THF’den Yabancı Oyuncu Statüsü ile ilgili ilk açıklama

Türkiye Hentbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Kılıç tarafından gündemden düşmeyen “Yabancı Oyuncu Statüsü” konusunda ilk açıklama geldi.

Uğur Kılıç’ın, Hentbol Magazin Dergisinde yer alan röportajından satırbaşları ve üzerinden durulması gereken yerleri sizler için derledik.

-Neden bu karar alındı?
Uğur Kılıç: “Sosyal medyadan yorumları okuyorum, umarım söyleyeceklerim ile camiamızın merak ettiği cevapları vermiş olurum. Öncelikle bu kararın iki temel dayanağı var: En önemli nedeni Avrupa’da hedefi olan takımların rakipleri ile mücadele güçlerini artırmak. Yaşadığımız sezondan örnekler vermek gerekirse Beşiktaş Mogaz’ın şampiyonlar liginde mücadele etmesi herkesi ne kadar heyecanlandırdı bir düşünelim. Kadrosu biraz daha geniş olsaydı, Son 16’ya kalabilseydi, hentbola ilgi artabilirdi. En son Beşiktaş Mogaz – Barcelona maçında EHF Başkanı’nın ve EHF Genel Sekreteri’nin Türk hentboluna bakış açılarının değiştiğine bizzat ben şahit oldum. Muratpaşa Belediyesi EHF Kupası’nda yarı final oynadı ve maalesef kaybetti, kendilerini tebrik ediyorum. Bir ilke ve büyük bir başarıya imza attılar. Ama kadrosu daha geniş olsaydı finale kalabilir, hatta kupayı alabilir miydi? Yine aynı şekilde Ardeşen bayan takımımız daha geniş bir kadro ile çeyrek finalde veda ettiği kupayı Rize’ye getirebilir miydi? İşte bu sezon bu başarılar elde edilebilseydi hentbol medya da daha çok yer bulabilirdi. Bu da seyirci ilgisini ve sponsorları olumlu yönde etkileyebilirdi diye düşünmeden edemiyorum. Bu nedenle bu kararın önümüzdeki sene Avrupa hedefi olan takımlara artısı olacağına inanıyorum.

İkinci önemli konu ise; geçen sene getirdiğimiz ve herhangi bir kriterle sınırlandırmadığımız 5 yabancı kuralı; oyuncu havuzunu geliştirse de oyuncu kalitesi anlamında beklenen katkıyı vermedi. Türkiye’de hentbol oynayan hiçbir oyuncuyu hedef göstermek istemem ama yabancı kalitemizin çok üst seviyelerde olmadığını hepimiz görüyoruz sanırım. Biz bu transferlerin önüne geçilsin, olabiliyorsa Türk hentbolcusuna örnek olabilecek, hentbol seviyemizi yukarıya taşıyabilecek kalitede yabancılar getirilsin diye düşündük. Eğer bu kalitede oyuncu alınamıyorsa hiç getirilmesin, direkt Türk hentbolcusu oynayabilsin diye bu kararı aldık.

-11 yabancı sporcunun, dünya sıralamasında ilk 25’te yer alan ülkenin vatandaşı olması ve son 7 yıl içinde Genç ve A takımlarında en az 10 defa milli formayı giymesi kriterini kaç kulüp karşılayabilecek ve kulüplere  danışılmadan bu kararların alındığına yönelik eleştiriler konusunda Uğur Kılıç’ın yorumu;

 “Bana göre Avrupa kupalarında önemli hedefleri olan yaklaşık 6 ile 8 arasında kadın ve erkek takımımızın bu gücü var. Bu da ülkemizin Avrupa temsilinde bize yeterli katkıyı sağlayacaktır. Liglerimizde bu güce sahip olmayan takımların olduğunun da farkındayız.

Bu kural 14 yabancı al demiyor. Bu yıl nasıl 5 yabancı alabilme imkanı varken, hiç yabancı almayan veya 5 yabancı alma hakkının tümünü kullanmayan takımlarımız olduysa, önümüzdeki sezonda planlamalarını bu şekilde yapacak kulüplerimiz var olabilir.

“Bu kararlar kulüplerin haberi olmadan verilmiş değil”
“Aranızdan, sahalardan gelip yönetim kurulunda söz hakkı elde etmiş bir hentbolcu olarak cevap vermek istiyorum. Fikirlerinizin hepsi çok değerli. Sizlerin önüne ani bir karar olarak gelmiş gibi görünüyor ama emin olun sosyal medyada okuduğum soruların hepsi üzerinde tartışıldı. Mutlaka her zaman her konuda olduğu gibi bu kararın da daha iyisi, daha doğru zamanlısı olabilir. Biz her zaman sizlerin eleştirilerini dinleyeceğiz ve fikirlerinize değer vereceğiz. Yönetim kurulumuzda yer alan yöneticilerimizin birçoğu kulüp kökenli. Burada kulüplerin haberi olmadan bu kararın verilmiş olduğunu iddia etmek bana göre doğru değil.”

Bakmadan Geçme