Ünsal, Milli takımı bırakma kararı aldı

Hentbolhaber.net 'in ilgiyle izlenen programı Hafta Ortası'na katılan Kadın A Milli Takım Antrenörü Birol Ünsal önemli açıklamalarda bulundu.

ALİ ERBİL ALTANLAR / HENTBOLHABER.NET – Programın yapımcısı ve moderatörü, Hentbolhaber.net Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Acar Davut’un sorularını yanıtladı.

A Milli takımı bırakma kararı aldığını söyleyen Ünsal; “Bütün kurullarımıza, başkanımıza, sporcu arkadaşlarıma gerçekten saygı duyuyorum, minnet borçluyum. Elimden geleni onlarla birlikte yapmaya çalıştım” dedi.

Ünsal’ın açıklamalarında dikkat çeken bir diğer nokta ise şu oldu: “Antrenör çok ama sporcu yok. En büyük problem bu. Çok antrenör var. Neredeyse antrenör sayısı sporcu sayısını yakaladı. 40 senedir alt yapıyla ilişiğini kesmemiş, hala alt yapıda çalışan bir antrenör olarak söylüyorum, hangi arkadaşımız gelirse gelsin camianın antrenörün önüne daha çok seçenek sunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“İsveç maçı sonrası oyunculara veda ettiniz mi?” şeklindeki soruya yanıt veren Birol Ünsal; “Milli Takıma göreve getirilirken hentbolla, federasyonla, kurullarla ilgili ne düşünüyorsam şu anda da aynısını düşünüyorum. Bana sonuna kadar destek olan  Federasyon Başkanı ve Yönetim Kurulu var. Maçtan sonra sporcular ile soyunma odasında bir konuşmam oldu. Bu oyuncularla bizim aramızda geçen bir diyalog. Şu anda resmi bir durum yok. Ben talebimi ilettim. Sporculara söylemem gerekenleri söyledim. Net bir şekilde Milli takımı bırakma kararı aldım. Bunu da gerekli kurullara  ilettim. İsveç maçı bitene kadar her türlü desteği şahsıma sağladılar. Bütün kurullarımıza, başkanımıza, sporcu arkadaşlarıma gerçekten saygı duyuyorum, minnet borçluyum. Elimden geleni onlarla birlikte yapmaya çalıştım” dedi.

Verdiğin kararın şahsi bir karar olduğunu belirten Ünsal, seçim sürecinde olduklarını ve şahsi verilen kararın seçim konusunun önüne geçmesini istemediğini söyledi.

“OYUNCU HAVUZUMUZ ÇOK KISITLI”
Ünsal: “Milli takım tamamen kulüplerde oynayan, bizlerin, tüm camiamızın ürünü. Nihayetinde oraya gelen Milli takım antrenörü, hangi arkadaşım gelirse gelsin en az benim kadar isteyecek, en az benim kadar başarılı olacak, en az benim kadar çalışacaktır. Bundan eminim. Ancak camiadaki oyun potansiyelimiz, hentbolumuzun kapasitesi neyse üç aşağı beş yukarı onu sergileyecek. Şimdiye kadar yaptığımız bütün kamplarda oyuncu havuzu o kadar dar ki… Antrenör kim olursa olsun seçebileceği, 30-35 en çok 40 oyuncu var. 40 oyuncu arasından kadro belirlemek… Milli takım antrenörü açısından bizim Milli takımımızda en kolay şey kadro belirlemek. Bir pozisyonda neredeyse dördüncü beşinci adam zor. Antrenör olan kim olursa olsun başarılar diliyorum ama işinin hangi kategoride olursa olsun Milli takımlarda kolay olmadığını söyleyebilirim. Oyuncu havuzumuz çok kısıtlı, çok dar. Ligimizin kalitesi ortada.”

“ONLAR GİBİ YAPMADAN ONLAR GİBİ SONUÇLAR BEKLİYORUZ”
Birol Ünsal: “Bizim lig maçı oynadığımız kadar İsveç takımı Milli maç oynuyor. Onlarla nasıl baş edeceksiniz? Avrupa’daki ülkeler birbirleriyle çok yakınlar. Birbirleriyle oynama şansı çok var. Biz sadece Yenimahalle ile bir maç oynayabildik. Onların deneyimlerini bizim yapma şansımız çok zor. Bir şekilde çok yüksek bütçeler gerekiyor. Çok ciddi aralar gerekiyor. Önce, bizim Avrupa’ya nasıl ayak uyduracağımızı planlamamız gerekiyor. Onlar gibi yapmadan onlar gibi sonuçlar bekliyoruz. Milli takımımız 5 günlük kamp, 1 günlük Yenimahalle maçıyla Sırbistan maçına çıktı. Biz gittiğimiz zaman o takımlarla konuşuyoruz. Sırbistan’da antrenör yabancı, 16 oyuncunun 16’sı da Sırbistan dışı takımda oynuyor. Her hafta aynı zorlukta maçlar oynuyorlar. Bizim açımızdan bunlar handikap. Bunların bir şekilde önüne geçmemiz gerekiyor. Dışarda oynayan oyuncularımızın artması gerekiyor.”

“DESTEK OLMALIYIZ, SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Ünsal: “Milli takım hepimizin takımı. Hangi arkadaşım gelirse gelsin destek olmalıyız, sahip çıkmalıyız. Eleştiri aldığımız kadar bir şeyi de iyi yaptığınız zaman teşekkür edilmeli ya da desteklenmeli. Antrenör Milli maça çıkarken başarı dilemeliyiz, geçmiş olsun demeliyiz. Yoksa orada oturup maçtan sonra yorum yapmak çok kolay. Özellikle teknik adamların bilmesi gereken şu, biz ne üretiyorsak, ne kadar çalışıyorsak Milli takım antrenörü de bunları harmanlayıp oraya çıkartıyor. Milli takım antrenörünün orada yapacağı çok bir şey yok.”

“ANTRENÖR ÇOK AMA SPORCU YOK”
Birol Ünsal:
“Aslında bizde maalesef antrenör çok ama sporcu yok. En büyük problem bu. Çok antrenör var. Neredeyse antrenör sayısı sporcu sayısını yakaladı. 40 senedir alt yapıyla ilişiğini kesmemiş, hala alt yapıda çalışan bir antrenör olarak söylüyorum, hangi arkadaşımız gelirse gelsin camianın antrenörün önüne daha çok seçenek sunması gerekiyor. Daha çok sporcu olması gerekiyor. Özellikle alt liglerde inanın ablalar forse ediyor. Bunların önüne geçip, daha çok sporcuyla daha çok antrenör çalışmasıyla hentbolumuzu bir yere getirebiliriz. Herkes birbirini yukarı çekmeli, ayağından çekmemeli. Ben her zaman tribünde bayrak sallamaya varım, her Milli maçta orada olmaya varım. İnşallah arkadaşlarımız daha başarılı olur. Her şeyini hentboldan kazanmış biri olarak söylüyorum.”

Bakmadan Geçme