Üç Ülke, Dört Şehir, On Altı Ulusal Takım, Bir Şampiyon

Avrupa Kadınlar Hentbol Şampiyonası EHF Euro 2022, Norveç’in 9. kez Avrupa Şampiyonası olması ile sona erdi. Kadınlar Hentbolunu yakından takip eden Antrenör-Yorumcu Gürcan Budakçı, EHF Euro 2022 Hentbol Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nı yorumladı.

Üç Ülke, Dört Şehir, On Altı Ulusal Takım, Bir Şampiyon
TAKİP ET Google News ile Takip Et

HENTBOLHABER.NET – Üç ülke, dört şehir, on altı ulusal takım ve on altı gün şeklinde çerçevesini çizdiğimiz bir turnuva heyecanın doruklarda olduğu bir finalle bitti. Biraz geri sarım yapalım, 4 Kasım gününe. Açılış maçında ev sahibi Slovenya ile bir önceki Avrupa şampiyonasında dördüncü olan Danimarka karşılaştı. Slovenya ev sahibinin seyirci avantajının yanı sıra kurt hoca Dragan Adzic’in direktifleri ile maçta üstünlüğü ele geçirdi. Danimarka’nın daha iyi olduğu düşüncesi ağır bastığından dolayı, Slovenya galibiyeti sürpriz olarak lanse edildi. Aslında bu Danimarka’yı belki de turnuvada kendine getirdi ve 26-28 skorla biten bu yenilgi Danimarka fitilini ateşledi. Gruplardan ilk üç takım ana tabloya dahil olacaktı ve gruptaki son takım elenecekti. Ayrıca ana tabloya çıkan takımlar elenen takımla olan maçın puanları ve golleri hariç, diğer takımlarla olan puan ve averajlarını taşıyacaklardı. Maçlar bu doğrultuda tamamlandı.  A grubunda: Norveç, Hırvatistan, Macaristan. B grubunda: İsveç, Danimarka, Slovenya. C grubunda: Fransa, Hollanda, Romanya. D grubunda: Karadağ, İspanya, Almanya bir üst tura çıktı. Bu aşamada turnuvada çatlak sesler, ithamlar, suçlamalar başladı. B grubunda dolu dizgin giden, dikkat çeken İsveç ile Slovenya yenilgisiyle başlayan Danimarka maçı sonrasında homurtular başladı. İsveç Danimarka karşısında son 4 dakika 6 gol farkla gerideydi. O zamana kadar İsveç hep geriden geldi ancak son 4 dakika Danimarka 1 gol bulurken, İsveç 5 gol bularak Danimarka’yı hırpaladı. Maç 25-23 Danimarka lehine bitince, gurubunda ikinci olması beklenen Slovenya bir anda üçüncülüğe geriledi. İsveç Danimarka maçında “nordik kardeşliği mi” diye soru cümleleri duyuldu.

Aynı grupta ev sahibi Slovenya ile Sırbistan maçı sonrasında Sırp oyuncu Jelena Lavko, slovenya’yı casusluk ile suçladı. Lavko Slovenya maçı öncesi son antrenmanda salonda koltuklar arasında yayın yapan telefonlar ve İpad bulduklarını dile getirdi. Sırp heyeti bu cihazların Slovenya tarafına direkt yayın yaparak taktiklerini deşifre ettiklerini aktardı. Bu durumun Slovenya’nın casusluğu olduğunu dile getirdi.

Haber

D grubunda ise Karadağ çok rahat bir liderlikle üst tura çıkarken, İspanya, Almanya ve Polonya iki ve üç numaralı koltuk için savaşıyordu. İspanya beklenenden uzak son maça sıfır puan ve Navarro ile Soanez gibi kalecilerden yoksun olarak çıktı. Almanya ve Polonya birer galibiyetle son maçlarına çıktı. Polonya Karadağ ile oynayacak, İspanya ve Almanya kozlarını paylaşacaktı. Karadağ ana tabloyu garantilediği düşünülerek Polonya daha istekli oynayacak, İspanya – Almanya galibi üst tura çıkacak düşüncesi vardı. Polonya yenilgisi, İspanya galibiyeti durumunda üçlü averaj kuralları işleyecekti. İspanya 3 gol ile Almanya’yı yenerse elenen Almanya olacak, bu durumda İspanya ana tabloya sıfır puan ile gelecekti. İspanya Almanya maçında süre 59:10 iken skor tabelası 23-20 İspanya üstünlüğünü gösteriyordu. Almanya top kaybetti ve İspanyol oyuncu Gutierrez topu alarak Alman kalesinden uzak ara farkla dışarıya atıyor. Almanya tekrara hücum ediyor ve 53:29 oyun zamanında Almanya 21. golünü atıyor. Ancak görüntülere Alman oyunculardan çok İspanyol oyuncuların sevinmeleri yansıyor. Özellikle İspanyol oyuncu Arcos iki ellini havaya kaldırarak çığlık atması dikkat çekiyor. Oyun süresinin geri kalan kısmını İspanyol oyuncular tamamen paralel oynayarak ve çapraz yaparak geçiriyor. Maç sonunda İspanya 2. Almanya 3. olarak ana tabloya geçiyorlar. Neredeyse sıfır puanla gidecek olan İspanya 2 puan ve -6 averajla, Almanya 2 puan ve -4 averajla ana tabloya çıkarken, Polonya 2 puan -4 averajla eleniyordu. İspanya Almanya maçı için etik davranış mı değil mi tartışması böylece başlamış oldu.

Ana tabloda da söylentiler katlanarak devam etti. Grup 1 takımları ilk iki için mücadeleleri nefes kesti. Danimarka Sloven yenilgisi ile kendine gelmişti. Norveç dahil tüm maçlarını kazanarak grup birinciliğini garantiledi, hatta Norveç galibiyeti ile tüm bakışları üzerine çevirdi, takdir topladı. Grup ikinciliği için Norveç galibiyetini bekleyen Slovenya ve İsveç, Danimarka galibiyeti ile boyunlarını eğdiler. Bu gruptan yarı finale Danimarka birinci, Norveç ikinci çıkarken 5/6 maçına İsveç çıktı.

Grup 2 de ise Fransa grup maçlarında da çok temiz uzak ara farklarla maçlarını kazandı. 2018 Avrupa şampiyonası sonrasında etkili oyun kurucu sıkıntısı yaşayan Fransa için “bu handikabıyla oynamayı öğrendi” ifadeleri dillendiriliyordu. 2019 Dünya şampiyonasını bu konuda kötü etkilenip 13. bitiren, sonrasında 2020 Avrupa ikiciliği ve 2020 olimpiyat şampiyonluğu ve 2021 dünya ikinciliği apoletleri ile Fransa turnuvada çok iyi oynuyordu. Ana tabloda da çok rahat oynadı ve grup birinci olarak, Norveç’in gelmeyeceğini düşünerek rakibini bekliyordu. Grup ikinciliği için Karadağ D grubundan getirdiği puanlarla avantajlı olsa da diğer takımlar özellikle Romanya çıkış yapmak istiyordu. Romanya’nın bu düşüncesi İspanya galibiyeti ile iyice alevlendi. Romanya için Karadağ maçı büyük önem taşıyordu. Müthiş çekişmeli maç sonrası Karadağ 35-34 ile Romanya’yı yendi. Romanya maçta Avusturyalı hakem çiftinin yanlı kararlar verdiğini ve haklarının yendiğini iddia etti. Sonraki maçlar “işimize saygı” yazılı tişörtlerle çıkacaklarını federasyon başkanları Constantin Din’e bildirdiler. Ayrıca başkanlarından EHF nezdinde şikayette bulunmalarını talep ettiler. Ancak Romanya federasyon başkanı Constantin Din hakemlerin yanlı olmadığını, EHF şikayetinde bulunmayacağını ve “işimize saygı” yazılı tişörtlerle çıkmaları durumunda haklarında cezai işlem başlatacağını söylemesi üzerine oyuncular milli takım affı kartını ortaya attı. Romanya’da bir anda ortam gerildi. Romanya hentbolunda söz sahibi olan yayın kuruluşları federasyon başkanın görevi bırakmasını istedi hatta bu konuda dilekçe verilmesi için kamuoyu oluşturma girişimlerinde bulundular.

Haber

Grup 2 de Fransa birinci, Karadağ ikinci olarak yarı finale, Hollanda ise 5/6 maçı oynamak üzere gruptan çıktılar.

Beşincilik altıncılık maçında isteksiz ve moralsiz oynayan İsveç, 5 gol farkla Hollanda karşısında galiğ geld.

Yarı final maçları Danimarka – Karadağ, Fransa- Norveç şeklindeydi. Danimarka Karadağ karşısında 4 göllü bir üstünlükle galip gelip kupanın kulpundan tuttu. Fransa ise her zaman şampiyonluk ile aralarında bariyer oluşturan takım Norveç’le karşılaştı. Norveç 8 gol farklı galibiyetle Fransa’ya yine şampiyonluk yolunda engel oluşturdu ve kupanın diğer kulpundan tuttu.

Üçüncülük dördüncülük maçında ise Fransa ve Karadağ karşı karşıya geldi. Ana tabloda 8 gol farkla üstün gelen Fransa, Karadağ karşısına moralsiz çıkıyordu. 2020 Avrupa şampiyonasında da Finalden uzaklaşıp 3/4 maçına çıkan Danimarka Hırvatistan karşısına aynı duygularla çıkmış ve Hırvatistan’a yenilmişti. Fransa içinde işler iyi gitmiyordu. Ancak son 2 saniyede Itana Grbic son 30 saniye kuralını ihlal ederek kırmızı kart gördü. Fransa Grace Zaadi’nin 7 metre atışını gole çevirmesi ile oyuna tekrar ortak oldu ve maçı uzattı. Uzatmalarda Orta oyun kurucusundan eksik olan Karadağ galip gelerek kehaneti devam ettirdi.

Haber

Final maçı zamanı geldiğinde ise kafalarda soru işaretleri doluydu. Norveç finallerde yenilecek mi? Ana tabloda Danimarka 31-29 ile Norveç’i yenmişti. Maç başlaması ile Danimarka öne geçti ve maçın 3/4 kısmında öndeydi. Maçın süresi 50:16 yı gösterdiğinde Norveç’li oyuncu Aardahl 22-22 eşitliği sağladı. Bu kısımdan sonra Norveç vites arttırdı ve Danimarka karşılık veremedi. Norveç gerideyken kalede Solberg ve Lunde ile hücumda da Mork sayesinde takibi sürdürdü. Norveçlilerin yüzünde hiçbir zaman endişe, panik, umutsuzluk emaresi yoktu. Norveç öne geçtiğinde ve Danimarka’nın boş döndüğü dakikalarda Danimarka kalesinde Toft kaleci kazağını şaşkınlık ifadesi ile ısırırken görüntü verdi. Boş dönüşlerde kenardaki Petersen, Hansen, Iversen gibi oyuncuların bakışlarındaki şaşkınlık görülüyordu. Maç sonunda Norveç galip gelerek 9. Avrupa şampiyonluğunu ilan etti.

Haber

Bir şampiyona biterken, şimdi Kadınlarda 2023 Dünya şampiyonası merakla beklenmekte. Ülkemiz için 2023 dünya şampiyonası yolunda Sırbistan engeline bulunmakta. Umudumuz ve temennimiz bu engeli geçerek dünya şampiyonasında olabilmek.

Bakmadan Geçme