Türkoğlu şampiyonların şampiyonu olma yolunda…

Hentbolumuzun yurt dışındaki en önemli temsilcilerinden Beyza İrem Türkoğlu'nun EHF Kadınlar Şampiyonlar Ligi dörtlü finali (EHF FINAL4) öncesinde eurohandball'a verdiği mülakat.

Türkoğlu şampiyonların şampiyonu olma yolunda…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FULYA ÖKTEM / HENTBOLHABER.NET – Beyza’nın Esbjerg’den sonra hangi takımda forma giyeceğini öğrenemedik ama yıldız hentbolcumuz başka ne söylemiş diye merak edenler buyursun okumaya…

EHF Şampiyonlar Liginde dörtlü final formatında yer alan tek Türk hentbolcusun. Memleketten sana ne yansıyor?

-Bir sporcu olarak şampiyonlar ligi finalinde bulunacağım için mutluyum. Keşke daha fazla Türk hentbolcunun bu atmosferi deneyimleme şansı olsa. Geçen sene dörtlü finale kaldığımız zaman Türkiye’den daha yoğun bir ilgi vardı. Bu yıl ikinci kez olunca onlar için biraz sıradanlaştı sanırım ?

Sen şampiyonlar liginde forma giyerken, Konyaaltı BSK’nın kadınları da Türkiye’ye kulüp şampiyonalarında ilk Avrupa kupasını getirdi. Antalya ekibinin başarısı hakkında ne söylemek istersin?

-Konyaaltı’nın Avrupa’da kupa kazanması çok mutluluk verici. Türkiye’de hentbolun daha fazla duyulması ve ilgi görebilmesi için uluslararası alanda daha fazla başarıya ihtiyacımız var. O kupa uluslararası alanda ilk kupamız ve umuyorum devamı gelir.

Türkiye hentbolda kulüp düzeyinde bir Avrupa kupası aldı ancak milli takımlar Avrupa, Dünya şampiyonalarında yok. Sen de milli takımın bir üyesisin. Neyi yanlış yapıyoruz?

-Evet ne yazık ki Avrupa ve Dünya şampiyonlarına katılmayı başaramıyoruz ve bu durum beni çok üzüyor. Sporcularımızda üst düzey maç tecrübesi eksik. Genelde maçları bir noktaya kadar kafa kafaya götürüyoruz fakat bir yerden sonra psikolojik ve fiziksel olarak direncimiz kırılıyor.

Hentbol anlayışında Avrupa ile Türkiye arasındaki farklar neler? Belli ki büyük fark var ama sen kadın hentbolunun evi sayılan bir ülkede, şampiyonlar ligi dörtlü finalinde yer alabilen bir takıma transfer olabildin ve orada da başarılı oldun.

-Avrupa, dünyanın kalanından farklı olmakla birlikte bence Avrupa hentbolunda da kendi içinde farklılıklar var. İskandinav hentboluyla Türk hentbolunu kıyasladığımda en büyük farkın çalışma disiplini ve kazanma alışkanlığı olduğunu görüyorum. Burada hentbol kızlar için bir yaşam biçimi. Hayatlarını hentbola göre planlıyorlar. Onun dışında kulüpler daha profesyonel. Sporun içinde kazanmanın da kaybetmenin de olduğunun farkındalar.  

Haber

© nhcfoto.dk

Takımın Team Esbjerg ikinci kez dörtlü finalde. Budapeşte biletini nasıl kazandınız?

-Bu sene dörtlü finalde (EHF FINAL4) olmamızın geçen seneki kadar sürpriz olmadığını düşünüyorum. Kadromuz geçen seneye göre daha iyi ve daha uyumlu. Herkes çok profesyonel ve sezon başından bu yana finali hedefleyerek çalıştık.

Rakibiniz FTC ilk defa dörtlü finale çıkıyor, bu sizin için avantaj mı dezavantaj mı olur?

-Dörtlü final çok farklı bir ortam. Biz geçen sene ilk maçta Györ gibi bir rakiple oynamanın dışında dörtlü finale ilk defa katılmanın da dezavantajını yaşadık. FTC dörtlü finale bu sene ilk defa katılıyor ama kendi ülkelerinde oynamanın avantajına sahip olacaklar. Onlar finalin yapılacağı salonda bizden çok önce antrenman yapmaya başladı. Kolay bir maç olacağını söyleyemem ama bence geçen yıla göre daha avantajlı bir kura çektik.

Dörtlü finalden sonra takımına veda ediyorsun. Bundan sonra ne yapacaksın?

-Kupayla bitirirsem benim için çok güzel bir veda olur. Danimarka’da çok güzel günler geçirdim ama çok zorlandığım günler de oldu. Avrupa’da oynamak harika bir deneyim. Ancak Avrupa’da forma giyenlerin söylemediği bir gerçek de güzelliğinin yanında çok büyük zorluklarının da olduğu. Vedalarda benim bir yanım her zaman buruk olur ama bir yanım da sabırsızlıkla hayatımın bu bölümünün bitmesini bekliyor. Umarım sezonu en büyük kupayla bitirebiliriz.

Senin başardıklarını başarmak isteyen Türk çocukları ne yapmalı?

-Bence her şeyden önce hentbol oynamaktan keyif almalılar ve öncelikleri bu olmalı. Eleştiriye açık olsunlar ve kendilerine bir motivasyon kaynağı bulsunlar ?

Budapeşte’de hikaye yeniden yazılacak

 

Eurohandball.com’da olan röportaj : https://ehfcl.eurohandball.com/women/2022-23/news/en/esbjerg-s-turkoglu-hopes-for-turkish-history-in-budapest/

Bakmadan Geçme