayacağız. Az önce bahsettiğim eğitimlerdeki sınavları geçen antrenörlerimiz bu milli takımlara katılmaya hak kazanacaklar. Her seçim öncesi oy almak için yapılan garip uygulamalar artık yürürlükten kalkacak. Liyakatlı bir sistem kurulacak. Kendini yetiştirmiş, hak ettiğini kanıtlamış antrenörlerimize gerek ücret gerek görevlendirme anlamında her türlü destek federasyon tarafından sağlanacak.

Gelelim kulüplerimize; Güçlü federasyonu oluşturan kilit yapı güçlü kulüplerdir. İddia gelirlerini artıracağız, katılım bedellerini kaldıracağız gibi her seçimde söylenen yalan vaatleri ben size vaad etmiyorum.

2010 yılından beri hiçbir federasyonun iddia geliri tutarı artırılmamıştır ve bunu söyleyen adayda yalan söylüyordur. Size söz veriyorum, ödül yönetmeliğine konan ödülleri kazandığınız zaman önümüzdeki senenin lisans ve katılım parasından düşmek gibi bir uygulama artık olmayacak. Kulüplerimizin altın standartları yakalayabilmek ve görsel estetiği artırabilmek adına yapacağı her yatırımı destekleyebilmek için, verecek olduğu taahhüt üzerine, sezon başında ödenen katılım ve lisans bedeli sezon sonunda aynı şekilde ödül olarak geri ödenecek. (düzenli sosyal medya kullanımı ve paylaşımı, canlı yayında maç zemini uygulamaları, maç sonu röportajları ve maç içi etkinlikler, doğru analiz ve İstatistik toplama vs.)

Aktif bir kulüpler birliği oluşturulacak; mevcutta var fakat faal değil. Federasyon olarak sizleri dinlemek ve sıkıntılarınızı ortak akılla çözmemize yardımcı olmak adına onu aktif hale getireceğiz. Son olarak olmazsa olmazımız sporcularımıza da değinmek istiyorum; Atacağımız adımlarla yükselişe geçecek olan Türk hentbolu, sizlerin geleceklerine yansıyacak. Sporculuk kariyeri bittikten sonra ne yapacağım sorusunu sizin aklınızdan çıkarmak bizim hedefimiz. Sizler Türk hentbolunun olmazsa olmazısınız, sizlerden birisi olarak duygularınızı çok iyi anlıyorum. Televizyonlarda, gazetelerde, mahalle kahvelerinde insanların hentboldan bahsettiği, sizin isimlerinizi kullanarak gururlandıkları bir gelecek hayal ediyorum ve bunu hep birlikte başaracağımıza İnanıyorum." dedi.

 

Bakmadan Geçme