O olmadan hentbol olur mu?

Wax olmadan hentbol oynanır mı, yeni nesil top üretme çabaları sonuç verebilir mi, bir devrin sonu mu geliyor? İşte cevapları…

HENTBOLHABER.NET / ÖZEL HABER – Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) yakın gelecekte wax (reçine) kullanımının yasaklanacağını açıkladı. Peki, bu kararın alınmasında hangi faktörler göz önüne alındı?

Her şeyden önce, sporcular için sağlıksız. Bunun yanında zemine zarar verdiği ve temizlik için ek masraflar çıkardığı için dünya çapında pek çok tesiste wax (reçine) kullanımına izin verilmiyor.

Ayrıca, her şampiyona için özel olarak tasarlanmış, ev sahibi ülkenin renklerini taşıyan topun üzerindeki renkler maç sırasında wax (reçine) ile kaplandığından oyun başladıktan birkaç dakika sonra görünmez hala geliyor. Bu ek olarak bazı aileler wax (reçine) yüzünden çocuklarının hentbol oynamasına izin vermiyor.

IHF, resmi top tedarikçisi Molten ile sözleşme imzalamadan önce bu sorunun çözülmesini istemişti.

Molten, söz konusu çalışmalar için şimdiye kadar bir milyon dolardan fazla harcama yaptı. İki yıldır bu proje üzerinde çalışan Molten’in en geç 2017 yılı sonuna kadar gelişme elde etmesi bekleniyor. Yeni kuralın da bu tarihten sonra yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Düzenleme yürürlüğe girmeden önce top denenecek. Yeni nesil top ve ilgili düzenleme, onay için 2017 IHF Kongresi’ne sunulacak. IHF Kongresi onaylarsa dünya çapında tüm hentbol maçlarında bu kural bağlayıcı olacak.

Bakmadan Geçme