Doruk Pehlivan, EHF’nin resmi sayfasında

EHF, resmi sitesinde PGE Vive Kielce forması giyen milli oyuncumuz Doruk Pehlivan hakkında kısa bir makale yayınlandı. Magda Pluszewska'nın yazdığı makaleyi Cemal Görkem Erim Türkçe'ye çevirdi.

DORUK: “NE KADAR GELİŞME KAYDETTİĞİMİ HERKESE GÖSTERMEK İSTİYORUM”

Onun genlerinde hentbol var. Bu sporu 40 yıldır tanıyan bir ülkeden gelmiş olması önemli değil, o doğduğundan beri bu sporu biliyor.

2019 yazında Doruk Pehlivan PGE Vive Kielce saflarına katıldı ve Polonya Ligi’nde forma giyen ilk Türk hentbolcu oldu.

Haber

21 yaşındaki hırslı sol oyun kurucu, 2016 Şampiyonlar Ligi şampiyonu takımının bençinde oturmanın bile Türk hentbolu için çok şey ifade ettiğini kabul ediyor, fakat o Kielce’ye Hala Legionow’un kotluklarını test etmek için gelmedi.

Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk maçına, sezonun açılışında, Kiel karşısında çıktı. Grubu lider bitiren Kiel karşısında deplasmandan Kielce 30-30’luk beraberlikle ayrıldı.

Kielce, grubun son maçında da Alman ekibini kendi evinde ağırladı ve 32-30 galip geldi. Bu galibiyetle B Grubu’ndaki üçüncü sırayı garantiye alıp A Grubu’nun altıncısı Celje Pivovarna Lasko ile eşleştiler.

İlk maç Slovenya’da 21 Mart Cumartesi günü saat 19:00’da(TSİ 21:00) oynanacak ve ehftv.com’dan canlı yayınlanacak. Maç aynı zamanda EHF için haftanın maçı olarak belirlendi ve perde arkasından görüntüler de yayın içerisinde olacak.

Her detayı hatırlamak

 Yarım sene sonra bile, Doruk Sparkassen Arena’da çıktığı ilk maça dair her detayı hatırlıyor.

“Hem güzel hem de korkutucu bir histi. Kiel’in 12.000’e yakın seyircisi vardı. Konuk takım olarak ilk önce bizim ismimiz anons edildi. Sıra bana geldiğinde ve sahaya çıktığımda, bütün uğraşımın ve çalışmamın bu an için olduğunu düşündüm.” (Doruk’un Kiel maçı ardından konuk olduğu podcast TATA’nın 9. bölümünü dinlemek için: https://soundcloud.com/bazisahalar/tata-9-wdoruk-pehlivan?in=bazisahalar/sets/tata-hentbol )

Doruk Kielce’ye Avusturya ekibi Fivers Margareten’den katıldı. Transferi çok sayıda taraftar için büyük sürprizdi ve çoğu insan ismini ilk kez o transferle duymuştu.

Zor bir başlangıç yaptığını söylemek mümkün. Talant Dujshebaev’in taktik anlayışına alışmak her hentbolcu için kolay bir şey değildir.

“Dürüst olmak gerekirse performansımın daha iyi olacağını umuyordum. Fakat gün geçtikçe kendimi daha iyi hissediyorum” diyor ve ekliyor “Başlangıçta çok mücadele ettim ve hala ediyorum. Fakat bu mücadeleden çok şey öğreniyorum ve çalışmayı bırakmayacağım. Savunmada hücumdan daha fazla görev alıyorum. Savunmaya adaptasyonumun daha kolay olduğunu söyleyebilirim.”

Doruk Pehlivan heyecanına yenik düştü

 

Burada olmak bir lüks”

 Saha dışında Doruk’un pek fazla problemi olduğu söylenemez. Burada bulunmaktan çok mutlu. Polonya Şampiyonu takımın bir parçası olmaktan gurur duyuyor ve bunun tadını çıkarıyor.

“Beklediğimden çok daha mutluyum açıkçası. Hentbolun içindeki bir insan için burada bulunmak büyük bir lüks.” “Burada çok fazla sayıda farklı insan var. Herkes birbirine çok yakın. Takım arkadaşları olarak birbirimize güveniyoruz, çok fazla zaman geçiriyoruz ve bu da bizi saha içinde birbirimize daha iyi bağlıyor.”

Doruk’un Kielce’ye katılması Türk hentbolseverler arasında büyük yankı uyandırdı. Kulübün sosyal medya hesaplarında onun bulunduğu bütün içerikler ülkesinden fazlasıyla etkileşim aldı.

“Diğerleri için öncü olmaya çalışıyorum. İnsanların benim yolumu izlemesini ve benden daha başarılı olmasını istiyorum. Türk hentbolu hala Avrupa’nın geri kalanının oldukça gerisinde. Milli takımdan takım arkadaşlarımla ve Türkiye’den pek çok insanla beraber Türk hentbolunu daha yüksek seviyelere çıkarmak için uğraşıyoruz.”

Doruk Pehlivan’dan Polonya’da gitar şov

Hentbol hep onun hayatının bir parçasıydı

Onun en büyük hayranları ise ailesi. Annesi Zeynur ve babası Zeki eski milli oyuncular. Bundan dolayı hentbol her zaman onun hayatında yer aldı. Annesi oyunculuk kariyerini o doğunca sonlandırmış.

“Çocukken babamın antrenmanlarına sık sık giderdim. Çok eğlenirdim. Babamın takım arkadaşları ben yerde uzanırken ayaklarımdan tutup paspas gibi yeri temizlerlerdi.”

Doruk şu anda 201 cm ve 115 kg. Paspas olarak kullanılmaya pek uygun değil gibi…

Ailesiyle arası hala oldukça iyi. “Annem daha çok bir hayran gibi. Oldukça heyecanlı ve sosyal medyada çok aktif. Babam ise daha ciddi. Maçlar hakkında çokça konuşuyoruz. Bazen videoları kesip bana gönderiyor ve yaptıklarımı tartışıyoruz.” diyor ve ekliyor “Onlar hayatımda olduğu için çok şanslıyım. Bence aile, bir sporcu olmak için büyük bir etken ve onlar benim bu yolculuğumun büyük bir parçası.”

“Genç takımlar her zaman tehlikelidir”

Gruptaki son maçta Kiel’e karşı aldıkları galibiyetin ardından son 16 turunda Celje ile eşleştiler.

“Genç bir takım ve başarıya açlar. Bu tip genç takımlar her zaman oldukça tehlikelidir. Neler yapacaklarını bilemezsiniz”

EHF Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk sezonunda son 16 turuna kalmak gayet kayda değer bir başarıdır. Doruk ise hala daha fazlasını istiyor: “İyi bir takımız ve ben bu iyi takıma inanıyorum. Eminim ki; bir adım daha ileriye gidebilecek gücü kendimizde bulacağız ve herkes benim gibi düşünüyor.”

Doruk’un Slovenya temsilcisi karşısında kişisel bir motivasyonu da var.

“Dürüst olmak gerekirse Kiel karşısında beklediğim kadar iyi değildim. Çok fazla hata yaptım. Yapmam gereken, bu hatalarımdan yeni şeyler öğrenmek. Bir daha ki maçta onları yapmamaya çalışacağım. Kendim de dahil herkese ne kadar gelişme kaydettiğimi göstermek istiyorum.”

 

Bakmadan Geçme