Passo: Ak mı Kara mı?

Uygulandığı ilk karşılaşmada protestoların hedefi olan “Hentbol Passo” Türk hentbolunun girdiği cendereden çıkmasına yardımcı mı olacak yoksa Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da mı olunacak?

Fulya Öktem / HENTBOLHABER.NET – Geçtiğimiz hafta Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) resmi sitesinden hentbolda passo döneminin başladığına dair yapılan açıklama ile hentbol camiası Passo sistemine girdi. Futbol statlarında dahi on binlerce taraftarın karşılaşmalara gelmemesine neden olan ve kamuoyunda büyük tepki gören Passo ile Hentbol işbirliği hem sürpriz oldu hem büyük merak uyandırdı.

Türk spor kamuoyuna gerektiği gibi anlatılmayan, hakkında pek çok spekülasyonu beraberinde getiren Passo’nun hentboldaki uygulamasını yetkililer ile konuştuk.

HaberTHF YÖNETİM KURULU ÜYESİ UĞUR KILIÇ’IN AÇIKLAMALARI

THF Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Kılıç THF-Passo birlikteliğinin ana fikrinin hentbolu değersizleştirmekten uzaklaştırmak, bunu yaparken düşük bütçelerle dış kaynak kullanmak olduğunu,  Passo’nun da bunu sosyal sorumluluk projesi gibi gördüğünü belirtti.

Bir maçın ücretsiz olmasının o salonun dolacağı anlamına gelmeyeceğini söyleyen Uğur Kılıç; “Bu karar beş yıl önce, on yıl önce alınmalıydı. Kimseyi hentboldan uzaklaştırmak istemiyoruz aksine hentbolun hak ettiği değeri görmesi için çalışıyoruz” dedi.

"GENÇLERBİRLİĞİ TARAFTARI SÜPER LİG’E RENK GETİRDİ"
Geçtiğimiz hafta sonu THF Salonu’nda Gençlerbirliği taraftarlarının protestosu ile ilgili çıkan haberleri de yorumlayan Kılıç; “Gençlerbirliği taraftarı Süper Lig’e renk getirmiştir. Kendilerine saygı duyuyoruz. Oradaki olumsuzluk Passo hakkında kamuoyunda oluşan önyargıdan ve uygulamanın aceleye gelmesinden kaynaklandı” dedi.

**Passo anlaşması nasıl yapıldı,  camiada bile bu konuda bir bilgi kırıntısı dahi dolaşmıyordu… Bir anda alınmış bir karar mıydı?

“Sezon başlamadan önce federasyonumuz yönetim kurulunda maçlara biletle girilmesi konusunda karar alınmıştı. Bu kararın çıkış noktası hentbolun sahip olduğu değerin elle tutulur gözle görülür hale getirilmesi amacımızdır. Kişisel olarak da yıllardır düşündüğüm bir şeydi bu. Hentbolu bizler küçülttük, bizler saygı duymadık, hentbolu bizler bu hale getirdik. Bedava maç seyretmenin hiçbir faydasını görmedik. Bu uygulamanın hentbolun değerini pazarlanmasına etkili olacağını düşündük ve bu adımı attık.”

**Federasyonun sitesinde Passolig ile ilgili açıklamada “Hentbolseverler www.passo.com.tr internet adresini ziyaret ederek Passolig kartlarına maç biletlerini tanımlayabilir” deniyor.

Hentbolda passo kart zorunluluğu yok. Sadece Ankara’daki THF Salonu’na girmek için bilet alınması yeterli. Bir biletle de o gün salonda olan diğer maçlar da izlenebiliyor. 12 yaş altındaki çocuklarımız için bilet zorunluluğumuz yok.

**Göztepe Hentbol Takımı’nın maçlarına biletle giriliyor. Madem Passo uygulamasında kart zorunluluğu yok, Göztepe’nin uyguladığı sistemle bilet sorunu çözülemez miydi?

“Göztepe’nin yaptığı uygulama kulübün kendi tasarrufu. Maçlara biletle girilmesi; biletin basılması, el terminali vb gibi maliyetler içeren bir organizasyon. Bunun operasyonunu yapabilmek demek bilete ya maliyeti çıkaracak derecede bir fiyat biçmek ya da bu maliyete katlanmak demektir. Şu anki durumda salona gelen seyirci sayısı ile bunu karşılayamazsınız. Voleybol ve basketbolun bu konuda altyapısı var. Aynı uygulamayı bizim yapmamız mümkün değildi. “

"MAKSAT BİLET SATMAK DEĞİL PAZARLAMA İMKANLARINDAN YARARLANMAK"
Passo’yu sadece bilet satma operasyonu olarak değil pazarlama imkanı olarak da gördüklerini kaydeden Uğur Kılıç; “Pazarlamadan çok faydalanacağımıza inanıyoruz. Passo bize bu konuda destek olacak. Bu destek ile birlikte hentbolun mecralarda istediğimiz oranda yer almasını sağlamak için ilk adımı atmış olacağız” dedi. Kılıç sözlerine şöyle devam etti: “Bildiğiniz gibi öyle ya da böyle Türkiye’de herkes Passo’ya tepkili. Passo için Hentbol, Hentbol için de Passo bir fırsat. Eğer Passo, seyirci sorunu olan bir spora seyirci kazandırırsa buradan bir başarı hikayesi çıkarmış olur. Önemli bir sosyal mesaj vermiş olur ki kamuoyunda işin sadece materyalist değil sosyal tarafı olduğu algısı oluşur.”

ANLAŞMA 1 YILLIK, UYGULAMA PİLOT
Passo ile yapılan anlaşmanın 1 yıllık olduğunu ve anlaşmada karşılıklı faydalar sağlanacağını belirten Kılıç, Passo için anlaşmanın sosyal boyutunun THF için de maddi boyutunun önemli olduğunu kaydetti. Passo ile hentbolda başlayan uygulamanın sadece ön gösterim olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirten Uğur Kılıç, “Önümüzdeki 3 ay bizim için çok önemli. Sezonun ilk haftasında Ankara’da başlayan pilot uygulama sistemi görüp değerlendirmek için yapıldı. Yaşayarak olgunlaştıracağız, sistemi elde ettiğimiz kesin delillerin ışığında geliştireceğiz” dedi.

BİLETLER 5 LİRA
Biletler 5 liraya satılıyor. Bu 5 liranın 1 lirası Passolig’e, kalan miktarın da yüzde 60’ı Ankara’daki ev sahibi kulüplere ve yüzde 40’ı THF’ye aktarılacak.

Hentboldaki Passo uygulamasında kamuoyunun en çekindiği unsur olan kart sahibi olma zorunluluğu olmadığını belirten Uğur Kılıç; Passo’nun an itibariyle 400 bin civarında kart sahibi üyesi bulunduğunu hatırlatarak; “Kart sahiplerine hentbol maçları ile ilgili bilgi verilecek. Bu bizim için altı kalın harflerle çizilmesi gereken bir ayrıcalık” dedi.

"PASSO HENTBOL İÇİN BİR DEĞERDİR"
Passo’nun imzayı atarken ticari düşünmediğini belirten Uğur Kılıç, “Hentbol ve Passo’nun buluştuğu başka bir nokta yok. Onlar hentboldaki seyirci sayısını artırmak için bizim sunduğumuz projeyi kabul etmekle yetindiler. Bu sezon için bir anlaşma yaptık. Orada karşılaşacağımız sorunları göreceğiz. Yaşanarak öğreneceğiz” dedi.

**Passo biletleri sadece THF Salonu’nda satılacak. Süper Lig’in diğer illerdeki temsilcilerinin durumu ne olacak?

“Biz sadece THF Salonu ve milli maçlarla ilgili tasarruf yapabiliyoruz. İlk devre bitince uygulamanın artılarını eksilerini değerlendireceğiz, kulüplerle de bu konuda irtibat kuracağız”

**Bir çalıştay sözü olarak algılanabilir mi bu beyanınız?

“Elbette. Sonuçta THF bu çapta bir organizasyonu hem statü hem mevzuat hem de sosyal ve fiziki şartlarda tek başına gerçekleştiremez. Camia olarak hem kendi sorunlarını çözebilen hem de dışa dönük bir anlayışla hareket edilmesi gerekiyor. Burada bütün kulüplerimizin ve camianın düşünceleri alınacaktır. Salonların tozunu yutmuş biri olarak şunu eklemek isterim ki söz konusu uygulama hentbolun da değeri olduğunu, oyuncuların çok özel antrenmanlar yaparak, çok özel yeteneklerle o sahalarda oynayabildiğini, hakemlerin de en az başka branşlardaki hakemler kadar çalıştığını, daha az değerli olmadığını anlatacak bir kalkınma planının başlangıcı olarak düşünülebilir.”

THF BAŞKANI BİLAL EYÜBOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI

HaberHiçbir yerde böyle bir sistemin olmadığını belirten THF Başkanı Bilal Eyüboğlu; “35 senedir bu ülkede hentbol maçları ücretsiz oynanıyor.  Şimdi sembolik de olsa karşılaşmalara girişte bir ücret alınacak. Hentbolda ekonomik değer yaratmanın zamanı gelmiş geçmiştir de” dedi. Değerin ölçülebilir bir şey olduğunu söyleyen Eyüboğlu; “ Maçlarına biletle girilmeyen bir branşın değerini ne ile ve nasıl ölçeceksiniz. Bu hareket aynı zamanda kurumsallaşma yolunda atılmış bir adımdır” dedi.

Bilal Eyüboğlu; “Tepkilerin kaynağı bence Hentbolda Passo hakkında kamuoyunun yeterince bilgilendirilmemesinde yatıyor. En kısa zamanda bu konu ile ilgili bir toplantı düzenleyeceğim. Ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşacağım. Detayları öğrenen sporseverlerin destek vereceği konusunda şüphem yok” dedi.

**Sadece THF Salonu’nda ev sahipliği yapan takımlar bilet satışından pay alacak. Bu durum diğer kulüpler için bir adaletsizlik yaratmayacak mı?

“Bizim diğer salonlardaki uygulamalarda böyle bir yetkimiz yok. THF’ye ait spor salonunda bu uygulamayı yapabiliriz. Bunun dışındaki yerlerde tasarruf kulüplerdedir.”

GÖZTEPE HENTBOL ŞUBESİ SORUMLUSU DENİZ DURMAZ’IN AÇIKLAMALARI

Haber**Göztepe,  biletsiz girilen hentbol maçları için kombine satmayı başarmış bir kulüp. Göztepe biletleri hangi yolla satıyor?

Kulübümüz Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne talepte bulunuyor. Belirli bir miktar bilet basılıyor. Müdürlük görevlisi salonda bu biletleri satıyor. Akabinde müdürlük masrafları vergi ve harcı düşerek bilet satışından kalan miktarı kulübün hesabına yatırıyor.

**Passo uygulaması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Hentbol maçlarına biletle girilmesi gerekiyor. Ortada bir emek var. Sporcular, antrenörler, hakemler, idareciler, sağlık görevlileri, malzemeciler, diğer ilgililer… Ve bütün bu unsurların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir temaşa var. Bunun da bir bedeli olmalı. Geçtiğimiz hafta Gençlerbirliği taraftarının tepkisine neden olan şey ise biletlerin kamuoyuna yeterince duyurulmadan basılmış olmasıdır diye düşünüyorum. Çünkü Gençlerbirliği taraftarı bilet ücretine itiraz edecek olsa kulübünün diğer branşlarını da gidip izlemezdi.

ARDEŞEN GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ SÖZCÜSÜ ÖMER FARUK ZENGİNAL’IN AÇIKLAMALARI

Haber**Ardeşen GSK Hentbol Takımı taraftarıyla göz dolduruyor. Geçtiğimiz hafta oynanan sezonun ilk karşılaşmasında salonda yaklaşık 2 bin 500 izleyici vardı.  Passo bilet uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Hentbol maçlarına biletle giriş yapılması gündemimizde yok. Bizim amacımız başta Ardeşen taraftarı olmak üzere herkese hentbolu sevdirmek. Hentbolu izletmek için mücadele ediyoruz. Federasyonun kararına sonsuz saygı duyuyoruz. Ancak kısa vadede kulüp olarak böyle bir uygulama düşünmüyoruz. “

**Kısa vade dediniz, örneğin THF passo bilet uygulamasının gelecek sezon tüm salonlarda uygulanması için girişimde bulunsa tavrınız ne olur?

“Ardeşen’in hedefleri kısa vadeli değildir. Ardeşen hentbol dışında tekvando ya da curling gibi branşlarda da sporcu yetiştirmektedir. Misyonumuz öncelikle sporun gelişimini sağlamak. Sporcularımızın okumasını, büyük kulüplere transfer olmasını istiyoruz. Böylece hem sporcular emeklerinin karşılıklarını alacak hem de yeni sporcular yetiştirecek kaynak aktarımı olacaktır.

Bu sezon ücretsiz maç izletmeye devam edeceğiz. Passo uygulamasını da en azından bu sezon gündeme almayacağız. Uygulama henüz çok yeni, görülüp tartılması gerekiyor. Federasyonumuzun daha sonra atacağı adımlar için de zamanı geldiğinde değerlendirmeler yönetim kurulumuz tarafından yapılacaktır.”

Not: Passo’dan konu ile ilgili görüş alınamamıştır. 

Bakmadan Geçme