Yılın adamı konuştu…

Ljubomir Vranjes ile çok özel.

HENTBOLHABER.NET / FULYA ÖKTEM – Her yıl gelişen, camiası da genişleyen hentbolda geçtiğimiz yıl pek çok güzel şeye şahit olduk. Ancak 2014 yılında hentbola damga vuran bir isim vardı. 2014 yılı tartışmasız onun yılıydı. Evet, Ljubomir Vranjes’den bahsediyoruz.

Hayatı, olmaz denilenleri başararak geçen Ljubomir Vranjes, geçtiğimiz hafta Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) tarafından 2014 Yılının Teknik Direktörü ilan edildi.

Yılın adamı ile yaptığımız söyleşide onun renkli dünyasına konuk olduk.

İşte “Ljubo”nun samimi cevapları:

“KENDİNİZE VE BİRLİKTE ÇALIŞTIĞINIZ KİŞİLERE İNANIN”

Hentbolhaber.Net: 2014 Yılının Hentbol Teknik Direktörü unvanını aldınız. Halk ve basın oylamasında yüzde 75’in üzerinde tercih edildiniz. Tebrik ederiz. Haberi alınca ne hissettiniz?

Ljubomir Vranjes: Açıkçası önce ne düşüneceğimi, tam olarak ne hissettiğimi bilemedim. Elbette mutlu oldum ama hissettiklerimi tam olarak bu kelime de ifade edemez. ?

Hentbolhaber.Net: Aramızdaki en iyiler, en parlak öğrenciler bile kılavuza ihtiyaç duyar. Yetişme çağınızda sizi yönlendiren, yeteneklerinizin ortaya çıkarmanıza yardımcı olan birileri oldu mu?

Ljubomir Vranjes: Birkaç iyi antrenörüm oldu. Onlardan en iyiyi seçmeyi öğrendim. Her birinin bilgisinden olabildiğince yararlandım.

Hentbolhaber.Net: Hentbolun sizi kurtardığını söylemiştiniz. Hentbol nedir?

Ljubomir Vranjes: Hentbol benim hayatım. Ve sadece benim değil, spor pek çok çocuğun hayatını kurtardı, kurtaracak.

Hentbolhaber.Net: Başarının formülü nedir?

Ljubomir Vranjes: Sıkı çalışın ve kendinize olduğu kadar birlikte çalıştığınız kişilere de inanın.

Haber

“SONSUZ İLHAM KAYNAĞI”

Hentbolhaber.Net: Handball Planet sizin için “sonsuz ilham kaynağı” sözlerini kullanmıştı. İnsanlara ilham veriyorsunuz. Bu gücün kaynağı nedir?

Ljubomir Vranjes: Handball Planet teveccüh göstermiş. Mutluluğunuzu paylaşabiliyorsanız, içinizde yaptığınız işe karşı o tutku ateşi yanıyorsa ve hata yapmaktan korkmuyorsanız bence iyi bir başlangıç yaptınız demektir.

Hentbolhaber.Net: Biz spor haberlerimizde sürekli gergin ve kavgacı insanlar görüyoruz. Sizin de çok stresli bir işiniz var. Her zaman pozitif olmayı ve sakin kalmayı nasıl başarıyorsunuz?

Ljubomir Vranjes: Hayatımda işime kararında bir yer ayırdığıma inanıyorum. Sonuçta bu sadece iş… Eğer iyi olduğunuza inanmıyorsanız o zaman iyi yapacağınız başka bir şey denemelisiniz. İnsanız sonuçta ? Eğer sürekli gergin olursanız oyuncuların da sizi ciddiye alması zorlaşır.

Haber

#LJUBOSJUNGS

Hentbolhaber.Net: #LjubosJungs bir kavram olmaktan çıktı bir ideal haline geldi. Oyuncularınızdan daha popülersiniz. ? Siz ve takımınız SG Flensburg-Handewitt için yeni bir kelime yaratıldı: Flensational. Bir rock yıldızı gibi dünyanın her yerinde hayranlarınız var. Bu kadar sevilmek nasıl bir his?

Ljubomir Vranjes: İnsanların yaptığım işi takdir etmesi ve takımımızın oyun tarzını beğenmesi elbette harika bir duygu. Ancak iş ünlü olmaya gelince, bu benim hedeflediğim bir şey değildi. Ben her zamanki benim.  Çok genç yaşlarda kendi kendime, iyi ya da kötü, ne olursa olsun kişiliğimden ödün vermemeye söz vermiştim… Yine söylüyorum, bu sadece bir iş ve ben sevdiği işi yapabilme şansına sahip olan bir adamım.

Haber

SG FLENSBURG-HANDEWITT VEYA “FLENSATIONAL”

Hentbolhaber.Net: Bu sezon Flensburg’da yaşanan sakatlıklar talihsiz serüvenler dizisi gibiydi.  Yardımcı antrenörünüz ve hatta teknik direktör olarak siz bile formayı giyip oyuna girmeye hazır halde beklediniz. Bu sorunların üstesinden nasıl geldiniz?

Ljubomir Vranjes: Oyuncularımın özverili çalışmasıyla ve doğru davranış şekliyle. Bir takım söz konusu olduğunda, insanların grup içinde doğru tavrı sergilemesi çok önemlidir.

Hentbolhaber.Net: SG Flensbug-Handewitt Alman Kupası’nda (DHB-Pokal) 2001’den bu yana üst üste dört yıl final oynadı. Bu yıl da dörtlü finale yükseldiniz. Kupayı beşinci finalde kaldırabilecek misiniz?

Ljubomir Vranjes: Evet kupayı çok istiyoruz ? yola bunun için çıktık. İlk üç yıl kadrosu bizden daha iyi olan bir takıma, THW Kiel’e kaybettik. Ancak geçen yıl kazanmayı hak ettiğimizi düşünüyordum ancak finalde Füsche Berlin’e kaybettik. İnsan sadece düşünerek, dileyerek istediğine ulaşamaz sonuçta. Hamburg’a (dörtlü finalin yapılacağı kent) kupayı almaya çalışmaya gidiyoruz diyelim. ?

Hentbolhaber.Net: En kritik anlarda dahi genç oyunculara şans veriyorsunuz. Bir teknik direktör için oldukça stresli bir durum. Gençlerden kime ne zaman şans vereceğinize nasıl karar veriyorsunuz?

Ljubomir Vranjes: Verdiğimi tüm kararları açıklamam bazen mümkün olmuyor ancak pek çoğunun önceden planlanmış olduğunu söyleyebilirim. Bir antrenör olarak tüm olasılıklara hazırlanmış olmanız gerekiyor. Genç oyuncular açtır, isteklidir ve Flensburg’da birlikte çalıştığım gençler korku nedir bilmiyorlar. Ben de bunu değerlendiriyorum.

Haber

TÜRKİYE, BEŞİKTAŞ MOGAZ VE TÜRK HENTBOLU

Hentbolhaber.Net: Beşiktaş Mogaz HT ile bu sezon VELUX EHF Şampiyonlar Ligi’nde karşılaştınız. Taraftarlar ve Türk hentbol severler ülkenin bu önemli takımı için görüşlerinizi duymak ister.

Ljubomir Vranjes: Bence oldukça iyi iş çıkardılar. Beşiktaş harika taraftarı olan büyük bir kulüp. Bu kulübe birkaç sene sabırla yatırım yapıldığını düşünsenize, neler başarırlar. Bunun sonunda elde edilecekler hem Türk hentbolu hem dünya hentbolu için büyük kazanım olur. Hentbola yatırım yapacak daha çok ülkeye ihtiyacımız var.

Hentbolhaber.Net: Klasik soruyu sormadan geçmeyelim. Türkiye hakkındaki izlenimleriniz?

Ljubomir Vranjes: İlk izlenimim; “buraya yine gelmek istiyorum”. ? Türkiye’yi daha iyi tanımak istiyorum. İstanbul mutlaka görülmesi gereken bir yer ancak Türkiye’nin her yeri müthiş bir tarihe ve kültüre sahip ki henüz dünya tamamını görmedi.

Hentbolhaber.Net: Türk hentbolu geç kalmış olsa da gelişme aşamasında. Elbette geç olmaması hiç olmamasından iyidir. Genç oyuncularımıza ve hentbol camiamıza mesajınız var mı?

Ljubomir Vranjes: Bir yerden başlamak zorundasınız. Gelişme sürecinde belki dışarıdan yardım almanız iyi olur. Ve dünyayı analiz ederek daha önce yapılmış hataları yapmamaya çalışmak gerek. Sabırlı olmalısınız. Sonuçta Sultan Ahmet Camii bir günde yapılmadı. ?

Haber

Ljubomir Vranjes, SG Flensburg Handewitt Teknik Direktörü EHF Champions Leauge kupası ile poz veriyor. Yer: Nord Schrott atık alanı, Flensburg Almanya. Tarih 28 Temmuz 2014 (Fotoğraf Martin Rose/Bongarts/Getty Images)

HAYAT, AİLE, KİTAP VS…

Hentbolhaber.Net: Hentbolda en büyük başarılara imza atan Ljubomir Vranjes, hentbol dışında nelerle ilgilenir, tutkuları nelerdir?

Ljubomir Vranjes: Tutkum ailem ve hayatımı istediğim gibi yaşamak, her anından keyif almak. Hayatımı arzu ettiğim şekilde yaşamaya çalışıyorum ancak bunun için zamana ihtiyacınız var ve günümüzde zaman bir lüks.

Hentbolhaber.Net: Bir kitap yazdığınızı biliyoruz. Doğrularımı ve yanlışlarımı anlatacağım demiştiniz. En büyük hatanız ve en doğru adımınız neydi paylaşabilir misiniz bizimle.

Ljubomir Vranjes: Yayıncılarım kitap hakkında çok konuşmamamı söylüyorlar, yoksa kimse almazmış. ? Şaka bir yana kitapta hayatımı anlatıyorum, hatırladığım ilk şeyden bugüne kadar olan süreci. Hepimiz iyi ya da kötü şeyler yapmışızdır. Ben sadece kendi hikayemi anlatmaya çalışacağım ve umarım bu birilerine faydalı olur.

Hentbolhaber.Net: İngilizce yayımlanırsa Türkçe’ye çevirisini ben yapmak isterim. ?

Ljubomir Vranjes: Elbette ?

Hentbolhaber.Net: Beş dil biliyorsunuz. Sıra ne zaman Türkçe’ye gelecek? ?

Ljubomir Vranjes: Sanırım Türkiye’de çalışmaya başladığım zaman. ?

Hentbolhaber.Net: Eşinizden bahsederken sevgilim ve en iyi arkadaşım diyorsunuz. Bu bence çok romantik ve gıpta edilecek bir hitap. Bu bağlamda eş/aile desteği üzerine de birkaç kelime duymak isteriz.

Ljubomir Vranjes: Aile hayattaki en önemli şeydir. Sevdiklerinizden destek görüyorsanız ve onlara destek olabiliyorsanız başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Aileme pek çok şey için teşekkür borçluyum. Hak ettikleri değeri vermeye çalışıyor, onları aklımdan çıkarmıyorum.  Aile, inişler ve çıkışlarla, yıllar içinde oluşan bir şeydir aslında. Birbirinize karşı sabırlı olmalısınız. Böylece beraber büyür, gelişirsiniz. Umarım bir gün büyükbaba olma zevkini de tadarım.

Haber

TEŞEKKÜR

Hentbolhaber.Net: Bu harika röportaj için teşekkür ederiz. Yoğun programınız arasında bizi kırmayarak vakit ayırdınız. Tekrar görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

Ljubomir Vranjes: Teveccühünüz. Nazik sözleriniz için ben çok teşekkür ederim.

Bakmadan Geçme