Gürcan Budakçı

Harika Galibiyet, Harika Atmosfer

Gürcan Budakçı

Erkek A Milli takımımız 2025 Dünya Şampiyonası Avrupa elemeleri 1. Tur müsabakasında rakip İtalya ile Sakarya Serdivan Spor salonunda karşılaştı. Sakarya ilk kez bu düzeyde bir milli maç için harika hazırlanmıştı. Salonda müsabakaya ilgi gösteren büyük bir seyirci kitlesi vardı. Salonun görsel açıdan hazırlığı, seyircilerin müsabakaya ve millilerimize desteği, ilgisi üst düzeydi. Bu nedenle büyük bir alkışı Sakarya hak ediyordu. Millilerimizin galibiyeti ile keyfimiz, mutluluğumuz tam kıvamına geldi. Yürekten alkışlarımızı sizlere yolladık, teşekkürler.

Harika atmosferde başlayan müsabakayı biraz irdelersek ilk 30 dakika ve ikinci 30 dakika şeklinde görebiliriz. İlk yarıda millilerimiz İtalya karşısında biraz daha temkinli ve isteklerini sahaya tam yansıtamayan görüntü sergiledi. Maçın ilk 15 dakikasında zamana zaman İtalya 2 gollü üstünlüğe geçse de, millilerimiz yakalamasını bildi ve ilk yarının son 15 dakikasında geri dönüşle. Sahaya gerçek kimliğini yansıtarak 30 dakika sonunda 15-13 ile ilk yarıyı noktaladı. İlk yarıda bu geri dönüşte ve aranın açılmamasına en büyük katkıyı ortaya koyan kalecimiz Mehmet Emre galibiyet ateşinin kıvılcımlarını çaktı. İkinci yarının başlaması ile ilk 5 dakika adaptasyon sorunu yaşayan millilerimiz, maç skorunun 18-18 olmasını engelleyemedi. Bu dakikalardan sonra ise istediği savunmayı yapan, hücumda istediği atakları yapan ve golle bitiren bir milli takım görmeye başladı. Maçın bu süresine kadar müsabaka temposuna tam anlamı ile hakim olamayan millilerimiz, 35. Dakika sonrasında galibiyet isteğini rakibe kabul ettirdi. 41. dakikada 5 gol farkını yakalayan millilerimiz, her dakika gol farkını arttırarak maçı 37:28 skor ile +9 gol farkıyla 60 dakikayı noktaladı. İtalya’da oynanacak ikinci 60 dakika için önemli bir avantaja sahip olmak hepimizi ziyadesi ile mutlu etti.

Mehmet Emre Mest Etti

Müsabakada emekleri olan tüm sporcularımız kutlarız ancak dikkat çeken sporcularımızdan da bahsetmek gerekir. Kalemizde 14 kurtarışla %35 performansı yakalayan Mehmet Emre’nin galibiyetteki en önemli unsurumuz olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. İtalya dış atıştan 1 golle sahipken 7 şutunu kalecimiz kurtardı. Çizgi üzerinden hücumlarda (6 metre çizgisi) canımızın yakan İtalya hücumlarından 6 şutu kurtarması, ilk yarı İtalya’nın farkı açamamasına ve millilerimizin yakalayıp öne geçmesine büyük katkı sağladı. Hücumda pivot pozisyonunda istediğimiz gol seviyesine ulaşmamamıza rağmen, oyun kurucularda gol yükünü omuzladık. Bu noktada Ramazan Döne ve Doruk Pehlivan kazandırdıkları toplam 20 golle İtalya savunmasını çaresiz bıraktı. Müsabakada rotasyonlarımız çok fazlaydı ve rotasyondaki performansların birbirine yakın olması nedeniyle de tüm emek veren sporcularımızı kutlarız.

Savunmada ise uyguladığımız 6:0 sistemle özellikle ikinci yarı yerinde müdahalelerle topa sahip olduk. Bazen çizgide, bazen ise yüksek 6:0 ile İtalya hücumlarına karşı koymaya çalıştık. Bu noktada İtalya takımının hücum analizine bakarsak; çizgiyi zorlayan bir strateji benimsediğini görmekteyiz. İtalya bu anlayışla 14 golünü 6 metre üzerinden buldu (7 metreler hariç). Faul sayılarına bakıldığında ise üstünlüğümüz görülmekte. Müsabakada 2 dakika cezalarına bakarsak 6 ceza aldığımız ve 12 dakika eksik oynadığımız bilgisine ulaşıyoruz. İtalya ile millilerimizin faul ve cezaları oranlandığında büyük handikap ortaya çıkmasa bile, sonra ki maçlar için bu konunun dikkate alınması gerektiğini düşünmekteyim.

Şimdi bir turu resmi olarak geçmek için 5 Kasım tarihinde İtalya’daki maç var önümüzde.  En az bu galibiyetteki, hatta ilk maçın son 20 dakikasındaki oyunla, ikinci maçı oynayacak milli takım temenni ediyorum. Galibiyetler ve 2025 Dünya şampiyonası vatanıma, Türkiye’me çok yakışacak.

Yazarın Diğer Yazıları