Süper Kupa’nın Anatomisi

Hentbolhaber.Net yazarı Barış Uzel, bol gollü bir mücadeleye sahne olan Süper Kupa finalini yorumladığı son yazısı ile karşınızda.

Süper Kupa’nın Anatomisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

4K: KALECİLER – KONSANTRASYON – KIRMIZI KART – KAMUFLAJLI FORMA

Dile kolay, 11 Süper Lig Şampiyonluğu’nun, 10 Türkiye Kupası’nın yanına 11. Süper Kupası’nı ekledi Beşiktaş Mogaz. “Triple Double”a işaret eden bu rakamlar bir araya gelince sanki kolayca kazanılmış gibi görünebilir ancak Beşiktaş Mogaz’ın 11. Süper Kupa’yı kazanması hiç de öyle kolay olmadı.

Haber

Kaleciler: Son sözü ilk söz yapalım, Beşiktaş Mogaz’ın kalesinde gözler maç boyu Yunus Özmusul’u aradı. Yunus, Beşiktaş Mogaz’da sadece bir yıl geçirmiş olmasına rağmen önemli işler yaptı ve iyi anılar bıraktı. Yaptığı kurtarışlar olsun, topu oyuna sokuşu olsun, hem takımını hem de taraftarı havaya sokan kurtarış sonrası bağırışları olsun Yunus Özmusul Beşiktaş Mogaz’da önemli izler bıraktı.

Doğal olarak, Yunus Özmusul yerine transfer edilen Sırbistan milli takım kalecisi Miroslav Kocic’ten Beşiktaş Mogaz’ın performans beklentisi çok büyük. Tek maçla bir oyuncuyu değerlendirmek ne kadar doğru olur tartışılsa da, Kocic, Süper Kupa maçındaki performansı beklentileri karşılamaktan çok uzak kaldı.

Kalecinin performansın doğrudan tüm takım olumlu veya olumsuz etkilenir, kalecinin iyi oluşu, gününde oluşu, kurtarışları takımın diğer oyuncularını da motive eder, kurtarış sonrası takım hızlı hücuma çıkar, rakibi eksik yakalar ve gollere daha çabuk ve daha kolay ulaşır. Kalecini performansı doğrudan rakip takımı da etkiler, kurtarılan goller sonrasında karşı takımın morali bozulup motivasyonu azalır, yenen gollerde ise moral de motivasyon da artar.

Bu maçta Beşiktaş Mogaz yeni kalecisinin kurtarış sonrası kolay sayıları gidemedi. Üstelik Kocic topu oyuna sokmada geç ve yavaş kaldı. Tempoyu seven Beşiktaş Mogaz için bu da bir handikap oldu.

Kaptan İbrahim Demir ise süre aldığı dakikalarda bana Kocic’den daha fazla güven verdi. Tecrübeli kaptan, 3 kulvarda mücadele edecek Beşiktaş Mogaz için iyi bir alternatif ancak Kocic’in bir an önce form tutması gerekiyor.

Merzifon Belediyesi kalecisi Yağız Öksüzcük ise ligin bilinen kalburüstü kalecilerinden. Maça oldukça iyi başlayan ve yaptığı kurtarışlarla kalesinde güven veren Öksüzcük, Beşiktaş Mogaz’a kaşı oynadığı maçlarda hep başarılı performans göstermiştir. Takımının bulduğu hızlı hücum sayılarındaki katkısını da es geçmeyelim.

Haber

Konsantrasyon: Her şeyden önce, maça oldukça iyi konsantre olan ve iyi başlayan bir Merzifon Belediyesi hentbol takımı vardı. 3 yabancıdan maksimum katkı alan Merzifon Belediyesi, kalede Yağız Öksüzcük’ün başarılı kurtarışları ve Taner Öymen’in sayıları ile öne geçmeyi başardı. Taner Öymen iyi bir günündeydi, Beşiktaş Mogaz’ı da epey zorladı, 10 gol attı. Bir de attığı goller sonrası rakip takım taraftarına yaptığı hareketlerle antipati kazanmak yerine, daha sempatik olabilseydi, daha büyük bir hentbolcu olabilirdi.

Merzifon Belediyesi’de Beşiktaşlıların tanıdığı eski bir dost vardı: Beşiktaş’ta 2 yıl geçiren Okan Yalçıner. Potansiyeli bu kadar olup da, beklentiyi bu kadar boşa çıkan bir sporcu olması maalesef gerçekten çok üzücü. Zaten maçta saha da pek kalmadı, hocası da dayanamadı oyununa. Umarım bir an önce kendini toparlar artık, çünkü onun kadar potansiyelli oyuncu da pek sık gelmiyor…

Taner’in 10 golü dışında Cavit Eyövge 7 ve Djordjevic 4 golle Merzifon Belediyesi’nin, hücumuna yön veren isimler oldular.

Beşiktaş Mogaz’da ise Ramazan Döne maça iyi başladı ancak daha sora hızı kesildi, çoğu maçın başında bulduğu 7 golle maçı tamamladı. Beşiktaş Mogaz’ın ve sahanın en iyisi hiç şüphesiz maçı 10 gol ile tamamlayan Ivan Nincevic oldu. Olimpiyat madalyalı, iyi bir profesyonel olan Nincevic’i izlemek, hem Beşiktaşlılar hem de hentbolseverler için büyük bir keyif olacak.

Beşiktaş Mogaz’ın yeni transferlerinden en çok dikkat çeken isim ise hiç şüphesiz Darko Djukic oldu. Henüz 20 yaşında olan genç Sırp hentbolcu Djukic (Aralık’ta 21 yaşına basacak), çoğu hızlı hücumlardan bulduğu 6 sayıyla dikkat çekti. Bu performansını sürdürmesi halinde 2 yıllık sözleşme imzalanan Djukic’i önümüzdeki sezon da Beşiktaş Mogaz’da tutmak zor olacaktır.

Milli pivot Tolga Özbahar 5 gollük bir katkı verirken yine rakip savunma ile en çok boğuşan hentbolcu oldu. Tolga Özbahar’ı dinlendirebilmek ve yedeklemek için alınan pivot Mehmet Demirezen bu maçta süre almadı. Mehmet Demirezen’in de rotasyona girmesiyle, Tolga Özbahar’ın yükünü azaltacaktır.

Beşiktaş Mogaz’da Ozan Arifoğlu, sevdiğim oyuncuların başında gelenlerdendir. İleride Beşiktaş hentbol takımının kaptanlığını yapması istediğim ve bunu şimdiden taşıyabilecek kapasitede ve olgunlukta biri. Süper Kupa maçındaki performansıyla şaşırttı. Yaklaşık 15 dakika oyunda kalan milli oyuncu, maçı kaleye şut atmadan tamamladı.

Beşiktaş Mogaz’ın Türk oyuncu kadrosuna bakıldığında, Şampiyonlar Ligi maçlarında bile, oyunun hem hücum kısmını hem de savunma kısmını beraber oynayabilecek, bunu kaldırabilecek belki de tek Türk oyuncusu, Ozan Arifoğlu. Adına beste yapılan, Beşiktaş taraftarının sevgilisi olan, bu yüzden de taraftarın kendisinden beklentisi çok büyük olan Ozan Arifoğlu, artık kabuğunu kırmalı ve her maç aynı performansı sergileyebilmeli.

Maçta dikkat çeken başka husus, her iki takımında yaptığı top kayıpları oldu. Konuyu biraz araştırınca, maç topunu normal hentbol toplarından daha büyük olduğu, topun sönük halinin bile Şampiyonlar Ligi maç toplarından büyük olduğu bilgisine ulaştım. Federasyonun bu konuyla ilgilenip maç topu konusunda bir standart getirmesi gerekiyor.

Büyük bir parantez de Beşiktaş Mogaz antrenörü Müfit Arın için açmak lazım. Bu kadar mütevazi bu kadar alçakgönüllü bir hoca gerçekten az bulunur. Kupa seremonisi yapılırken, kupa kaldırılırken, kupayla beraber fotoğraf karesinde olmak varken Müfit Arın, kendisini tribünlere çağıran Beşiktaş taraftarına gitmeyi tercih etti. (Bu anı ölümsüzleştiren ve fotoğrafını kullanmamızı kabul eden Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik’e ayrıca teşekkür ederim)

Haber

Kırmızı Kart: Maçta anlaşılmaz olan sadece top kayıpları değildi, Ivan Nincevic’in gördüğü kırmızı kartın nedeni de anlaşılmadı. Her ikili mücadelede böyle direkt kırmızı kartlar çıksa, Türkiye’de hiçbir hentbol maçı 7 kişi ile tamamlanmaz.

Aslında Beşiktaş Mogazlı 2 hentbolcunun Türk hakemlerle yıldızları barışmadı. Bunlardan biri Olimpiyat madalyalı Hırvat yıldız Nincevic. Belki de hakemler Nincevic’i maç sırasındaki konuşmalarından rahatsız oluyorlardır, bilemiyorum. Nincevic’in ve hakemlerin bu sorunu çözmeleri gerekmekte.

Türk hakemleriyle yıldızı bir türlü barışmayan diğer bir Beşiktaş Mogazlı ise Josip Buljubasic. Gerek Hentbol Süper Ligi’nde olsun gerekse Şampiyonlar Ligi’nde olsun aynı sertlikte oynayan Buljubasic, Şampiyonlar Ligi’nde hiçbir maçta 2 tane bile 2 dakika cezası almazken, Beşiktaş’ın kendi evinde Süleyman Seba Spor Salonu’nda oynadığı birçok maçta 3 tane 2 dakika cezası alıp oyundan atıldı. Hakemlerin Buljubasic ile ikili mücadelelerini ve bu ikili mücadelelerdeki rakip oyuncunun abartılı davranışlarını daha iyi okumaları ve süzmeleri gerekmekte, çünkü rakip Buljubasic olunca hemen kendini yere atan çok oyuncu var.

Haber

Kamuflajlı Forma: Beşiktaş tarihinin en radikal formalarından biri olan kamuflajlı formayı beğenenlerdenim. “Beşiktaş’ın askerleriyiz” mesajını veren kamuflajlı forma, Kartal Yuvaları’nda 39,99 TL’ye tişört olarak ( TIKLAYINIZ ), 1 büyük boy pizza parasına satışa çıktı. Geçen sezon hentbol formasının 49.- TL’den satışa çıktığı düşünülürse, kamuflajlı tişörte ilgi büyük olacaktır.

Not: Yazıyı yazıp bitirdikten sonra yayımlanması için, ligin ilk haftasındaki Beşiktaş Mogaz – Merzifon maçının oynanmasını bekledim. Düşündüğüm gibi oldu, Beşiktaş Mogaz, Süper Kupa finalindeki hataların çoğunu tekrarlamayınca, maçı 10 sayı farkla 27-17 kazandı.

Bakmadan Geçme