Veliler Sizinle Birlikte Çalışsın, Size Karşı Değil

Dr. Zeki Pehlivan, Altyapı Antrenörleri için İp Uçlarından “Veliler Sizinle Birlikte Çalışsın, Size Karşı Değil” adlı yazısı ile karşınızda.

(Altyapı Antrenörlerine İp Uçları)

Bugün pek çok genç sporcu kendi takımlarında ya da spor okullarında antreman yapmaktadır. Alt yapı dendiğinde akla öncelikle küçük yaş grupları ve çocuklar gelmektedir. Doğal olarak bunların gelişim özellikleri de birbirinden farklıdır. Çocuklar öncelikle butür spor takımlarına ya da okullara, belli becerilerini geliştirmek, eğlenmek, arkadaş edinmek ve gelişim durumlarına göre de takım sporcusu olmaya gelirler. Ancak, esas sorun çocuklardan ziyade çocukların anne ve babaları ile yaşanmaktadır. Spor bilgilerinin yanında, çocukların gelişim özellikleri ve farklılıkları konusunda da yeteri kadar bilgi sahibi olmayan aileler, spor eğiticileri ya da antrenörlere de bir çok sıkıntı yaşatmaktadır. Bir kaç antrenman ya da çalışma izleyen, bir kaç sportif mücadeleyi gören herkes kenardan antrenörlük yapmaya, başındaki insanı eleştirmeye ve en çok da kendi çocuğuna eleştirilere başlar. Halbuki hiç bir çocuk birbirinin aynı özelliklere ve gelişim sürecine sahip değildir. Bu durumda esas iş takımın antrenörü ya da çalıştırıcısına düşmektedir. Bu çerçevede, aşağıda aktadığım yazı bir çok spor eğitimcisine de bir ışık tutacaktır.

 Haber

İster inanın ister inanmayın ama bütün velilerin %99’u aklı başında ve birlikte çalışılabilir insanlardır. Eğer başarılı bir koç ya da antrenör olmak istiyorsanız, onları eğitebilmek için bilinçli bir çaba göstermek zorundasınız. Aşağıda bu konuda size yardımcı olabilecek strateji ve fikirlerin yer aldığı bir liste bulunmaktadır.

BİR: Başarılı olması için çocuğunu zorlayan çoğu aile, nasıl yardımcı olacağını bilmemekte, koça ve çocuğa olan etkilerini anlayamamaktadırlar.

İKİ: Siz, bir koç olarak onların en çok istedikleri ve sık sık söyledikleri 2 şeyi verebilecek konumdasınız. Onlar çocuklarının mutlu olmalarını ve başarılı olmalarını istemektedirler.

ÜÇ: Velilere, bir kazanan olmanın ne demek olduğunu yeniden tanımlamak gerekir. Kazanmak birinci gelmek değildir. Bu tamamen kendi sınırlarını zorlamak ve sürekli daha iyisini yapmaya çalışmakla ilgilidir. Şimdiki zamanınızı (derecenizi) düşürebiliyorsanız, en iyi oyununuzu oynayabiliyorsanız ya da zayıf bir yönünüzü geliştiriyorsanız siz bir kazanansınız. Gerçek sonuç bunlardan çok daha az önemlidir.

DÖRT: Ailelere rekabetin tanımlanmasında yardım edin. Sporcunun bir başkasını yenme düşüncesi içinde olması bu aşamada çok uygun değildir. Ailelerin, yarışmayla ilgili sonuçların çoğunlukla performansla ve buna bağlı diğer faktörlere bağlı olduğunu anlamalarına yardımcı olun. Gösterilen mücadele ya da performans, sizin yarışma eşiniz ve kendi içinizdeki engellere dayalıdır. Onları, çocukların kendilerine karşı rekabet etmeleri konusunda desteklemeleri için eğitin.

BEŞ: Aillerin yeniden odaklanmasına yardımcı olun. Sıklıkla tüm anne babalar, rakiplerinizin ne kadar iyi olduklarından, hava şartlarından, kalabalıktan vb. kontrol edilemeyen şartlardan endişe duymaktadırlar. Onlara, çocuklarının kendi performansıyla ilgili sıkıntılara odaklanmasını öğretin. Sporcunun yerine, kendi yansıttıkları reaksiyonlarını kontrol altına almayı ve sporcuyu cesaretlendirmeyi öğretin.

ALTI: Ailelerle, bir krize müdahale modelini kullanmayın. Bir problem olduktan sonra çözmeye çalışmayın. Bu müdahale için onlarla bir problem olmasını ya da duygusal bir sıkıntı olmasını beklemeyin. Bir gününüzü önleyici bir öğretim programı için ayırın. Onlarla, sözlü ve yazılı olacak şekilde aktif bir eğitim gerçekleştirin.

YEDİ: Eğitimde kullanacağınız yazılı metinlerinizde, kulüp politikası, antrenörlük felsefeniz, antrenörlük tarzınız açık bir şekilde belirtilmelidir. Bu materyalleri onların hayal güçlerine bırakmayın. Bütün bunları onların bilmeye hakları ve sizin de bunları açıklığa kavuşturma sorumluluğunuz vardır.

SEKİZ: Sporcuların, antrenörün ve ailelerin rollerini açık bir şekilde tanımlayın, böylece kendilerinden ne beklendiğini ve en iyi biçimde takıma nasıl yardımcı olabileceklerini bilebilirler. Özellikle ailelere, antrenörlüğün sizin yapmanız gereken bir iş olduğu, onların yapması gereken bir iş olmadığının belirtilmesi gereklidir. Antrenörlüğün anlamını ve tanımını çok iyi tanımlayın ki bu konuda onların kafasında herhangi bir karışıklık olmasın.

Haber

DOKUZ: Sporcular ve aileler için, yapılması ve yapılmaması gereken davranışları nedenleriyle birlikte net olarak açıklayın. Uyulması gereken bir davranışa uyulmadığında ve bunun sonucunda bir yaptırım olduğunda, bu durum onlar için bir sürpriz olmasın.

ON: Kendinizi bir uzman bir profesyonel olarak kurgulayın. Deneyimsiz olsanız bile, bu sporu siz biliyorsunuz ve işlerin sizin uygun gördüğünüz şekilde yürümesini sağlamak sizin işiniz. Aileler bu konuda size meydan okusalar bile, savunmaya çekilmeyen bir profesyonel gibi hareket etmeniz gerekir. Eğer bu konuda kendinizden emin olamıyorsanız, düzenli olarak sizden deneyimli antrenörlere danışmakta yarar vardır

ONBİR: Takıma ve kurumunuza ortak bir hedef belirleyin. Ailelerin çocuklarının bu amaçlara ulaşmalarını sağlamak için size nasıl yardım edebileceklerini ve sizin nereye gitmek istediğinizi bilmelerine izin verin.

ONİKİ: İletişim. Aileler ve sizinle aranızdaki iletişim kanallarını açık tutun. Ulaşılabilir olun. Problemlerini doğrudan size iletebilmeleri için onları cesaretlendirin. Onlarla aynı fikirde olmasanız bile kendilerini dinlemeniz, dertlerini anlatabilecekleri, dinlendikleri ve anlaşılabildikleri duygusunu verir.

ONÜÇ: Mümkün olduğunca profesyonel olun. Ailelerin sorunlarını çözerken duygularınızla hareket etmeyin. Onlar sizin düğmenize bassa da siz onlarla etkileşimde duygularınızı dışarıda tutun. Eğer profesyonel bakışınızı kaybederseniz etkili olamazsınız.

ONDÖRT: Sizin gelişimsel bakış açınızı anlayabilmeleri için ailelere eğitimle yardımcı olun. Çoğu anne baba, neden çocuklarının gösterilen herşeyi yapamayacaklarını (her oyunu kazanamayacakları) ya da belirli düzeyde performans gösteremeyebileceklerini anlamayabilirler. Onlara, çocuklarının başarılarının ve gelişimlerinin uzun süreli gelişim sürecinin sonucunda gerçekleşebileceğini anlatın.

ONBEŞ: Onlara en üst düzey performansın ilkelerini öğretin ki, sporcu çocuklarıyla birlikteyken onlara söyledikleri ya da yaptıkları çalışmalarda bunları bir rehber olarak kullanabilsinler.
 

KAYNAK:

https://www.competitivedge.com/parentscoaches-guides-getting-parents-work-you-not-against-you

Çeviren: Dr. Zeki PEHLİVAN

Bakmadan Geçme