Türkiye’de Hentbol Antrenörü

Hentbolhaber.Net olarak yeni bir köşe yazarı ile karşınızdayız. Abdullah Tüfek, Özel sektörde Marketing Uzmanı olarak görev yapmakta ve pazarlama içerisinde olması gerekenleri ve markalaşma yolunda atılması gereken adımları bizler için köşe yazılarında yorumlayacak. İlk Yazıyı Türkiye’de “Hentbol Antrenörü” ile karşınızda…

Abdullah TÜFEK – Hentbolhaber.Net : Antrenör Ne Demek? Wikipedia (Özgür Ansiklopedi) şöyle açıklıyor.

"Sporcunun başarısı için spor becerileri ve strateji ile gelişimini sağlayan kişi. Yada antrenmanlarda amatör veya profesyonel tüm sporcuların, zaman, mekan, donanım, teknik, taktik gibi değişkenleri de göz önüne alarak yeterli düzeye çıkarmakla yükümlüdür."

Antrenörlük, belirli yeteneklerin geliştirilmesi ya da bazı amaçlara ulaşmak için bir kişi ya da grubun eğitilmesi, idare edilmesi ve talimatlar verilmesidir. Hentbolde antrenörlük, antrenör ve takımı arasında yürütülen ilişkilerle, oyuncuların performanslarını en üst düzeye getirmek ve arttırmak amacıyla yürütülen etkinliklerin toplamıdır. Antrenörlük, sürekli bir sosyal ve zihinsel öğrenme süreci oluşturulmasıdır.

Antrenörlüğün amacı, yalnızca oyuncuların hentboldeki teknik ve taktik yeteneklerini geliştirerek tarafsız bir refakatçi ya da yönlendirici olmak değil, aynı zamanda oyuncularının zihni yeteneklerini geliştirici, motive edici tavsiyeler de vermektir.

 

Peki Türkiye’de Hentbol Antrenörü sizce ne iş yapar? Burada ki sorumuzu yanlış anlamayın. Gerçekten bazen Hentbol Antrenörlerimizin ne iş yaptığını merak ediyoruz.

Türkiye’de Hentbol Antrenörü Hentbol Liglerinde bir takımı çalıştırıyorsa: Öğretmendir, Kütüphanecidir, Malzemecidir, Masördür, Organizatördür, Muhasebecidir, Halka İlişkiler Uzmanıdır, Basın Danışmanıdır, Menajerdir, Psikologdur, Şöfördür, Beslenme Uzmanıdır, Gözlemcidir,  vb. birçok konuda takımı ile ilgili çalışan bir insandır.

Daha da öte gidecek olursak, altyapıda çalışan antrenörler ise bir baba, bir anne gibi sporcusunun büyümesini izleyen, becerilerinin artmasına katkı koyan, yukarıda saydığımız bir çok sorumluluğun altına imza atan kişidir.

Aslında Antrenörlüğün görev tanımı böyle mi olmalı? Türkiye’de Hentbol Antrenörleri,  Yardımcısı, Teknik Ekibi ile birlikte spor becerileri ve strateji ile gelişimi sağlayan kişi olması gerekirken, neden daha fazla sorumluluk sahibi oluyor? Burada iş kulüp yönetimlerine ya da yöneticilere düşüyor diye düşünüyoruz.  Kulüp yönetimi , idarecileri ile ilgili branşlarda sorumlulukları alan kişiler olması gerekirken ne hikmetse Hentbol’de Antrenörler bir yönetici gibi davranıyor, onların sorumluluklarını alıyor ya da almak zorunda kalıyor ve takımına harcaması gereken enerjisinin çoğunu görevi olmayan işlere harcıyor.

“Marka olmanın 22 kuralı” adlı kitapta, ister pazarlama-satış, isterseniz hangi sektörde uğraşırsanız uğraşın  önemli olanın “Hedefi Daraltmak ve Tüm Gücünüz İle Oraya Saldırmak Gerektiği” yazıyor. Başarı için Antrenörlerimiz bırakın kendi işlerini yapsın! Bırakın Antrenörler, Yöneticiler ya da diğerleri herkes  kendi işlerini yapsın!

Sonuç olarak, bir antrenör kendi oyuncularının performansı ile ilgilensin, kendi gelişimine vakit ayırsın. Boşa harcanmasın antrenörlerimizin zamanları. Boşa harcanmasın ki daha yetiştirecekleri çok oyuncular var!

Yoksa tek başına ve bu şekilde çalışmayı seven antrenör arkadaşların seçimidir bu tercih.

Kaynak : Antrenör:  http://tr.wikipedia.org/wiki/Antren%C3%B6r

 

Bakmadan Geçme