Thespian Maskesi gibi EHF Avrupa Kupası Çeyrek Final

Tiyatronun simgesi haline gelen gülen ve ağlayan maskelerin ismi Thespian maskeleridir. Bir taraf ağlarken diğer taraf gülecek ya da aynı oyuncu hem ağlarken hem gülecek.

Thespian Maskesi gibi EHF Avrupa Kupası Çeyrek Final
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GÜRCAN BUDAKÇI / HENTBOLHABER.NET – Tiyatronun simgesi haline gelen gülen ve ağlayan maskelerin ismi Thespian maskeleridir. Bir taraf ağlarken diğer taraf gülecek ya da aynı oyuncu hem ağlarken hem gülecek. Avrupa kupası çeyrek final karşılaşması bizim için aynen bu durumda. Evet yaşamış olduğumuz büyük felaket hepimizi derinden üzdü ve sarstı. Hayatın devamlılığı ise bizi zorlayan büyük güç, bu bağlamda gülen ve ağlayan maske değerlendirilebilir. Ancak çeyrek finaldeki iki güzide ekibimizin karşı karşıya gelişi ve birinin diğerini saf dışı bırakacak oluşu bakımından da Thespian maskesi. Konyaaltı Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi kadın hentbol takımlarımız Avrupa Kupası çeyrek finalinde 1-5 Mart tarihlerinde karşı karşıya gelecek. İlk maç 1 mart tarihinde Antalya’da, ikinci maç 5 Mart tarihinde İzmir’de oynanacak.

Bu maçların sonucunu tahmin etmek inanın zor. İki takımda birbirlerine yakın güçteler ve bunu 08.12.2022 tarihinde ligin 8. Haftasında Konyaaltı Belediyesi ev sahipliğinde oynadıkları maçta 29-29 berabere kalarak gösterdiler. Bu maçı biraz irdeleyerek, bize ışık vermesini sağlayalım. Maç Akdeniz Üniversitesi Mavi Salonda oynandı, İlk yarısı İzmir ekibinin 14-16 ile iki gol üstünlüğünde tamamlandı. İlk yarı Konyaaltı ekibi 5 dakikada 5-1 gibi bir üstünlükle geçtiğinde, maçın renginin çok erken belli olduğu düşüncesi hakim olmuştu. Sonraki 5 dakikada Konyaaltı ekibinin tabiri caizse el frenini çekmesi ile 10 dakikada gol durumu 5-5 olarak maç tekrar başlıyordu. 26. Dakikaya kadar bir ya da iki gollü üstünlükle öne geçen taraf Konyaaltı olurken yakalayıp beraberliği getiren İzmir oluyordu. Yani kaçan Konyaaltı, yakalayan İzmir oluyordu. Kalan dört dakikada İzmir ekibinden Ece Sözmen’in iki ve Sibel Kıcıroğlu’nun bir golüne, Antalya ekibi Alena Ikhneva’nın bir golü ile cevap verince 30 dakikalık periyodu İzmir ekibi 14-16 ile üstün kapattı. İkinci yarının başlama düdüğü ile kaçan ve kovalayan yer değiştirdi. 33. Dakikada ise 18-18 beraberlik sağlandı. Sonrasında ilginç bir durum yaşandı ve iki takımda 4 dakikalık bir sessizliğe büründü, bu sessizliği Konyaaltı ekibinin bozmasıyla kaçan kovalayan tekrar yer değiştirdi. Maçın 50. Dakikasında Konyaaltı ekibi maçın sonlarında arzu ettiği 4 sayılık farkı yakaladı, 28-24 skor ve maçın kalan dakikalarına bakıldığında avantaj görülüyordu. Fakat yine maçın gidişatı değişti, Ece Sözmen’nin üç, Sibel Kıcıroğlu’nun bir ve Yasemin Özgür’ün bir gölü ile ibre İzmir tarafına döndü. Konyaaltı ekibinden Alena Ikhneva kendinin, takımının ve maçın son golünü atarak 29-29 beraberliği tescilledi.

Ekiplerde maçın skor yükünü çeken sporcuları belirmek gerekirse: Konyaaltı ekibinde Döne Gül bozdoğan 3/3, Monika Janeska Kıldan 3/4, Yasemin Şahin 4/6, Aleksandra Sannikova 4/7, Alena Ikhneva 8/12 olurken, İzmir ekibinde Ece Sözmen 10/18, Sibel Kıcıroğlu 7/11, Yeliz Özel 8/13 oldu. Kale performanslarına bakıldığında Konyaaltı %29 kurtarış başarısı sağlarken. İzmir %27,5 kurtarış başarı yüzdesi sağlamış. Görüldüğü gibi oyun başarıda, başarısızlıkta, akselerasyonda, duraksamada eşit geçti.

Maçın ikinci yarısında iki takım içinde skor açısından yaşanan duraksama ilgi çekici olurken, sonuç içinde etkisi büyük oldu. Konyaaltı ekibinin 6 metre çizgisi üzerinden hücum anlayışının Üstün oluşu, buna karşın İzmir ekibinin Konyaaltı’ndan dış atışlardaki %54 fazlalığı maçın haritasını belli ediyordu.

Bu projeksiyon ile birlikte takımların son oynadığı maçlarına da bakalım. Konyaaltı ekibi ligde Şampiyonlar liginde temsilcimiz olan Kastamonu Belediyesi ile karşılaşması bize en iyi fikir verecek maçlardan. Bu karşılaşmada Konyaaltı ekibi özellikle ilk yarıdaki hızlı oyunu ve iyi koşmasıyla 25. Dakikada 9-16 skoruyla yedi sayılık farka ulaştı. Ancak ikinci yarıda bu özelliklerini devam ettiremedi. Maçta çok fazla gol açısından suskunluklar yaşandı. Öyle ki maçın bitimine 5 dakika kala beraberlik golünü atan Kastamonu ekibinden sonra, iki ekibinde gol bulamayışı çok ilginç bir durum oluşturdu.   İzmir ekibi ise Ehf kupasındaki rakibi Maccabi Arazim Ramat gan karşısında Ece Sözmen, Büşra Işıkhan ve Kalede Halime İslamoğlu ile galibiyete uzandı.

Konyaaltı ekibi Kastamonu karşısında ilk yarıda oynadığı oyunu maça yayarsa tur kapısını aralar. Kaldı ki bunu Sport Lisboa E Benfica karşısındaki kora kor mücadelede gösterdi.

İzmir ekibi ise dış atış gücüne 6 metre atışlarını özellikle pivot pozisyonunu eklediğinde İsrail ekibi maçındaki yıpratıcı, zorlayıcı karaktere bürünerek tur kapısını aralar.

Çeyrek finalde nüansı belirleyecek çok küçük ayrıntılar söz konusu olacak ve heyecanlı bir 120 dakika bizi bekliyor olacak. Her iki takımımıza da şimdiden başarılar.

 

Bakmadan Geçme