Yılın Spor Fotoğrafı Sahibinden Özel Açıklamalar

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TMFD) düzenlediği Vakıfbank – TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2014 yarışmasında Yılın Spor Fotoğrafı Birincisi 2013 Mersin Akdeniz Oyunları Türkiye-İtalya hentbol maçındaki karesiyle Habertürk Gazetesi’nden Sedat YILMAZ oldu.

Sedat Yılmaz ile Hentbolhaber.Net olarak yapmış olduğumuz röportajda samimi açklamalar aldık.

Sedat Yılmaz’a ilk sorumuz,  "Hentbol ile İlgili olarak Geçmişiniz Nedir?"oldu.

HaberSedat YILMAZ: Hentbol ile ilgim oldukça eski. Mesleğe Hürriyet Gazetesi’nde başladım.1984-85 yılllarında hentbol maçlarına çok gidiyordum. Oldukça ilgimiçektiği  için bu spora büyük bir merak sardım. İzlediğim hermaçtan büyük keyif alıyordum. Hemen hemen her maçta çok iyi fotoğraflaryakalıyordum. Çektiğim fotoğraflar da gazetede çok beğeniliyordu. Bu dabana ayrı bir moral veriyordu. Hafta içi okul spor yurtları maçları,hafta sonu lig karşılaşmalarının vazgeçilmezlerinden biriydim. BornovaSpor Salonu’nun o yıllardaki Müdürü Fuat Avcı’nın (Şuan Altay SporKulübü tesisler sorumlusu) da bizlere yardımlarını unutamam. Fuat Avcıhem salonun sorumlusuydu, hem de hakemlik yapıyordu. Teknik olarak çokbilgi verirdi. Kuralları en ince ayrıntısına kadar yorumlardı. Keyifledinlerdik. Hentbol sevdası o yılardan başladı, halen aynı heyecanladevam eder.

Akdeniz oyunlarında bir çok branş vardı. Özellikle hangi branşlara daha çok gitmeye çalıştınız?

Sedat YILMAZ:  Akdeniz Oyunları gerçekten mükemmel bir organizasyondu. Emeği geçenherkese bir kez daha sonsuz teşekkür ederim.  32 branş vardı. Tümkarşılaşmaları izlemek için çok iyi bir ekibimiz vardı. Her gün programyapılır, kimin hangi organizasyona gideceği belli olurdu. Genellikle iyifotoğraf çektiğimi söylerler ve su sporlarını bana verirlerdi.Atletizm, basketbol ve futbol ayrıca gitmek zorunda olduğum branşlardı.Ama hergün ne yapar eder, Mersin’den Adana’ya hentbol maçlarınınoynandığı salona giderdim. Her gün bir saat gider, bir saatte dedönerdim. İnanın hiç yorulmazdım. Milli takımımızı izler, maçlarındanfotoğraf çekerdim. Dünyanın en mutlu insanlarından biri olurdum. Ayrıcahentbol milli takımımızın maçlarından çektiğim fotoğrafları yabancıbasın temsilcilerine verir, o ülkelerde de maçlarımızın okunmasınayardımcı olurdum.

Yarışmanın koşulları ne idi? Sadece Hentbol resmi ile mi katıldınız?

Sedat YILMAZ : Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin bu yıl 29.sunu düzenlediğiVakıfbank- TFMD Yılın Basın Fotoğrfları 2014  yarışması, Türkiye’nin enönemli medya organizasyonları arasında yer alan basın fotoğraflarınınödüllendirildiği tek yarışmadır.

2013 yılına damga vuran 4 bin 381karenin katıldığı yarışmada 6 kategoride 22 fotoğraf ve 4 seri ödülaldı. Bu yarışmaya foto muhabirleri yıl içinde çektikleri en güzelbirkaç fotoğrafıyla katılır. Ben de birinci tercihimi hentbolfotoğrafıyla yaptım. Diğer fotoğraflarım basketbol ve futbol konuluydu.Yarışmaya katılmadan önce gazetedeki arkadaşlarımla da fotoğraflarüzerinde yorum yapmıştık. Herkesin tercihi de hentbol fotoğrafıydı.Gazetede yayımlandı, ayrıca TFMD dergisinde de yer aldı. Büyük beğenitopladı.

Bu kareyi gördükten sonra düşünceniz ne oldu? Bu fotoğraf karesinin biraz başarı öyküsünü anlatırmısınız?

Sedat YILMAZ : Türkiye- İtalya maçında çektiğim bu fotoğrafı, ilk fotoğraf makinamınekranında gördüğümde kendi kenidime "inanılmaz" demiştim. Harika birkareydi. Defalarca makina üzerinden fotoğrafa baktım. Maç biter bitmezMersin 2013 medya merkezine e-mail olarak attım. ilk olarak oyunlargazetesi News’ta yayımlanmasını istedim. Öyle de oldu. News yayın kuruluda çok beğenmişti. Sonra İtalyan gazetecilere kopyaladım. Bu fotoğrafınİtalyan gazetelerinde de çıkacak olması beni çok mutlu edecekti. Byükbir heyecan içindeydim. Hentbolde bu güne kadar binlerce kare çektiğimfotoğraflar içinde en farklı olanıydı. Fotoğrafın güzelliği kadar çekimzorluğuda var. Genelde sahanın bir köşesinden fotoğraf çekeriz. Bu maçtasıra dışı bir kare çekmek istediğim için salonun spot ışıklarınınbağlandığı tavana  çıktım. Fotoğrafı yarım metre eninde korumasıolmayan, elektrik kablolarının geçtiği oldukça riskli bir tavan yürümeplatformunun üzerinden çektim.

Ödülü aldıktan sonra ne hissettiniz?

Sedat YILMAZ : Meslek yaşantımda bu güne kadar sayısız ödüller aldım. Benim için çokanlamlı, hepsinin farklı öyküsü, farklı değeri var. Ama ilk kez birhentbol fotoğrafıyla ödül aldım. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği,Türkiye Spor Yazarları Derneği, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nindüzenlediği yarışmalara da daha önce hentbol fotoğrafıyla da katıldığımyarışmalar vardı. Ama bu fotoğraf hentbolde ilk ödülüm oldu. Tarifiimkansız bir mutluluk. Yarışmanın sonuçları açıklandığında ilk tebrikeden TFMD Başkanı Rıza Özel oldu. Müjdeli haberi verdi, gazetedeydim vesevinçten havaya fırladım, elimden telefonum düştü. Sonrasında çalışmaarkadaşlarımın tebrikleri geldi. Çok özel ve çok anlamlı bir ödül. Aynımutluluğu tüm foto muhabiri arkadaşlarımın da yaşaması dileğiyle…

Sedat YILMAZ’a , Yılın Spor Fotoğrafı Karesinde Hentbol’a yer vererek ödül almasından dolayı ve sorularımıza içtenlikle cevap verdiği için Hentbol Ailesi olarak teşekkür ederiz.

Sedat YILMAZ’ın Ödül Aldığı Fotoğraf Karesi

Haber

Bakmadan Geçme