Spordaki satranç oyunu taktik hamleler ve hentbol

Yazarımız Dr. Zeki Pehlivan, “Sporda başarının önemli unsurları bulunduğunu, bunlardan bazılarını teknik, taktik, kuvvet, kondüsyon, motivasyon, iletişim vb. olarak sıralayabiliriz” diyor. Pehlivan bu haftaki köşe yazısında “Hentbolda Taktik Oyun Hamleleri” üzerine yazıyor.

Spordaki satranç oyunu taktik hamleler ve hentbol
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sporda başarının önemli unsurları bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını teknik, taktik, kuvvet, kondüsyon, motivasyon, iletişim vb. olarak sıralayabiliriz. Benim burada değinmek istediğim esas konu hentbolda taktik oyun hamleleridir.

Zech’e göre sportif taktik, bireysel ve takım yarışmalarında kendisinin ve rakibin performansı ile çevre koşulları üzerine kurulmuş planlı davranışlardır. Bu tanımdan hareketle şunu diyebiliriz; taktik uygulamalar takımın kendisine, rakibe ve oyun ortamına bağlı olarak değişebilmektedir. Taktikler bireysel, grup ya da takım taktikleri olarak da uygulanabilirler. Hentbolde taktik oyun dediğimizde akla hemen uygulanan 3.2.1; 5.1; 6.0 savunma, tek pivotlu hücum, çift pivotlu hücum ya da değişik hücum çeşitlerinin uygulandığı taktik oyunlar gelmektedir. Bu taktiksel oyunlar tüm hentbol antrenörleri tarafından takımlarına yaptırılmaya çalışılmaktadır.

Haber Ancak burada esas vurgulamak istediğim; bir   basketbol bir voleyboldaki gibi hentbolün, kendi elinizdeki oyuncuların becerileri, kondüsyonu, kuvveti, oyun anlayışı, motivasyonu vb. özelliklerinin, rakibin oyuncu yapısı ve taktiksel oyun anlayışı vb. üzerinde galip gelmesini amaçlayan “bir santranç oyunu” gibi oynanmamasıdır. Basketbol ve voleybolda dikkat edilecek olursa oyunlar bir satranç oyunu gibi oynanmakta, rakibin hamlelerine karşı anında bir hamle ile cevap verilmekte, sürekli zayıf yönleri üzerine çalışılmakta ve oyunu kazanmayı sağlayacak uygulamalar üzerinde yoğunlaşılmaktadır.

Hentbolün de oyun içindeki taktiksel hamlelerinin bu tarz bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin: savunmanın en zayıf olduğu oyuncuların analiz edilerek hücum gücü yüksek oyuncularla bire bir oynatılması; savunmanın boy olarak kısa olduğu alanlardan dış atış kullandırılması; kalecinin savunma özelliklerinin daha zayıf olduğu bölgelerin seçilmesi; rakip takımın daha uzun ancak atletik becerilerinin daha az olduğu durumlarda kendi takımımızın oyun temposunun hızlı hücumla arttırılması; kanat savunmalarının fizik olarak güçlü pivotlarla eşleştirilerek topla buluşturulması gibi bilinçli taktik oyunlar yapılabilir. Ayrıca, rakibin yaptığı oyuncu değişikliklerinin iyi gözlemlenerek kendi oyuncularımızın onlarla eşleşmelerinin uygun olup olmadığı, zamanı kullanmada daha bilinçli hareket etme, molanın ne zaman alınması gerektiğini iyi değerlendirebilme gibi yaklaşımlarda hentbolde kullanılabilecek uygulamalardır. Yine bazı takımlarımızda yavaş yavaş örneklerini görmeye başladığımız kaleci oyuncu uygulaması da bu anlamda örnek taktiklerden sayılabilir.

Bazı antrenörlerimiz biz zaten bunları yapıyoruz diyebilirler. Ancak onlara önerim şu; lütfen bir basketbol maçını canlı olarak seyretsinler ve maçı izlerken antrenörlerin kenar yönetimlerini, taktik hamlelerini çok iyi analiz etsinler. Ayrıca yedek bankındaki yardımcılarının da bu anlamda ne kadar önemli işlevler yaptıklarını da vurgulamak istiyorum. Sadece maç istatistiği tutmak yardımcı antrenör olmaya yeterli olmamalı. Görüşleri, bakış açıları ve önerileri bazan çok önemli kazanımlar sağlayabiliyor.

Benimki sadece bir öneri, sizlere bir farklı bakış kazandırmak için bunu yazdım. Yapılan çalışmalar bir de bu bakış açısıyla bakmak ve uygulayıp uygulamamak siz değerli antrenör arkadaşlarıma kalmış.

Zech’in “taktik” tanımı için kaynak:

http://dalakforum.blogspot.com.tr/2009/03/sportif-taktik-nedirsportif-teknik.html

Bakmadan Geçme