Yarı Final öncesi 1.Gruba bakış

Fotoğraf: Uros Hocevar
15 Ocak’da Polonya’da başlayan 12. Erkekler Avrupa Şampiyonasın’da artık sona yaklaşıyoruz.

ALİ ERBİL ALTANLAR/HENTBOLHABER.NET – Heyecanın gün geçtikçe artığı turnuva da ülkeler artık 2.tur gruplarında son maçlarını oynayacaklar ve bundan final heyecanı tüm hentbol severleri saracak. Bugün Sports TV’in canlı yayınlanacağı birbirinden heyecanlı 3 maçla adeta hentbole doyacağız.

 16.000 seyirci kapasiteli Krakow Tauron Arena’da oynanacak bu 3 maç için bütün biletlerin satıldığını belirterek istatistikleri sizinle paylaşmak istiyoruz.

TSİ: 17.00 MAKEDONYA-BELARUS

Krakow’da günün ilk maçı grubun son iki sırasından yer alan Makedonya ve Belarus arasında.Grubun son iki sırasında yer alan bu iki ülkenin maçı bir anlamda formalite niteliği taşıyor.Karşılaşmanın sonucu ne olursa olsun iki ülkede bu maçın ardından turnuvaya veda edecek. İlk turun sonunda galibiyet alamadan averaj ile Sırbistan’ı geçen Makedonya, ikinci turda Norveç ile berabere kalsa da aldığı sonuçlar elenmesine engel olamadı. İlk turda oldukça gollü geçen bir mücadelenin sonunda İzlanday’yı 39-38 mağlup eden Belarus, ikinci tur vizesi alsa da daha sonra bir varlık gösteremedi. Özelikle Fransa ile oynadığı maçın ilk yarısında darmadağın olan Belarus, sadece 5 gol atabilsede ilk 20 dakika da kalesinde 20 gol görmüştü.

2012 yılında Sırbistan’da  yapılan Avrupa Şampiyonasında 5.sırada yer alan Makedonya, Avrupa Şampiyonaları tarihinde en farklı galibiyet ve mağlubiyetlerini Çek Cumhuriyeti karşısında aldı. 1998 yılında İtalya’da yapılan organizasyonda Çeklere 38-18 mağlup olan Makedonya, aynı ülkeyi 2012’de 27-21 mağlup etmişti.

Bugüne kadar Avrupa Şampiyonaların’da 24 maç oynayan Makedonya, 5 galibiyet,5 beraberlik alırken 14 karşılamada sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Makedonya bu maçlarda 584 gol atarken kalesinde 662 gol gördü.

 1994 yılında Portekiz’de yapılan Avrupa Şampiyonasın’da  8.sırada yer alarak en iyi derecesini elde eden Belarus ise en farklı galibiyetini 33-24’lük skorla Romanya maçında aldı.Belarus’un en farklı mağlubiyetleri Polonya’da devam eden Avrupa Hentbol Şampiyonasın’da Fransa’ya karşı 34-23 ve 2014 Avrupa Şampiyonasın’da Hırvatistan’a maçında 33-22 lük skorlarla geldi.

Belarus ve Makedonya bugüne kadar iki defa karşılaştı. 1997 yılında oynanan iki maçta her iki ülkede birer galibiyet aldı. Bu maçın favorisinin de Makedonya olduğunu söyleyebiliriz.

TSİ : 19.15 FRANSA-NORVEÇ
Grupta son maçlar öncesinde ilk iki sırayı paylaşan son Şampiyon Fransa ile Kadınlarda yaşadıkları başarıları Erkeklere de taşımak isteyen  Norveç karşı karşıya gelecek.Norveç, bu maça çıkarken 7 puanla ilk sırada yer alan, 6 puanla ikinci basamakta yer alan Fransa’ya göre 1 adım önde. Çünkü bu maçta alacağı 1 beraberlik bile Norveç için yarı final anlamına geliyor.Son 5 Avrupa Şampiyonasın’ da 3 defa mutlu sona ulaşan Fransa ise Norveç’i devirerek yarı finali garantiye almanın hesaplarını yapıyor.

İlk tur grubunu  ev sahibi Polonya’ya yenildiği için ikinci sırada tamamlayan Fransa, ikinci turda oynadığı Belarus ve Hırvatistan maçlarını çok rahat kazandı. Son Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Fransa 12.defa Avrupa Şampiyonasına katılıyor. Turnuva tarihinde en farklı galibiyetini 2002 yılında 36-21’e Slovenya’ya karşı alan Fransa, en farklı yenilgilerini ise 1998’de Almanya ve 2000 yılında Rusya’ya karşı 30-23′ lük skorlarla aldı. Fransa 2012 Avrupa Şampiyonasın’da Hırvatistan ile oynadığı maçı da yine 7 fakla 29-22 kaybetti.

Son yıllarda Dünya Hentboluna damgasını vuran Fransa, Avrupa Şampiyonaları tarihinde oynadığı 92 maçta 50 galibiyet, 9 beraberlik alırken 23 defa sahadan yenilgiyle ayrıldı. Bu maçlarda 2255 gol atan Fransa kalesinde 2067 gol gördü.

Bayanlarda Dünya Hentbolunu yıllardır  domine eden Norveç aynı başarıları erkek hentbolunda da yaşamak istiyor. 7.defa Avrupa Şampiyonası’na katılan Norveç, bugüne kadar en önemli başarıyı 2008 yılında ev sahibi olduğu turnuvada 6.sırayı alarak elde etti. 2016 Avrupa Şampiyonası’na İzlanda mağlubiyeti ile başlayan Norveç daha sonra toparlanarak Hırvatistan ve Belarus galibiyetleriyle ikinci tur vizesi aldı. İzlanda ilk turda elendiği için Norveç statü gereği Hırvatistan ve Belarus maçlarında aldığı galibiyetleri üst tura taşımayı başardı. Norveç ikinci turda ev sahibi Polanya’yı yenmeyi başarırken, Makedonya ile berabere kalsa da ilk turdan taşıdığı galibiyetler sayesinde yarı final öncesi büyük avantaj elde etmeyi başardı.

 Norveç ve Fransa Avrupa Şampiyonaları tarihinde sadece 1 defa karşı karşıya geldi.2000 yılında Hırvatistan’da düzenlenen Şampiyonada oynanan maçı Fransa 24-21 kazandı.Genelde ise iki ülke arasında oynanan toplam 13 maçta Fransa’nın Norveç’e karşı 8-4 üstünlüğü var. 1 karşılaşma ise berabere sonuçlandı. Bu maçlarda Fransa’nın 294 golüne Norveç 271 gol ile cevap verebildi. Her iki ülke son olarak 2012 yılında karşılaşırken bu maçı da Fransa 32-28 kazandı.

Bu maç için tahminimize gelince; her ne kadar Norveç’e yarı final için beraberlik yeterli olsa da Fransa’nın kadro kalitesi ve bu kadronun böyle maçları oynama tecrübesi ile sahadan galibiyet ile ayrılacağını düşünüyoruz.

TSİ: 21.30 POLONYA-HIRVATİSTAN
Gecenin son maçında ev sahibi Polonya, Hırvatistan’ı misafir edecek. Turnuva başından beri seyirci avantajını çok iyi kullanan Polonya, Norveç-Fransa maçının sonucuna göre yarı final bileti almanın hesaplarını yapıyor. Polonya gruptaki son maçlar öncesi 6 puanlı Fransa’nın ardından aynı puanla üçüncü sırada yer alıyor. Hırvatistan önünde galibiyet kovalayacak olan ev sahibi Polonya 8.defa Avrupa Şampiyonası’na katılıyor. Polonya en iyi derecesini 2010 yılındaki turnuvada 4.sırada yer alarak elde etti.Buna karşılık Polonya Dünya Hentbol Şampiyonların’da ise 1 gümüş 3 bronz madalya kazandı.

 2016 Şampiyonası’na da çok iyi bir başlangıç yapan ev sahibi ülke ilk turda oynadığı 3 maçı da kazanmasını bildi. İkinci turda turnuvanın zayıf takımı Belarus’u mağlup eden Polonya, Norveç’e yenilince elindeki avantajı bir anlamda kaybetmiş oldu.

 Polonya Avrupa Şampiyonaları tarihinde en farklı galibiyetini 2012 yılındaki turnuvada 41-24’lük skorla Slovakya’ya karşı elde etti. Ev sahibi ülke en farklı mağlubiyetlerini ise 2006’da Fransa’ya 31-21, 2008’de de Danimarka’ya karşı 36-26’lık skorlarla aldı.

 Avrupa Şampiyonaların’da 44 maç oynayan Polonya bu karşılaşmalarda 18 galibiyet, 4 beraberlik, 22 yenilgi alırken, attığı 1228 gole karşılık kalesinde 1246 gol gördü.

 Fransa, İspanya ve Rusya ile bütün Avrupa Şampiyonalarına (12 defa) katılmayı başaran 4 ülkeden biri olan Hırvatistan, 2008 ve 2010 yılında iki defa üst üste final oynadı. Ancak Hırvatlar bu iki finali de kaybetti. Hırvatistan 1994 ve 2012 yılında da bronz madalya ile yetinmek zorunda kaldı.

İlk  tur grubunu Norveç’in ardından tek mağlubiyet ile ikinci sırada tamamlayan Hırvatistan, ikinci turda Makedonya engelini geçse de Fransa maçında mağlubiyetten kurtulamadı. Son maçlar öncesi 4 puanla grubunda dördüncü sırada yer alan Hırvatistan yedincilik maçı oynamayı garantiledi. Fransa-Norveç maçının sonucuna göre Hırvatistan’ın Polonya karşısında alabileceği galibiyet Hırvatları küçük bir olasılıkla da olsa  üst sıralara taşıyabilir.

Hırvatistan Avrupa Şampiyonaları tarihinde oynadığı 81 maçın 46 sında sahadan galibiyet ile ayrılırken 7 beraberlik, 28 mağlubiyet aldı. Bu maçlarda 2148 gol atan Hırvatlar, 2092 gol yedi. Danimarka’da düzenlenen 2014 Avrupa Şampiyonasın’da Belarus’u 33-22 yenen Hırvatistan bu sonuçla en farklı galibiyetini elde etti. Hırvatistan turnuvada en farklı yenilgisini ise 1998’de Rusya’ya 29-14 mağlup olarak aldı.

 Polonya ve Hırvatistan Avrupa Şampiyonları tarihinde 3 defa karşılaşırken bu maçların hepsini Hırvatistan kazandı. Hırvatlar bu 3 maçta attığı 87 gole karşılık 76 gol yedi. İki ülkenin Avrupa Şampiyonaların da 2014’de oynadığı son maçı 31-28 kazanan Hırvatistan’ın rakibine karşı 5-2 üstünlüğü bulunuyor. Bu 7 maçta Hırvatistan 190, Polonya 174 gol kaydetti. İki ülke son olarak geçen yıl Katar’da ki Dünya Şampiyonası çeyrek finalinde karşılaştı. Bu maçı 24-22 kazanan Polonya yarı final vizesi almıştı.

2016 Avrupa Şampiyonasın’da rakibine göre daha başarılı ve istikrarlı bir grafik çizen Polonya’nın ev sahibi olmanın da avantajıyla Hırvatistan engelini de aşacağını düşünüyoruz.




Bakmadan Geçme