Yılmaz Acar Davut

O Eski Halinden Eser Yok Şimdi

Yılmaz Acar Davut

Hentbolhaber’in özgül ağırlığının farkındaydım ancak bu derede olduğunu inanın bilmiyordum. ‘Seçimi Kazanmak İçin Sanaldan Salona İnmek Şart!’ yazımın yayımlandığı gün yeni bir maç takibi için mabetteydim. -Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu- Tanıdığım, tanıyamadığım, anımsayamadığım birçok kişi beğeni ve eleştirilerini paylaştı. Kiminle konuşsam gündeminde söz konusu yazı vardı. Antrenörlerin, idarecilerin, yöneticilerin kendi aralarındaki konuşmanın gündeminde de bu yazı yer aldı. Beğenileri tevazuyla, eleştirileri titizlikle karşıladım, heybeme attım. Katkılarından dolayı herkese teşekkürü borç bilirim.

Maç Öncesi Gördüklerim

Armada Praxis Yalıkavak Spor Kulübü-Yenimahalle Belediyesi Hentbol Kadınlar Süper Kupa maçı için salona biraz erken gittim.

Hentbol Federasyonu Başkanı Uğur Kılıç’la makam odasında bir görüşme gerçekleştirdik. Bugüne kadar yaptıklarını, yap-a-madıklarını, bundan sonra yapmak istediklerini anlattı. "İlk günden işaret ettik, hedefimiz 2028" dedi. Geçen 34 ayda mali disiplin sağladıklarını, sponsorluk anlaşmaları yaptıklarını, altyapı ve sporcu sayısında büyük gelişme kaydettiklerini söyledi. Bu dönemde önemli sportif başarılar da elde ettiklerini ifade etti. Gelecek 4 yıllık dönemde kulüplerin güçlenmesi, kurumsallaşmanın tamamlanması, altyapı desteklerinin artırılması ve tesisleşme hamlesi ile olimpiyata katılma hedefine ulaşmak istediklerini kaydetti. Bir program için de sözleştik. Daha önce hazırladıkları "Vizyon 2028" kitapçığını takdim etti. Detaylı inceleyeceğim.
 
Görüşme sonrasında Veri İmportınt Pörsın odasına yöneldim. Armada Praxis Yalıkavak Başkanı Mehmet Esen ve yönetim kurulu üyeleri tam kadro oradaydı, selamlaştık. Üsküdar’dan bildiğimiz Gökhan Kaya ve THF Yönetim Kurulu Üyesi Ediz Erkovan ile oturduk. Sohbet ettik. Federasyona talip olan Mesut Çebi geldi odaya, tek tek selamlaştı herkesle. Erkek kupa maçının ardından kadın maçını da takip etmek üzere salondaydı, ekibiyle birlikte.

Maç saati yaklaştı. Salona doğru yöneldim. Federasyona talip Erhan Aras bu kez tribündeydi. Kendisi de maçı takip edenler arasına karıştı.

Maç Esnasında 

    •    Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı ve yeni dönem için de çalışmalarını sürdüren Uğur Kılıç ve federasyonu yönetmeye talip olan Erhan Aras maçı birlikte izledi. Bir diğer talip Mesut Çebi, ekibiyle birlikte karşı tribündeki protokol alanındaydı yine. 
    •    Yalıkavak Antrenörü Kıvanç Özcan hem takımına hem de kendi müzesine bir kupa daha ekledi. Artık terazinin bir kefesinde Özcan varsa diğer kefesinde ‘Avrupa’ var. Özcan ve ekibi çıtayı yükseğe çıkardı. Türkiye kesmez, tartısı Avrupa bazlı.
    •    Yenimahalle Belediyesi Antrenörü Serdar Eler şapkadan tavşan çıkaramadı bu kez belki ama Eler’in eski öğrencileri rakip olarak, yeni öğrencileri ise geleceğin hentbolcuları olarak mücadele etti. İstikrar, gurur, gelecek.
    •    Armada Praxis Yalıkavak Spor Kulübü sponsorluk desteğini de attırmış gözüküyor. İsim, göğüs, sırt, kol, şort sponsorlukları… Dolu dolu forma ne hoş!
    •    Türkiye Hentbol Federasyonu’nun sponsorları da salonda yerini almıştı. Zeminde Turkish Airlines, Raru, Molten, Memorial, Kamilkoç, İşbir Yatak, İddia, TRT Spor Yıldız reklamları; bunlara ek olarak akan led ekranda Spor Toto, Ender Spor, Kral Şakir, Bissel, Intercity reklamları. Hentbol markasının bu markalarla birleşmesi ne kadar anlamlı…
    •    Yenimahalle Belediyesi’nin forması sponsorsuzdu. Düşündürücü! Sadece belediye ve iştiraklerinin desteğiyle yürüyorsa da iştiraklerin ismi yer alsaydı keşke.
    •    Malumumuz salon yenilendi yakın zamanda. Bizim tribüne ek bir dokunuş gerek. Basın tribünü artık yetmiyor. Ufak da kriz yaşandı. Meslektaş dayanışmasıyla sorun çözüldü. Yeni bir koltuk düzenlemesiyle alan ferahlatılabilir mi ve benzeri nasıl çalışma yapılabilir, üzerine düşünülmeli.

Maç Sonrasında

    •    Bir hentbolcu, uzun antrenmanlardaki edimlerini 60 dakikalık bir zaman dilimine sığdırıyor. O 60 dakika sonunda kupaya uzanıyorsa bırakın birkaç dakika sevinme, o anı ölümsüzleştirme vakti olsun. Yalıkavak yöneticisi maç sonu yanıma geldi. Görevlilerden dert yandı. Daha fotoğraf çekilmeden alan toplanıyordu. Üzerime vazife değil ama gönlüm el vermedi. Gittim sitemle karışık görevlilerle konuştum. Sahneyi yeniden yerleştirdiler. Bir uyarı da buradan olsun, oradaki uyarıyı dikkate aldılar, sağ olsunlar.

    •    Salondan çıkıp arabaya doğru yürürken bu yazıyı kafamda şekillendiriyordum. Başlık olarak şunlar geçti zihnimden: Malumun İlanı, Yalıkavak Dönemi Başlıyor, Zirvede Tek Başına…

Arabaya binip teybin düğmesine bastığımda radyoda şu şarkı çalıyordu: O Eski Halinden Eser Yok Şimdi! ‘Günü kurtardım’ dedim. İşte başlık. Var ol DJ.

Bizler uzun yıllardır en azından kadın ligi özelinde en azından iki üç takımın yarışın içinde olduğu, başa baş, kıran kırana finaller izledik. 

Bu kez öyle olmadı. Bütçe dengesi, kadro kalitesi, bariz güç farkı… Yalıkavak antrenman maçı havasında rahat bir şekilde galibiyete uzandı.

Kastamonu-Yalıkavak-Konyaaltı finalleri, öncesine gidersek Ardeşenli Muratpaşalı Zağnoslu finaller böyle miydi! Kıran kırana, uzatmanın da uzatmasına, hatta 7 metre atışına uzanan heyecanlı maçlar olurdu.

Ben radyonun başında olsam ‘O Eski Halinden Eser Yok Şimdi’nin peşine ‘Hangimiz Sevmedik’i eklerdim. Çok da güzel olurdu. 

Hak Teslimi

Kolay değil uzun yıllar yarışmacı bir takımı idame ettirmek. Uzun yıllar, tam kadro, maç ayırt etmeksizin yol kat etmek. Yalıkavak yönetimine tebrik.

Yönetim, sporcu, antrenör üçgenini doğru yönetmek kolay değil. Antrenörle uzun süreli çalışma noktasında istikrarlı bir süreç günümüz spor kültüründe alışılagelmiş değil. Dengeleri iyi koruyan, bunu başarıyla taçlandıran, müzeye kupa ekleyen Kıvanç Özcan ve ekibine de ayrıca tebrik.

Yeni sezon kupalarla başladı. Sakatlıksız, kazasız-belasız bir sezon umuyorum.

Yazarın Diğer Yazıları