Tadı damağımızda kaldı

15 Ocak Polonya’da başlayan 12.Erkekler Hentbol Avrupa Şampiyonası sona erdi.

ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – Turnuvayı  tek bir cümle ile özetleyecek olursak gerçekten “Tadı damağımızda kaldı”. Alkışlar 2004’den sonra altın madalya ya uzaman Almanya’ya. “Hentbol 14 kişiyle oynanan ama sonuçta Almanya’nın kazandığı bir spordur” deyimini rahatlıkla kullanabiliriz.

Final maçına geçmeden önce Norveç ile Hırvatistan arasında oynanan bronz madalya maçını değerlendirmek istiyorum. Favoriler arasında gösterilmediği bu turnuvada ortaya koyduğu performansla sempati toplayan Norveç, Hırvatistan önünde tutunamadı. Maçın ilk yarısını da 15-11 önde tamamlayan Hırvatistan sahadan 31-24 galibiyet ile ayrıldı. Hırvatistan Avrupa Şampiyonası’nda üst üste üçüncü defa  3-4 maçına çıkarken,  Zlatko Horvat 8 golle maçın en skorer  ismi oldu. Norveç’te ise Sander  Sagosen 5 golle maçı tamamladı. Avrupa Şampiyonası’nı dördüncü olan Norveç bu sonuçla Erkek Hentbol tarihindeki en önemli başarıya imza attı.

Yıllarca unutulmayacak final maçına gelecek olursak. Altın madalya mücadelesi öncesi hentbol severlerin bir çoğunun (ben dahil) favorisi İspanya idi. Karşılaşmaya Almanya savunması ve Andreass Wolff damgasını vurdu. Almanya’nın son derece sert savunması ve Wolff’un inanılmaz kurtarışları karşısında kaleyi görmekte zorlanan İspanya, ilk yarıda sadece 6 gol atabildi. Bir final maçında İspanya gibi bir takımın bir devrede sadece 6 gol bulması şaşkınlık yaratsa da, Wolff’un performansını ve adeta kalenin önüne set çeken Almanya defansının da hakkını vermeliyiz. Maça son derece yüksek bir motivasyon ile çıkan İzlandalı antrenör Sigurdsson’un talebeleri, ilk 20 dakikayı 10-6 önde tamamladı. Skor açısından son derece düşük geçen ilk yarının ardından ikinci devrede de görünüm değişmedi. Wolff engelini geçmek için çok zorlanan İspanya, bir final maçından daha mağlubiyet ile ayrıldı. Dördüncü defa oynadığı Avrupa Şampiyonası finalini dördüncü defa kaybeden İspanya’da final stresi artık sendrom boyutuna geçti. Maçı 24-17 kazanarak 12 yıl aradan sonra Avrupa Şampiyonu olan Almanya, Rio Olimpiyat oyunlarına katılma hakkını da elde etti. Favori gösterilmediği bir turnuvada şampiyon olan Almanya’da, Kai Hafner 7 golle en skorer oyuncu oldu. Almanya’nın bu turnuvada gol yükünü çeken Tobias Reichmann ise final maçında İspanya filelerini 3 defa buldu. İspanya’da ise Avrupa Şampiyonası’nı gol kralı olarak tamamlayan Valero Rivera oldukça verimsiz oynadığı maçta sadece 1 gol bulabildi. Kaleyi bulmakta zorlanan İspanya’da Raul’un 5 golü galibiyet için yeterli olmadı.

Almanya’nın İzlandalı antrenörü Dagur Sigordsson’un takımın attığı gollerinden ziyade yaptığı savunmaya kenardan verdiği olumlu anlamda reaksiyon, aslında final maçının kısa bir özetiydi. Alkışlarımız başta Sigursson ve Wolff olmak üzere Almanya’ya….

Avrupa Şampiyonası oluşan All Star takımı ise şu şekilde meydana geldi;

EN İYİ  KALECİ: Andreas WOLFF –  ALMANYA

EN İYİ SAĞ KANAT: Tobias REİCHMANN- ALMANYA

EN İYİ SAĞ OYUN KURUCU: Johan JAKOBSSON-İSVEÇ

EN İYİ SOL KANAT: Manuel  STRLEK-HIRVATİSTAN

EN İYİ SOL OYUN KURUCU: Michal JURECKİ-POLONYA

EN İYİ PİVOT: Julen AGUİNAGALDE-İSPANYA

EN İYİ ORTA OYUN KURUCU:Sander SAGOSEN-NORVEÇ

Avrupa Şampiyonası’nın ardından İspanya’dan Raul Enterrios “En Değerli Oyuncu”, Danimarka’dan Henrik Mollgaard ise “En İyi Defans Oyuncusu” seçildi.

 Turnuvanın Gol Krallığı sıralamasında ise ilk 3 şu şekilde oluştu.

1)Valero Rivera FOLCH 48 GOL :İSPANYA

2) Tobias REİCHMANN 46 GOL:ALMANYA

3) Kristian BJORNSEN 45 GOL:NORVEÇ

Bu turnuvanın hentbol severlere ulaştıran SPORTS TV ailesine ve emeği geçen herkese bir hentbol emekçisi  olarak çok teşekkür ederim .İyi ki varsınız.




Bakmadan Geçme