“Türkiye büyük bir ülke ve büyük bir potansiyeli var”

Hentbolhaber.Net muhabiri Dilara Taner, “Okullarda Hentbol Projesi” hakkında bilgi aldı.

DİLARA TANER / HENTBOLHABER.NET – A milli Kadın Baş Antrenörü Hikmet Vurgun ve IHF Lektörü Milan Petronijevic ile biraraya geldik ve  “Okullarda Hentbol Projesi” hakkında bilgi aldık. İşte Hikmet Vurgun ve Milan Petronijevic’in “Okullarda Hentbol Projesi” hakkında söyledikleri:

Dilara Taner: Hocam merhaba, okullardaki hentbol projesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hikmet Vurgun: Tabi ki, genel anlamda bir giriş yapacak olursak, Türkiye Hentbol Federasyonu, Uluslararası Hentbol Federasyonu, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa bir protokolü hazırlanmakta, bu protokol çerçevesinde iki federasyon, yani Uluslararası Hentbol Federasyonuyla Türk Hentbol Federasyonu özellikle Türkiye’deki altyapı faaliyetlerini geliştirmek ve okullardaki hentbolun gelişimini sağlamak için yapılan bir proje. Bu proje yaklaşık bir buçuk yıldır hazırlığı yapılan bir projeydi, Eylül ayı itibariyle de start aldı. Uluslararası Hentbol Federasyonu’nun bize tahsis ettiği iki tane eğitimci arkadaş,  Portekiz ve Sırbistan’dan gelerek Türkiye’de belirlenmiş olan 10 tane ildeki yaklaşık 80-100 arası okulda beden eğitimi ve antrenörlerle bir dizi seminerler yaptılar. Bunlar İzmir ve Ankara illerinde organize edildi. Bu seminerler yaklaşık 1 hafta sürdü, bu seminerler süresince Uluslararası Lektörlerimiz katılımcılara, okullarda hentbol ve mini hentbolla ilgili genel bazı tavsiyelerde ve önerilerde bulundular. Yönlendirmeler yaptılar. Onun üzerine herkes kendi ilinde, öncelikle çocukların seçimi, takım organizasyonu oluşturulması ve antrenmanlara başladılar. Aradan geçen 1 buçuk aylık süreden sonra, yaklaşık 5-6 haftadan sonra etabın üçüncü ayağı olan kontroller bölümündeyiz şuanda. 1 Kasım’dan itibaren Milan ve ben, önce 3 gün İstanbul daha sonra da 3 gün İzmir’de okulları ve antrenör arkadaşları ziyaret ettik. Onların çalışmalarını iştirak ettik. Biz bunları yaparken Portekizli Maria Hoca’yla Ankara’da Günal Hocamız da Mersin-Adana etabını tamamlamak üzereler. Bundan sonra, Günal Hoca ve Maria Eskişehir ve Bursa etabını tamamlarken Milan’da bu akşam itibariyle önce Antalya daha sonra Trabzon ve Rize etabını tamamlayarak 10 gün içerisinde tüm okul ve antrenörlerimizi ziyaret etmiş olacaklar. Bunların sonucunda da oluşturulacak raporlar doğrultusunda Genel Müdürlük tarafından projemiz onaylandığı takdirde daha sağlıklı daha uzun soluklu bir çalışma devam edecek diye umuyoruz.

Haber

Fotoğraf: Taner Çetindere

Dilara Taner: Peki, IHF Lektörümüz, Milan Petronijevic bize Türkiye’deki “Okullarda Hentbol Projesi” hakkında düşüncelerini söyleyebilir mi? Paylaşabilir mi?

HaberMilan Petronijevic: Öncelikle burada olduğumuz için çok mutluyuz, çok önemsiyoruz bu projeyi. Çünkü Türkiye büyük bir ülke ve büyük bir potansiyeli var. Bu anlamda Türkiye’deki hentbolun daha tanınabilirliği ve daha Avrupa’da başarılı olabilirliği anlamında bizim için de çok önemli bir proje olarak bakıyoruz, IHF olarak. İlk önce, bizim amacımız bir başlangıcı yapabilmekti. Bu başlangıcı yaptık yaklaşık 1 ay önce yaptığımız seminerlerden sonra yapılan çalışmaları bu ikinci etapta kontrol edebilme ve şehirleri, kasabaları, okulları ziyaret etme fırsatı bulduk. Buradaki başlanılan şey, bizim için çok olumlu geri dönüşler elde etti. Biz bundan sonraki ayakta da bunun istikrarlı bir şekilde devam etmesi ve daha gelişebilmesi için çalışmalara devam etmeyi düşünüyoruz. Tabii ki bundan sonraki en büyük sorumluluk projenin devamlılığı. Özellikle hentbol federasyonu ve buradaki bakanlık düzeyinde Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı düzeyindeki özellikle olayın finansal desteği anlamındaki sonuçlara bağlı. Bunların sağlandığı takdirde biz IHF olarak, bunun sürdürülebilirliği ve geliştirilmesi konusunda destek ve yardımlara hazırız. Tabii ki bundan sonraki süreçte önümüzdeki iki üç ay içerisinde tekrar IHF tarafından görevlendirilecek travel koçlar tarafından buraya destekler ve ziyaretler gerçekleştirilecek. Bildiğiniz gibi IHF’de bu anlamda koçların bir listesi var ve onun görevlendirilmesi doğrultusunda Türkiye’ye ziyaretlerimiz devam edecek. Bu ben olurum bir başkası olur, hiç önemli değil. Önemli olan bu işbirliğinin ve devamlılığının sağlanabilmesi… Bu anlamda IHF her zaman Türk Hentbol Federasyonuyla işbirliğine hazır bir şekilde motive bir şekilde beklemektedir.


Dilara Taner: Hocam teşekkür ediyoruz. Peki; son bir sorum olacak, programın devamında ne olacak? Yani nasıl bir gelişmeler?

Hikmet Vurgun: Şöyle bir planlama var. Tabii ki biz bunu uzun soluklu planlıyoruz. Minimal 4 yıl. Eğer başarılı bir süreç işleyebilirsek bunun üstüne bir 4 yıl daha planlamış bulunmaktayız. Ancak Lektörümüzün de biraz ifade etmeye çalıştığı gibi biz olayın teknik boyutundayız. Tabii ki bunun idari ve finansal boyutu da var. Bu anlamda son raporlandırmayı önümüzdeki 15 kasımda yapacağız. 15 kasımda yapılacak raporlandırma Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Spor Bakanlığı Tarafından onaylandığı takdirde tabii ki bu işin hem malzeme; kaleydi, toptu, fileydi, bipti, huniydi, materyal anlamında desteği hem de çalışanlara katkı sağlama anlamında bir sonuçlandırma bekliyoruz. Bu gerçekleştiği takdirde gayet sağlıklı ve uzun soluklu bir proje gerçekleşir diye hayal ediyoruz. Bu anlamda hem federasyonumuz olsun, hem Spor Genel Müdürlüğümüz olsun, oldukça ciddi bir şekilde çalışamaya devam ediyoruz. Herkes şuanda bizim raporlandırmalarımızı bekliyor. Ayın 13’ü itibariyle Lektör …. kontrolleri bitecek ve daha sonra onların ve bizlerin verdiği raporlandırma doğrultusunda Genel Müdürlük olayı daha ciddi boyutta, resmi boyutta inceleyecek ve sonuçlandırma bölümüne gidecek. Tabii ki önemli olan burada bizim kendi açımızdan söyleyeceğim, illerde okullarda hentbolun tanırlanıbilirliği, oynanabilirliği ve genç çocuklarımızın, küçük çocuklarımızın hentbolla tanışabilmesi birinci amacımız. Tabii ki buradan çıkacak sonuç, ilerleyen dönemde bunların, eğitimleri ve spor aktiviteleri devam etmeleri sonucunda, önce okul müsabakaları daha sonra kulüpleşmeleri ve kulüp müsabakaları dolayısıyla Milli Takımların alt yapılarının geniş bir havuzda oluşmasını temenni ediyoruz. Havuzumuz ne kadar geniş, seçme sayımız, kriterimiz ne kadar fazla olursa o kadar kaliteli bir hentbol Milli Takımı ve o kadar kaliteli bir hentbol ligimiz olur diye hayal ediyoruz. Tabii ki bunun için sabırlı olmak lazım, zaman zaman oluşabilecek her türlü aksaklık, yanlışlıkları süreç içerisinde düzelterek tekrar sistemi kendi içerisinde kontrol ederek düzeltmemiz gerekiyor. Ama bunun için öncelikle teşekkür etmemiz gereken en başta beden eğimi antrenör arkadaşlarımız var. Gezdiğimiz ilerde yaklaşık şu ana kadar 39 tane okul ve kulüp gezdik, her birinin antrenör ya da antrenörününün beden eğimi öğretmeninin son derece motivasyonlu olduğunu gördük. Öğrenci sayısı, beklediğimizin çok çok daha üstünde çıktı. Çalışma düzeyleri, beklentinin üstünde çıktı. Bu; bu projeden oldukça umutluyuz. Umarım, uzun soluklu projemiz gerçekleşirse şuan sahada mücadele eden ablaları kadar yetenekli ve daha büyük sayıda gruplarımız oluşacak ve umarım Türk Hentboluna bir katkı sağlayacak diye umut ediyoruz.

Açıklamalar için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

THF’nin altın projesi başlıyor




Bakmadan Geçme