Gürcan Budakçı

Olimpiyat Yarı Finallerinde Deja Vu

Gürcan Budakçı

8 Ağustos günü, hentbol severler için tam anlamıyla bir deja vu yaşandı. İsveç – Fransa ve Norveç – Danimarka arasında oynanan yarı finaller, 237 gün önceki Dünya Şampiyonası yarı final eşleşmelerinin adeta bir tekrarıydı. 15 Aralık 2023 tarihinde oynanan o karşılaşmalarda Fransa, İsveç'i 37-28, Norveç ise Danimarka'yı 29-28 yenmişti. Olimpiyatlardaki rövanşlarda ise galipler değişmedi.

Foto: IHF

Olimpiyat Yarı Finallerinde Deja Vu

Fransa - İsveç: Nefes Kesen Bir Mücadele

Fransa - İsveç maçı, temposu, heyecanı ve hırsıyla unutulmaz bir müsabaka olarak kayıtlara geçti. İlk yarısı 12-10 İsveç lehine tamamlanan karşılaşmada, normal süre sonunda 25-25'lik bir eşitlik vardı. Fransa, normal sürede tam altı kez öne geçen rakibini yakalamayı başardı. İsveç, dört gol farkla öne geçince belki de bu kez engeli aşacaklarını düşündü. Ancak, dünya kadın hentbolunun yıldız isimleri Nze Minko ve çabukluğuyla dikkat çeken Brezilyalı De Paula ile ilk iki sırayı paylaşan Nocandy, geri dönüşte ve galibiyette büyük rol oynadı.

Bu galibiyette aslan payı ise, 2022 yılına kadar Senegalli olup sonradan Fransız vatandaşlığına geçen Metz kalecisi Hatadou Sako’ya aitti. 3/4 yedi metre performansı, 3/6 dokuz metre performansıyla toplamda %53 kurtarış yüzdesine ulaşan Sako, maça 45. dakikada dahil oldu ve uzatmalarla beraber 25 dakika boyunca sahada kaldı. Maç sonunda, 31-28'lik Fransa galibiyetini kutlayan sporcuların Sako’ya doğru koşmaları ve onu kucaklamaları, maçın en güzel özetiydi.

Foto: IHF

Olimpiyat Yarı Finallerinde Deja Vu

Norveç - Danimarka: Farklı Bir Senaryo

Norveç - Danimarka maçı ise 237 gün öncesine göre oldukça farklıydı. Maçın ilk ve ikinci yarısında Norveç'in üstünlüğü dikkat çekti. Oftedal’ın emeklilik öncesi sondan bir önceki maçı olması ve Reistad’ın eski performansından uzak kalması, Norveç açısından öne çıkan noktalar oldu. Heyecan dozu önceki maça göre biraz daha düşük olsa da, Norveç maçı 25-21 kazanmayı bildi.

Büyük Final: Fransa - Norveç

Ve şimdi gözler 10 Ağustos saat 17:00’de (TSİ) oynanacak olan final maçına çevrildi. 237 gün önceki Dünya Şampiyonası finalinde Fransa, Norveç’i 31-28 yenerek şampiyon olmuştu. Bu, Fransa için psikolojik bir zaferdi. Şimdi ise bu büyük rövanşta neler olacağını hep birlikte göreceğiz. "Kim kazanır?" derseniz, işte o noktada tereddütler başlıyor. Doluya atsan almıyor, boşa atsan dolmuyor misali, bu maçın sonucu kestirmek zor. Ancak, gönlümden geçen, maçın uzatmalara gitmesi ve hatta 7 metrelik atışlarla sonlanması. Çünkü bu maça 60 dakika gerçekten yetmez.

Dilerim ki maç tamamlanmadan yayıncı yayınını kesmez, dilerim ki anlatıcı kural bilgisine hakim bir kişi olur (kadrolarında bu kişi mevcut). O zaman hep birlikte "Haydi maça!" diyelim, iyi seyirler.

Yazarın Diğer Yazıları