Yüksek Performanslı Spor Takımı Oluşturma

Hentbolhaber.Net yazarı Dr. Zeki Pehlivan, “Takım nedir? Bazı kişilerin aynı formayı giymeleri ya da aynı kulüp ismi altında, kendi isimleri bulunan formaları giyen bir dizi sporcunun bir arada bulunması mıdır?”diyerek “Yüksek Performanslı Spor Takımı Oluşturma” adlı yazısı ile karşınızda.

"Takım nedir? Bazıkişilerin aynı formayı giymeleri ya da aynı kulüp ismi altında, kendiisimleri bulunan formaları giyen bir dizi sporcunun bir arada bulunmasımıdır? Peki, bu onları yüksek performanslı bir takım haline getirebilirmi? Hayır! Kulüp adı altında olmasa bile onlar bir ekip halinde hareketedip, hepsi aynı zamanda ve aynı yerde bulunabilirler. Ancak, hertecrübeli antrenör bir gerçeği bilir ki, yarışma sırasında takım olgusuya da gerçeği kolaylıkla bozulabilir.

Şampiyonluk düşüncesini oluşturma vesürdürmedeki takım olabilme davranışları, bir kalp atışı gibidir ve beraberinde akıllıca yol almak, kendinden bir şeyler vermek ve bunlarısürdürebilmek gibi temel bazı kişilik özelliklerini de gerektirmektedir.
 

Yüksek Performanslı Takımların Yedi Ölçütü Bulunmaktadır

Hentbol, Futbol, Basketbol, Voleybol vb.spor takımlarında başarılı olabilmek için, sporcuların ve antrenörlerinbireysel ihtiyaçları ile takımın ihtiyaçları arasında nasıl bir dengekurulacağının bilinmesi gerekir. Bu aynı zamanda takım yöneticileri vehizmet sağlayıcılar için de geçerlidir. Her takım üyesinin sahipolmasını gerektiren bazı özellikler bulunur. Bu özellikler:  1) Takımbecerileri, 2) Takımı tanımlayan yaygın ve kapsamlı bir dil 3) Bir yolharitası (çerçevesi / planı / modeli) takip etmek ve sıkı sıkıyauygulama araçlarıdır.

Şampiyonluk hedefi olan ve yüksekperformanslı bir takım oluşturmak isteyen antrenörler; savunma, hücum,teknik, taktik vb. gibi becerilerin yanında aşağıda sayılan yedi ölçütünde öğretilmesine ve sahip olunmasına çalışması gereklidir. Bu ölçütler:

1. Amaç ve Kimlik

Takım için anahtar ölçüt olan sorulardanbirincisi “Niçin biz buradayız?” sorusudur. Kişisel uyum ve düzenli biraidiyet sağlandığında takım amacına ulaşma yolunda ilerlemiş olur. Busağlanamazsa, uyum bozukluğu, korku ve takımda belirsizlik yaratır. Amaçbelli olursa, takım üyeleri de neden takım var, neden takımın üyesiolmak için çabalıyorlar bunu bilebilir ve eyleme geçebilirler.

2. Saygı ve Güven

Anahtar sorulardan ikincisi “Sizkimsiniz?” Karşılıklı saygı, samimiyet ve spontan ilişkiyigerçekleştirebildiğinde takım başarıya ulaşabilir. Bugerçekleştirilemezse, güvensizlik, tedbirli hareket etme ve cepheleşmeyeyol açar. Bu konu tüm takım bireyleri arasında yüksek düzeyde güven vesaygının oluşmasında önemli rol oynar.

3. Açık Roller ve Sorumluluklar

Anahtar sorulardan üçüncüsü “Kim, ne, nezaman ve nerede yapacak?”tır. Varsayımlar, net ve entegre edilmişhedefler ile roller belirlenmiş ise takım düzenli bir çalışma içinegirebilir. Eğer bunlarda belirsizlik varsa bu soru yanlış rekabete veilgisizliğe yol açacaktır. Bu ölçüt, takımdaki rollerin, sorumluluklarınve görev dağılımını sağlamak için anlaşılır ve etkili bir detek sağlar.

4. Taahhüt ve Destek

Dördüncü anahtar soru ise, “Nasıl destekolabiliriz?” sorusudur. Bir takım, paylaşılmış bir takım vizyonu,düzgün tahsis edilmiş kaynaklar ve iyi bir karar verme modeline sahipsedüzgün işler yapabilir. Eğer bunu çözemediyse, takımda bağımlılığa,parçalanmaya ve karşı-bağımlılığa yol açar. Bu ölçüt yerinegetirilebilirse takım dışarıdan ihtiyaç duyduğu taraftar, örgütseldestekler ve başka bağlılıklar da sağlayabilir.

 

5. Yönetilmiş Eylemler

Beşinci anahtar soru “NasılUygulayacağız? sorusudur. Takımın açık süreçleri, kesin bir sıralamasıve disiplinli bir uygulaması varsa işler düzgün yürürütülür. Eğer buölçüt yoksa takımda çatışma, karışıklık, dengesizlik ve zamanındayapılamayan işler ortaya çıkar. Bu konu iyi bir şekilde uygulanırsa,eylemlerin-uygulamaların, sezon planlamalarının, oyun planlarının,oyun/maç incelemelerinin, brifinglerin etkin ve verimli bir şekildeyürütülmesini sağlar.

6. Sürekli Mükemmellik

Anahtar soruların altıncısı “SürekliGelişimi Nasıl Sağlarız?” sorusudur. Takım bunu gerçekleştirebilirse,esneklik, sezgisel iletişim ve sinerji gösterir. Takım bunu sağlayacakgelişmeyi gösteremezse, durgun, uyumsuz, aşırı şekilde olumsuz streslive engellenmiş bir hal alır. Ve tabiki maç ya da oyunlarınkaybedilmesine ve özgüvenin yitirilmesine neden olur. Bu ölçütsağlanabilirse takımda yaratıcı , yenilikçi bir ruha, takım gelişimineve sürdürülebilir bir sinerji artışına neden olur.

7. Canlılık ve Esneklik

 

Takım ölçütlerindeki son ve yedincisoru “Nasıl Enerjik Kalacağız? sorusudur. Takım güçlü kalır, değişimdeustalık gösterebilir ve motivasyonu yitirmezse başarılı olur. Bunusağlayamazsa sıkılma, yılgınlık ve çözülme meydana gelir. Bu sorutakımdaki bireylerin ve takımın kendini yenilemesini ve yenidencanlandırarak keyif almalarını dolayısıyla performansın artmasınısağlar.

 

KAYNAK:

http://www.championshipthinkingcoach.com/expertise/team-development.html

Dr. Zeki Pehlivan’ın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız..
 

Bakmadan Geçme