Prof. Dr. Yaşar Sevim’i andık

THF Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yaşar Sevim’in yakınları ve sevenleri bu 9 Şubat’ta da Ankara’daki kabri başındaydı.

HENTBOLHABER.NET – 2009 yılında ani vefatıyla dünya spor camiasını ve sevenlerini yasa boğan Prof. Dr. Yaşar Sevim, vefatının 6. yıldönümünde Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

Yaşar Sevim’i anma törenine eşi Mahire Sevim, çocukları Tolga ve Olga, THF Genel Sekreteri Mutlu Kadıoğlu, THF eski başkanlarından Günal Ensari, Erkek Milli Takım Teknik Direktörü Adnan Öztürk, eski basketbolculardan Orhan Girgin, antrenörler, sporcular ve sevenleri katıldı.

Törende konuşan eşi Mahire Sevim, Yaşar Sevim’in mirasını yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, katılanlara yalnız bırakmadıkları için teşekkür etti.

Basketbolcu Orhan Girgin ise Yaşar Sevim’in başarılı bir sporculuğunun yanı sıra güzel meziyetleri olan bir spor adamı olduğunu ifade ederek “Hentbol Federasyonu, Yaşar Sevim’in hayatını anlatan bir kitap çıkarmalıdır” dedi.
Duaların ardından Gazi Kuba Camii’nde mevlit okutuldu.

KISACA PROF. DR. YAŞAR SEVİM…
Prof. Dr. Yaşar Sevim; 10 Haziran 1948 yılında Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Gaziantep’te tamamlayan Yaşar Sevim, 1969 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. 1970-1974 yılları arasında Almanya Köln Yüksek Spor Okulu’nda (Deustche Sporthochschule Köln) hentbol, basketbol, voleybol, futbol branşları üzerine ihtisas yaptı.

1974-1996 yılları arasında Ankara 19 Mayıs Gençlik ve Spor Akademisi’nde ve Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda Hentbol, Basketbol ve Antrenman Bilgisi derslerini yürüttü. Yükseköğrenimdeki çalışma süresi boyunca yurt dışı ve yurt içi spor dergilerinde 100’ün üzerinde inceleme, yazı ve makalesi yayımlanan Prof. Dr. Yaşar Sevim’in bunlarla birlikte 24 adet kitabı yayımlandı.

Türkiye ve Almanya’da hentbol, basketbol ve futbol oynayan Yaşar Sevim yıllarca 1.Deplasmanlı Basketbol Ligi’nde oynadı ve bu dalda milli sporcu olarak ay yıldızlı formayı taşıdı. Sevim ayrıca atletizm branşında da performans gösterdi.

Antrenör olarak hentbol ve basketbol takımları çalıştırdı. Antrenörü olduğu takımlarla defalarca Türkiye Şampiyonluğu yaşadı.

1976 yılında Türkiye Hentbol Federasyonu’nun (THF) kuruculuğunu ve ilk federasyon başkanlığını yaptı. THF’NİN kurulmasından sonra yıllarca Hentbol Milli Takımlar Teknik Direktörlüğü’nü de yürüttü.

Hentbolda antrenör olarak şimdiki adı Şampiyonlar Ligi olan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda takımını yarı finale taşıdı ve Avrupa 3.sü oldu. Milli takımımızı Üniversiteler Dünya Şampiyonası’nda 1995 ve 1997 yıllarında Dünya 2.’liğine ulaştırdı. 2008 yılında Teknik Sorumluluğu’nu yürüttüğü Kadınlar Üniversite Hentbol Takımı Dünya Şampiyonu oldu.

Eylül 1986 yılında Uluslararası Hentbol Federasyonu’nun (IHF) Teknik ve Metodik Komisyon Üyeliği’ne seçilen ilk Türk öğreticisi (lektörü) oldu. 1994 yılından itibaren Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) Antrenör Metodik Komisyonu Lektörü görevini yürüttü.

Birçok ödülün yanı sıra, 2001 yılında TMOK ve Türkiye’nin en büyük spor ödülü olan “Türk Sporuna Hizmet Ödülüne” layık görüldü.

Türk sporuna ve özellikle hentbola hizmetlerinden ötürü 2006 yılında Ankara Cebeci Hentbol Salonu’nun ismi ” Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu olarak değiştirildi.

Prof. Dr. Yaşar Sevim son olarak Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktaydı.

Türk ve dünya sporunda bir yüzyıla damgasını vuran isimlerden biri olan Prof. Dr. Yaşar Sevim, binlerce sporcu, antrenör ve spor adamı yetiştirdi. Yaşar Sevim, vizyonu ile hala antrenörler ve spor adamlarına örnek olmaya devam etmektedir.

Bakmadan Geçme