Tokyo 2020 olimpiyatlarında kadın hentbolu

Hentbolhaber.net ekibinden antrenör Gürcan Budakçı, Fransa’nın zaferi ile sonuçlar Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları Kadınlar Ketegorisini ele aldı.

Tokyo 2020 olimpiyatlarında kadın hentbolu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merakla, hasretle sabırsızlıkla beklenti sonucunda başlayan olimpiyat oyunları kadınlar hentbol maçları,  8 Ağustos saat 9 itibariyle son noktaya ulaştı ve Fransa’nın şampiyonluğu ile bitti.

Kadın ve erkek final maçlarının bir güzel yanı da Ozan Can Sülüm ve Cemal Görkem Erim tarafından anlatılması oldu. Uluslararası müsabakaları Türkçe olarak seyretmenin tadı bir başkaydı.

Gelelim maçlara.

Daha önceki yazılarda da değinmiştim ama kısa bir özet geçersek; 12 takım olimpiyat oyunlarına katıldı, 6 takımlık iki grup oluşturuldu, tek devre lig usulü oynandı ve ilk 4 sırayı alan takımlar çapraz eşleşmeyle çeyrek final oynadılar. Eşleşme galibi 4 takım yarı final oynadı ve sonrasında final.

Grup açıklandığında b grubu takımları göze çarpıyor ve grubun zorluk derecesinin üst seviyede olduğu anlaşılıyordu. Fransa, Rusya (ROC), İspanya, İsveç, Macaristan, Brezilya takımlarını bir potanın içine alıp maç yaptırdığında her türlü sonuca hazırlıklı olursun.

Diğer grupta Norveç, Hollanda, Karadağ, G.Kore, Angola, Japonya takımlarının maçlarından sürpriz oluşmadan 4’lü çıkarken, B grubunda Macaristan’ın İspanya ve İsveç’i yenerek çeyrek final biletini alması, bu arada da İspanya’ya 2020 olimpiyat defterini kapattırması en büyük sürprizdi. Fransa kötü başlayan ve devam eden grup maçlarında İsveç beraberliği ( kaçan son saniye 7 metresi), İspanya ve Rusya yenilgileri ile havlu atma durumuna gelmişti. Macaristan’ın yaktığı ışıkla tünelin çıkışını yakalayan Fransa, kötü başladığı grup maçlarında çeyrek final için son atımlık mermisini Brezilya’ya karşı iyi kullanıp galip ayrıldı ve çeyrek finale kaldı.

Rusya ise 2020 Avrupa şampiyonasındaki ani antrenör değişikliği ile anahtarları teslim ettiği Alexey Alekseev’den nasıl bir sonuç alacaktı, keza hazırlık maçları hiç iç açıcı değildi. Kaldı ki Alekseev’in boynunda bir giyotin olarak Yevgeny Terefilov gölgesi vardı. En büyük kozları Anna Vyakhireva sakatlıktan sonra tam performans sergileyememiş ve soru işaretleri vardı. Brezilya beraberliği ve İsveç mağlubiyeti ile başlayan grup maçları ve oyun iç açıcı değildi. Sonrasında (söylentiye göre Tokyo’da bulunan Terefilov takımla sert bir konuşma gerçekleştirdi.) Rusya toparlanarak üst üste galibiyetler aldı.

Çeyrek finalde en zorlu eşleşme Fransa – Hollanda eşleşmesiydi. Ancak Fransa resmen kabuk değiştirmiş, yenilenmiş bir hal ile Hollanda’ya karşı üstün bir oyun anlayışıyla galip geldi. Rusya ise Karadağ maçında favoriydi ve o düzeyde de oyun sergiledi. Bu arada büyük favori Norveç ve objektiflerin üzerine döndüğü, iyi oynayan İsveç çeyrek finali geçmişlerdi. Artık hatanın görmezden gelinmeyeceği, bir başkasının galibiyetinin senin için kurtarıcı olmayacağı yola çıkılmıştı.

Haber

Yarı final eşleşmesi Rusya -Norveç ve  Fransa – İsveç.

Bu anda büyük çoğunluk Norveç -İsveç Finali beklerken, Rusya’nın yenilgisiz Norveç’i tabir yerindeyse yerle bir etmesi, Kalede Sedoykina’nın ve sağ oyun kurucuda Vyakhireva’nın çok iyi performansı ile Norveç’i yenmesi büyük sürpriz olmuştu. Fransa -İsveç  maçı beklenen zorlukta bir maç oldu, aslında Fransa’nın grup maçları performansının çok üstünde bir oyunla galip gelmesi de bir sürprizdi ama İsveç’i yenmesi değil oyun kalitesini bu denli yükseltmesiydi hayret uyandıran.

Finalin adı belli olmuştu Fransa -Rusya (ROC).

2016 Rio Olimpiyat oyunlarında gruplarda eşleşen Rusya ve Fransa Maçı 26-25 lik skor ile Rusya’nın olmuştu. Yarı finallerde Rusya -Norveç ve Fransa -Hollanda eşleşmesi olmuş finalde Rusya ve Fransa tekrar karşılaşmış şampiyon Rusya olmuştu.

2018 Avrupa şampiyonasında ise şampiyonluğu ilan eden Fransa, turnuvanın açılış maçında Rusya ile oynamış ve yenilmişti. Sonrasında da oyununu giderek iyileştirmiş ve finalde tekrar Rusya ile eşleşmişti ve galip gelerek şampiyon olmuştu.

2016 senaryosu mu 2018 senaryosu mu? Bu büyük merak uyandıran soru Fransa’nın galibiyeti ile son buldu. Fransa 30-25 gibi bir skor ile Rusya’yı yenerek olimpiyat şampiyonluğuna ulaştı. Fransa erkeklerde ve kadınlarda bu başarıyı elde ederek büyük bir iş başardı.

Haber

Maça gelirsek; 

Fransa %73’lük bir hücum efektifliği gösterirken, Rusya %57 kaldı.

En dikkat çekici nokta kanat hücumlarında Fransa %56 iken Rusya’nın %0 etkinlik göstermesi oldu.

İlk maçta Rusya’nın Anna Vyakhireva’nın hücum etkinliği ve takımı oynatması konusundaki etkisine maruz kalan Fransa, final maçında iyi analiz ve sonrasında taktikle Anna Vyakhireva’nın etkinliğini %50 de tutu ve 4/8 ile oynamasını sağladı.

İlk maçta Anna Vyakhireva’ya karşı Grace Zaadi’nin savunmadaki acizliğini sonradan Allison Pineau ile kapatmak isteyen Oliver Krumbholz bu düşüncesinde başarısız olmuştu. Final maçında ise Grace Zaadi ilk maçtaki hatalarından iyi ders almış olacak ki, Anna Vyakhireva karşısında çok iyi savunma yaptı.

Laura Flippes final maçına kadar Fransa’nın sağ oyun kurucusunun ilk yardım kiti oldu. Bir çok maçta çok iyi oynadı ama Rusya ile final maçında önlem alınacağı düşünülerek sağ oyun kurucu Estelle Nze Minko ve Oceane Sercien Ugolin ile oynandı. Pivot pozisyonunda %100 performans gösteren 7/7 golle ile oynaya Pauletta Foppa harikalar yaratması Fransa’nın şampiyonluk kupasının kulpundan tutmasını sağladı. Pauletta Foppa tüm maçlarda çok etkili oldu ve bu performansı  bence onun dünyadaki en iyi pivotlar arasında gösterilmesinin de yolunu açacak. 20 yaşında olması ise Foppa için çok büyük avantaj.

Yarı finalde Norveç’e karşı %39 ile oynayan Anna Sedoykine final maçında %14 ile oynaması ve Rusya’nın kale performansının %14 kalmasına karşın, Fransa kalesinde Cleopatre Darleux’un %43 ile Amandine Leynaud’un %20 ile oynaması ve toplamda kale performansının %32 olması sonuçtaki 5 sayılık farkın en büyük mimarı oldu.

Tokyo 2020 Olimpiyat oyunları Şampiyonu Fransa oldu grup maçlarındaki performanstan şampiyonluğa alınması gereken kendi adımıza çok ders var ama görmesini almasını bilene.

Tebrikler Fransa, Şampiyon Fransa.

Les Bleues sont Championnes aux Jeux Olympiques.

Bakmadan Geçme