Tokyo 2020 Erkekler B Grubu

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları Erkekler Hentbol Branşında A Grubu'nda üç kıta temsil edilecek. Amerika, Avrupa ve Asya.

CEMAL GÖRKEM ERİM / HENTBOLHABER.NET – Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları B Grubunda Son Dünya Şampiyonası’nın kapışması ve güzel mücadeleler bizi bekliyor.

B Grubunda Danimarka, İsveç, Portekiz, Japonya, Bahreyn ve Mısır mücadele edecek. Bu grupta neler olacak merak konusu!,

Danimarka

Olimpiyat bileti: 2019 Dünya Şampiyonu

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi: 7 katılım(1972, 1976, 1980, 1984, 2008, 2012, 2016) 1 altın(2016)

Danimarka, Almanya ile hentbolun iki anavatanından birisi. Milli takım başarısı olarak uzun yıllar büyük bir madalya adayı olamadılar. İsveç’in 2002 Avrupa Şampiyonluğu’nun ardından İskandinav bayrağını tepede tutmak onlara düştü. 2000’lerin ortasında Kasper Hvidt, Lars Christiansen, Lasse Boesen’in başını çektiği jenerasyonla yanmaya başlayan ateş, Mikkel Hansen’in dönemiyle beraber zirveyi yaşadı. Buldozer bir Fransa’yla aynı döneme denk gelerek Hırvatistan’la aynı şanssızlığı yaşadılar. Ev sahibi gibi oynadıkları Malmö’deki 2011 Dünya Şampiyonası ve ev sahibi oldukları Herning’deki 2014 Avrupa Şampiyonası finalinin rövanşını 2016 Rio’da ve 2019 Hamburg’da Fransa’dan aldılar. 2020’deki hayal kırıklığından dolayı 2021 Dünya Şampiyonası’nda nispeten daha az kredi veriliyordu. Fakat 7 metre atışlarında ev sahibi Mısır’ı oldukça zorlanarak mağlup ettikten sonra şampiyon karakterlerini hatırladılar. İsveç, Romanya ve Fransa’dan sonra Dünya Şampiyonası’nı iki kez üst üste kazanan dördüncü ülke oldular. Dünyanın en iyi kalecisi ve en iyi milli takım oyuncusunun en formda halleriyle kadroda olduğunu, kadronun geri kalanının çekirdeğini de 2021 Şampiyonlar Ligi Final Four ekiplerinden Aalborg’dan oluştuğunu düşünürsek, kağıt üstündeki en büyük favori Danimarka demek pek yanlış olmaz

Haber

 

Süper Yıldız: Mikkel Hansen

Kulüpler düzeyinde uluslararası turnuva kazanmışlığı yok. Fakat bu Hansen’in değil, daha çok hentbolun kaybı. Sadece milli takım turnuvalarını izleyen bir hentbolsever Nikola Karabatic-Mikkel Hansen rekabetinin Cruyff-Beckenbauer, Messi-Ronaldo, Magic Johnson-Larry Bird rekabetlerinin hentbol muadili olduğunu düşünecektir. Pek de yanılmamakla birlikte bu ikilinin 2015’ten beri PSG’de beraber oynuyor olması ve beraber hiç Şampiyonlar Ligi kazanamaması işi biraz farklı noktaya koyuyor. Belki de hentbolu özel kılan şeylerden birisi bu. Bunu bilemiyoruz, fakat şundan eminiz ki, turnuvaya damga vuracak oyunculardan ilk sıraya yazılacak isim kesinlikle Mikkel Hansen

Gelecek vadeden: Emil Nielsen

Önündeki isim Niklas Landin Jacobsen gibi bir canavar. Süresi ve çekeceği dikkat bundan dolayı pek fazla olmayabilir. Fakat bu sezon Nantes’ta gösterdiği sansasyonel performans hak ettiği dikkati üzerine çekti. “Underdog” olarak katıldıkları Şampiyonlar Ligi’nde Kielce ve Veszprem gibi devleri saf dışı bırakıp Final Four’a kalmalarında ana faktör kendisiydi. Yarı finalde bir önceki sezondan alacaklı hissiyle oynayan bir Barcelona’ya denk gelmeselerdi şampiyonluk işten bile değildi. Koç Nikolaj Jakobsen’in en güvendiği mevkinin muhtemelen kale olmasının bir numaralı sebebi, bençte Emil Nielsen gibi bir süperstar adayının oturması olacaktır.

İsveç

Olimpiyat Bileti: Eleme turnuvası

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi: 8 katılım(1972, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2012, 2016) 4 gümüş(1992, 1996, 2000, 2012)

90’lardaki, ışıltısından gözleri kamaştıran jenerasyonun bile başaramadığı bir şey İsveç’e Olimpiyat’ta altın madalya getirmek. 1992’de Bağımsız Devletler Topluluğu, 1996’da Hırvatistan ve 2000’de ezeli rakip Rusya’ya mağlup olarak ilginç bir gümüş madalya serisi yakaladılar. Sonrasında gelen jenerasyonlardan elbette 90’lardaki parıltıyı beklemek büyük haksızlık olurdu. Fakat istikrarlı bir dönemleri olmadı. 2002’de kendi evlerinde kazandıkları Avrupa Şampiyonluğu tam bir “The Last Dance” oldu. 2012 Londra’daki gümüş madalya ise o dönemki kaliteli oyuncuların kolundaki bilezik oldu. 2021 Dünya Şampiyonası, oldukça genç kadrodan hiç beklenmedik bir performanstı. Finalde Danimarka’ya güçleri yetmedi. Sezonun devamında ise Lucas Sandell ve Felix Claar’ın taşıdığı Aalborg, Şampiyonlar Ligi’nde sürpriz bir Final Four yapınca İsveç, Tokyo’daki madalyaya göz kırpan adaylardan birisi oldu. Stefan Lövgren, Magnus Wislander, Magnus Andersson, Staffan Olsson’un ulaşamadığı Olimpiyat Altını’na Felix Claar, Niklas Ekberg, Jim Gottfridsson’un Andreas Palicka’nın ulaşması bu takımı oldukça özgün bir yere koyacaktır elbette. Bu motivasyonun onları nereye götürecek? İsveç’le ilgili asıl soru bu.

Süper Yıldız: Jim Gottfridsson

Ayağı yere sağlam basan ve zekası oldukça yüksek bir orta oyun kurucu, her takıma çok şey katar elbette. Gottfridsson’un yıllardır Flensburg ve İsveç’e kattığı gibi. Bu kadar kuvvetli bir oyuncunun bu kadar iyi top dağıtabilmesi oyuna dair bir hile gibi adeta. Bu sezon hentbolun en kaliteli ve rekabetçi ligi Bundesliga’da yılın oyuncusu ödülü ve 2018’deki Avrupa Şampiyonası MVP ödülü onun için ikincilik tesellisinden başka bir şey değil. 2014’te Şampiyonlar Ligi’ni kazanırken henüz 22 yaşındaydı ve ana rotasyonda kayda değer bir görevi yoktu. Verimli döneminde İsveç’e olimpiyat madalyası getirmek onun kariyeri için mükemmel bir imza olacaktır.

Gelecek vadeden: Felix Claar

Türk hentbolseverlerin 2014-15’te Şampiyonlar Ligi’nde Beşiktaş’la aynı grupta yer alan ve temsilcimizin gruptaki ilk galibiyetini aldığı Alingsas takımından hatırladığı 24 yaşındaki Claar, bu sezon kapıyı kırar gibi girdi hentbol dünyasına. Sene başında Aalborg’a transfer olduktan sonra, gruptaki etkileyici Aalborg performansının bir numaralı etkeniydi. Dünya Şampiyonası’nda da aynı sansasyonu sürdürmesi bir anda bakışların ona dönmesine neden oldu. Sezonun devamında da Aalborg’u finale kadar taşımasıyla birlikte Claar bir anda hentbolun geleceğindeki yerini ayırtmış gibiydi. Çoğu gelecek vadeden oyuncuların aksine Claar önemli ölçüde süre alacaktır ve İsveç’in daha bu yaştaki bir oyuncudan böyle bir katkı alıyor olması, ilerleyen yıllara dair umutları her daim canlı tutan bir durum.

Haber

foto: @AndebolPortugal

Portekiz

Olimpiyat bileti: Eleme Turnuvası

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi: 0 katılım

UEFA Euro 2020’de milli takımımız için kullanılan ama hiç hakkını veremediğimiz “Dark Horse” tanımını tam olarak karşılıyor Portekiz. Yıllardır Porto’da beraber oynamaya alışmış bir çekirdekten oluşan kadro, ilk kez Euro 2020’de insanları ciddi anlamda etkilemeye başladı. Fransa ve İsveç karşısında alınan sansasyonel galibiyetler belki de yarı final için yetmedi ama hemen arkasında yer alarak turnuvayı. 5. bitirdiler. Dünya Şampiyonası’nda da çeyrek finale güçleri yetmedi. Bu heyecan verici jenerasyon kayda değer ilk başarısını, Rui Silva’nın son saniye golüyle Fransa’yı mağlup edip Olimpiyat biletini alarak yakaladı. Herkesin, sezon içinde antrenmanda geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden kaleci Alfredo Quintana’nın ruhuna adadığı bu galibiyet, onun oynamayı çok istediği Olimpiyatlar’a takımı götürdü. Köyde Quintana formalarını odalarına asan oyuncuların bu turnuvayı oynamak için herkesten daha büyük bir motivasyonu var.

Haber

Alfredo Quintana

Süper Yıldız: Rui Silva

Porto forması giyen orta oyun kurucuyu özel yapan şey sahada herkesten daha hızlı düşünmesi. Silva’nın sıradaki hamlesini fark ettiğinizde top çoktan onun elinden çıkmış oluyor. Buna dair tutulan bir istatistik görmedim fakat maç başına takım arkadaşlarına en fazla tata pası veren oyuncu olabilir. Arkasında gözü varmış gibi takım arkadaşlarının ve rakibinin her hareketinin farkında. Porto’nun ve Portekiz’in son dönemde yükselen grafiğinin Rui Silva’nın form ve kalite grafiğiyle paralellik göstermesi kesinlikle tesadüf değil. Quintana eğer arkadaşlarını izliyorsa her ne olursa olsun gurur duyacaktır. Bu gururun sebebinin sonuca ulaşamayan mücadele mi yoksa inanılmaz bir sürpriz mi olacağını en çok Rui Silva’nın performansı belirleyecek.

Gelecek vadeden: Luis Frade

Kadroda Victor Iturrizza, Daymaro Salina ve Alexis Borges gibi yeşil dev hulkvari oyuncular varken, fiziksel temastan kaçınmayan bir takımda, şimdiye kadar Luis Frade’nin ciddi şans bulması, 22 yaşındaki pivotun ne kadar önemli bir potansiyel olduğunun kanıtı. Barcelona’nın onu kadroya katarken pivot rotasyonunda onunla birlikte sadece Ludovic Fabregas’ı tutması da ona dair umutların kanıtı. Fiziği, standart bir hentbol pivotuna göre pek gelişkin gözükmüyor. Fakat oyunun akışında gözle görülebilen bir kuvvete sahip Frade. Bunun yanında ayaklarının çabukluğu da savunmadan çok daha erken pozisyon almasını sağlıyor ki bir pivottan daha ne beklersiniz? Portekiz’in her oyuncunun katkısına ihtiyaç duyduğu bu turnuvada beklentilerin üzerine çıkılacaksa, tam da kadroda isteyeceğiniz türden bir wonderkid.

Japonya

Olimpiyat bileti: Ev Sahibi

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi: 4 katılım(1972, 1976, 1984, 1988)

Olimpiyat karnesine bakınca anlaşılacağı üzere, Japonya’nın erkekler hentbolda eskisinden de daha zayıf durumda olduğu aşikar. Fakat 2017 yılında takımın başına İzlandalı Dagur Sigurdsson’u getirdiler. Aldıkları sonuçları pek fazla değiştiren bir hamle olmadı bu, fakat kendi evlerinde ve seyircileri önünde oynayacakları Olimpiyat Oyunları için yerinde bir hamleydi. 2021 Dünya Şampiyonası’na da hiç fena başlamadılar fakat uzun bir maraton olan turnuvanın devamına nefesleri yetmedi. Şimdi Olimpiyat seyircisiz ve bugün Japonya’nın ülke olarak en büyük derdi “Erkek hentbol takımımız gruptan çıkamayacak” değildir elbette, fakat turnuvanın en zayıf iki takımından birinin ev sahibi Japonya olduğunu söylemekte pek bir zarar yok.

Haber

Rio 2016 – Mısır – Polonya

Mısır

Olimpiyat bileti: 2020 Afrika Şampiyonu

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi: 6 katılım(1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2016)

Mısır, erkek hentbolunun Avrupa dışındaki belki de en büyük temsilcisi. Son 30 yılda kendisini dünyaya gösteren Mısır’ın en büyük başarısı 2001 Dünya Şampiyonası’nda oynadığı yarı final. Avrupa’nın bu derece makas açtığı bir sporda bu başarıyı gösterebilmek oldukça takdire şayan. Günümüzdeki yapısı, yine o gün gibi, o seviyelere çıkması sürpriz olur ama bu sürprize aday olduğunu da belirtmek gerekir. Ocak’ta kendi evlerindeki Dünya Şampiyonası’nda hiç de fena olmayan bir oyun oynadılar. Şampiyon Danimarka’ya ecel terlerini en çok döktüren takımdı Mısır ve turnuvanın belki de en keyifli maçında, çeyrek finalde, çok şanssız biçimde penaltılarla elendiler. Koç Roberto Garcia Parrondo, belki de o günden beri yarım kalan bir işi olduğunu düşünüyor ama işin geri kalan yarısı hiç kolay değil onlar için. Gruptan çıkmak Mısır için hiç zor olmayacaktır, fakat çeyrek finalde diğer gruptan karşılaşacağı rakiplere karşı şansı pek fazla olmayacaktır. Eğer çeyrek finalden ötesini görecek olurlarsa, 2012 Londra’da Macaristan’ın yaptığı sürprizden çok daha büyüğü olacaktır elbette.

Süper Yıldız: Yahia Omar

Gelecek vadeden başlığında da değerlendireceğimiz oyuncu, aynı zamanda Mısır’ın süper yıldızı. 24 yaşını henüz doldurmamış olan Yahia, son iki sezondur Avrupa’nın en büyük takımlarından Veszprem’in önemli bir skor opsiyonu. Pek çok kritik maçta takımın eli sıkıştığında Yahia’nın şut kuvvetine güvendiler ve çoğu kez takımın yüzü kara çıkmadı. Çeyrek finalde ötesini görme şanslarının çok az olduğundan bahsetmiştik. Buna rağmen Omar’ın turnuvayı gol kralı olarak bitirme ihtimali hiç de az değil

Bahreyn

Olimpiyat bileti: Asya Olimpiyat Eleme Turnuvası Şampiyonu

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi: 0 katılım

Daha önce bahsettiğimiz, “antipatik” Katar neden Tokyo’da değil, işte bu sorunun cevabı Bahreyn. Paralar döküp kendi ülkelerinde doğmayan oyuncular devşiren, PSG’nin bütçesini şişirip transfer piyasasını darma duman eden ülke, bu da yetmezmiş gibi Olimpiyat Elemesi’nin de kendi evinde oynanmasıyla Tokyo’da olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Fakat final bile göremediler ve yarı finalde Bahreyn’e mağlup oldular

Bahreyn erkek milli takımı tarih yazdı

Mısır’daki Dünya Şampiyonası kalitelerinin Dünya üzerindeki gerçek yerini daha iyi belli eden bir turnuva oldu, fakat bileti almışlardı bir kere. Bileti alan koç Aaron Kristiansson’la yolları ayırıp bir başka İzlandalı Halldor Sigfusson’la yola devam ediyorlar. Turnuvaya dair gruptan çıkma umutları bile pek fazla yok. Fakat Japonya ile birlikte turnuvanın en zayıf iki takımından biri Bahreyn’in burada olması zaten şu anda ülke için çok büyük bir başarı.

Bakmadan Geçme