Tokyo 2020 Erkekler A Grubu

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları Erkekler Hentbol Branşında A Grubu'nda iki kıta temsil edilecek.

CEMAL GÖRKEM ERİM / HENTBOLHABER.NET – Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları A Grubunda güzel mücadeleler bizi bekliyor.

A Grubunu inceleyecek olursak, Norveç, Fransa, Almanya, İspanya, Brezilya, Arjantin mücadele edecek. Avrupa ile Güney Amerika kıtasının kapışması olacak.

Norveç

Olimpiyat bileti: Eleme Turnuvası

Bugüne kadarki olimpiyat karnesi: 1 katılım(1972 Münih) 0 madalya

Norveç’in Tokyo biletini Oslo’da alma ihtimali vardı ama hükümetin sıkı covid-19 önlemleri sebebiyle Podgorica’da eleme maçlarını oynadılar ve bu aleyhe gelişen durumun bir dezavantaja dönüşmesine izin vermeden grubu kayıpsız lider tamamladılar. Son yıllardaki atılımlarına bakacak olursak Norveç’in kesinlikle bir madalya adayı olduğu gerçek. 2016 Avrupa Şampiyonası ve sonrasında gösterilen çıkışla beraber, kadınlarda süper güç olan Norveç, artık erkeklerde de katıldığı turnuvalarda favori gösterilmeye başlandı. Mısır’daki Dünya Şampiyonası’nda çeyrek finalde tecrübeli İspanya’ya çarpıp hayal kırıklığı yaşadılar ama Norveç’ten önümüzdeki turnuvaların en az birinde bir altın madalya bekleniyor. Kazanılan ilk turnuvanın Olimpiyat olmasına ülkenin en süslü hayali desek pek itiraz eden olmayacaktır.

Süper Yıldız: Sander Sagosen

Kiel’e gelir gelmez, ayağının tozuyla Şampiyonlar Ligi kazanan ve Final4’da oldukça etkili performans gösteren Sagosen, takımını sezonun devamında Bundesliga’da şampiyonluğa da taşıdı. Milli takımla Mısır’da beklentinin altında kalsa da, Olimpiyat Oyunları için dikkat edilmesi gereken başrol oyuncularından birisi. 25 yaşındaki yıldız, şimdiye kadar çok şey gösterdi, bundan sonra da göstermeye devam edecek

Gelecek vadeden: Magnus Abelvik Rød

Aslında bu başlıkta değerlendirilmesi gereken isim 21 yaşındaki Alexander Blonz. Fakat koç Christian Berge kendisini bu turnuva için düşünmedi ve bize mevcut kadrodaki en genç ismi burada değerlendirmek kaldı. Rød 2017’den itibaren Bundesliga’da Flensburg forması giyiyor ve ligde iki kez şampiyonluğu kazandı bile. Nüfus kağıdında takımın en genci olabilir ama saha tecrübesi oldukça fazla. Norveç’in maçlarını izlerken bu isme de dikkat etmekte fayda olduğunu söylemekten başka bir seçeneğimiz kalmıyor.

Haber

 

Fransa

Olimpiyat bileti: Eleme Turnuvası

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi: 5 katılım(1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016) 2 Altın(2008, 2012) 1 Gümüş(2016) 1 Bronz(1992)

2010’ların neredeyse tartışmasız en sansasyonel hentbol ülkesi, 2008 Pekin’in ardından ilk kez eleme turnuvasıyla Olimpiyat’a katılmaya hak kazanıyor. 1992’de altın madalya alan takımın dağılan Sovyetler Birliği’nin sporcularının oluşturduğu Bağımsız Devletler Topluluğu olduğunu saymazsak, 2 kez üst üste altın madalyayı kazanan tek ülke Fransa. Genç jenerasyonu takıma monte etmekte hala imtina ediyorlar. Yannis Lenne, Kylian Villeminot, Aymeric Minne gibi alttan gelen yıldızlar şans bulamasa da mevcut jenerasyondan heyecan verici ve henüz altın madalya kazanamamış oyunculara sahipler. Kentin Mahe Ocak’taki Dünya Şampiyonası öncesi uzun süreli sakatlığından döndü. Hem şampiyonayı hem de Olimpiyat eleme turnuvasını çok iyi geçirdi. Dika Mem, bu sene Şampiyonlar Ligi ile nihayet kulüpler düzeyinde uluslararası bi kupa kazandı. Nikola Karabatic ve Michael Guigou’nun muhtemelen son Olimpiyat’ı ve Karabatic’in çapraz bağ sakatlığı dönüşünü bu turnuvaya yetiştirmek için ne kadar uğraştığını da hepimiz biliyoruz. 2020 Avrupa Şampiyonası ülke adına çok büyük hayal kırıklığıydı, 2021 Dünya Şampiyonası’nda madalya gelmedi ama 4.’lükle varlıklarını hissettirdiler. Madalyanın ciddi adayı olduklarını zaten söylemeye gerek yok.

Süper Yıldız: Nikola Karabatic

Belki takımın en formda oyuncusu değil. Hatta mevcut kalitede de takımın en öne çıkan ismi mi, tartışılır. Ama Nikola Karabatic’in isminin geçtiği yerde başka birini süper yıldız olarak yazmak çok zor. 11 Nisan’da 37. yaş gününü kutladı ve Mayıs’ta çapraz bağ yırtığının 6. ayında sahalara döndü. Basketbolseverlerin Kobe Bryant ile eşleştirebileceği türden bir sporcu. Kazanma hırsına, takımına yapacağı liderliğe dair kimsenin hiçbir şüphesi yok. Soru işareti oluşturan durum, vücudu buna ne kadar müsade edecek.

Haber

Gelecek vadeden: Romain Lagarde

Norveç’te verdiğimiz Rød örneğinde olduğu gibi burdaki ismin de pek genç olduğunu söyleyemeyiz. 24 yaşındaki Lagarde şimdiden önemli rollerde pek çok başarı kazanmış bir oyuncu. Fakat hentbolcuların kariyer ömrü 40 yaşına yakın olduğu için Lagarde’ın önünde daha çok uzun yol var. Bu sezon Rhein Neckar-Löwen formasıyla EHF Avrupa Ligi’nde Final Four’a kaldılar fakat kendi evlerinde yarı finalde Füchse Berlin’e mağlup olarak 3.’lükle yetindiler. Önümüzdeki sezon Pay d’Aix formasıyla ülkesine dönecek oyuncu, sürprizlerle dolu 2017-18 sezonunda Nantes formasıyla Şampiyonlar Ligi finali yolunda yaptıklarıyla hatırlanıyor. Ne kadar forma şansı bulur belli değil, fakat Karabatic’in bir önceki başlıkta bahsettiğimiz gibi fiziğinin yetmediği durumlarda oldukça iyi bir alternatif. Hatta turnuvanın ilerleyen maçlarında da ana rotasyonda yer edinmesi pek sürpriz olmaz.

Almanya

Olimpiyat bileti: Eleme turnuvası

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi(Batı Almanya): 9 katılım(1972, 1976, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2016) 2 gümüş (1984, 2004) 1 bronz(2016)

Belirtilen karne 1972 Münih ile beraber takvime giren salon hentboluna dair. Hentbolun anavatanlarından birisi olan Almanya, 1936 Berlin’de oynanan saha hentbolunda altın madalyayı kazanmıştı. Türkiye dahil dünyadaki pek çok ülkeye hentbolda ilham veren ülkenin salon hentbolunda altın madalya kazanamaması bir eksik olarak görülebilir. Genel kalite bakımından hentbolun en iyi oynandığı lokasyonun, en iyi oyuncuları yetiştirmede de azımsanacak bir yanı yok fakat sporun en büyük organizasyonunda bir türlü şansları tutmadı. 2000’lerin ortasındaki “Bad Boys” jenerasyonu Dünya ve Avrupa şampiyonluğunu kazandı ama 2004 Atina’da, bir diğer lakap sahibi(Kovboylar) Hırvatlar karşısında mutlu sona ulaşamadı. Bugün geçiş döneminde denebilecek Almanya, her zaman olduğu gibi yine hafife alınmaması gereken bir takım. Fakat şunu da söylemek gerekir ki kötü bir turnuva geçirdiklerinde grupta sonuncu olma ihtimalleri de 0 değil.

Süper Yıldız: Andreas Wolf

Bu başlık için pek çok kişi Uwe Gensheimer’i düşünebilir. Haksız da sayılmazlar. İnanılmaz bir bilek kıvraklığına sahip, tarihin en yetenekli kanat oyuncularından birisi elbette bu şekilde değerlendirilebilir. Fakat uluslararası turnuvalarda, 2013 EHF Cup dışında bir türlü şansı pek tutmadı. Almanya’nın sürpriz bir şekilde şampiyon olduğu 2016 Avrupa Şampiyonası’na sakatlığından dolayı katılamamıştı. Son 2 yıldır inanılmaz formda olan kaleci Andreas Wolf’u bu yüzden Almanya’nın bir numaralı ismi olarak seçtim. Onun da muadillerinin aksine(Niklas Landin, Vincent Gerard, Gonzalo Perez de Vargas) uluslararası kupa konusunda şansı pek yaver gitmedi. Fakat ritmini yakaladığında takımını ne kadar yukarı çekebileceğini hepimiz biliyoruz. Uluslararası başarı açlığı Tokyo’da kendini gösterecek olursa Almanya’nın madalya şansını oldukça artıracaktır.

Haber

Handball+Olympics+ Rio 2016 Almanya Polonya Andreas Wolff 2

Gelecek vadeden: Juri Knorr

90’lı yılların yıldızlarından Thomas Knorr’un oğlu, Doruk Pehlivan’ın takım arkadaşı Juri Knorr bu sezon Bundesliga’da küme düşmeme mücadelesi verdi. Fakat bu seviyede bile Rhein Neckar-Löwen’in dikkatini çekmeyi başardı ve gelecek sezon Mannheim’da, kendini daha üst seviyede gösterebilecek. Umuyoruz ki bu sezon Avrupa kupalarında şansı yaver gitmeyecektir çünkü EHF Avrupa Ligi ön eleme turunda temsilcimiz Spor Toto ile eşleşti. Fakat doğrusunu söylemek gerekirse o konuda ağır favoriler ve uluslararası anlamda da Juri Knorr ismini az duymayacağız gibi. Tokyo’da Alfred Gislason ona ne kadar şans bulur bilemeyiz fakat ilk uluslararası turnuvasının Olimpiyat olması onun için hem çok büyük şans, hem de yüzmeyi yeni öğrenmişken okyanus ortasına atlamak gibi olacak.

 

Brezilya

Olimpiyat bileti: Eleme Turnuvası

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi: 5 katılım(1992, 1996, 2004, 2008, 2016)

Brezilya, hentbolun eski kıta dışında yükselen yıldızlarından birisi. Kadınlardaki 2013 Dünya Şampiyonluğu hentbol dünyasını baştan aşağı sarsmıştı fakat erkeklerde benzer bir başarı henüz gösterilebilmiş değil. Avrupa’nın önemli takımlarının kilit rollerinde iyi oyunculara sahipler. Uzun yıllardır Dünya Şampiyonası’nda boy gösterdiklerinden dolayı büyük turnuva tecrübesine de sahip bir ülke. Tüm sporlardaki ezeli rakipleri Arjantin ile, iki grup içinde daha zor olanına düştüler. Çok büyük etkisi olmayabilir fakat Arjantin ile oynanacak maçları herkesin merak ettiği bir müsabaka. Tabi ki madalya adayı değiller fakat yapacakları herhangi bir sürprizde, seyircisizlikten dolayı tatsız geçecek olan turnuvayı renklendireceklerdir.

Süper Yıldız: Thiagus Petrus

Barcelona forması giyen sol oyun kurucu, Rasmus Boysen’in de aralarında bulunduğu pek çok otorite tarafndan faal en iyi savunmacı olarak değerlendiriliyor. 2020’de finalde kaybettikleri Şampiyonlar Ligi’ni 2021’de tek bir maç dahi kaybetmeyerek kazandılar ve takımın savunmadaki önderliği görevinin hakkını sonuna kadar verdi. Kadroda Rogerio Moraes’in de olduğunu düşünürsek, Brezilya’nın zor gol yiyecek bir takım olmasını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Gelecek vadeden: Haniel Langaro

Yeniden çok da genç sayılmayan bir isme geldik. 26 yaşındaki Langaro’nun kariyeri yeni yükselişe geçti. Barcelona’nın geniş ve oturmuş kadrosunun ana rotasyonunda değildi belki ama atletizmi ve şut kuvvetiyle ciddi anlamda dikkat çekti. Bu turnuvada savunmasıyla ön plana çıkacak Brezilya’nın hücumdaki önemli silahı olacaktır.

İspanya

Olimpiyat bileti: 2020 Avrupa Şampiyonu

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi: 10 katılım(1972, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012) 3 bronz(1996, 2000, 2008)

Günümüzün en formda, tecrübe ve gençlik tutkusunu belki de en iyi harmanlamış milli takımı İspanya. Daha önce hiç kazanamadıkları Avrupa Şampiyonası’nı 2018 ve 2020’de üst üste kazanarak altın madalyaları kapıyı kırarcasına almaya başladılar. Şahsen 2021 Dünya Şampiyonası’nda hayal kırıklığı yaratabileceklerini düşünüyordum. Çünkü Raul Entrerrios başta olmak üzere oyun kurucu rotasyonlarının yaşı oldukça ilerlemişti ve sezon içi oyuncular için çok yorucu geçiyordu. Fakat benim gibi düşünenleri tamamen yanılttılar. Turnuvanın başından itibaren ağırlıklarını hissettirdiler. Çeyrek finalde yükselen yıldız Norveç’i mağlup ettiler. Yarı finalde şampiyon Danimarka’ya üst direkten çizginin hemen dışına seken topla kaybettiler. Bu öoral bozucu mağlubiyetten de hiçbir şekilde etkilenmemiş olacaklar ki 3.’lük maçında Fransa’ya karşı oldukça üstün bir oyun sergilediler ve turnuvadan madalyayla ayrıldılar. Başta da belirttiğimiz gibi, gençlik ve tecrübenin bu kadar iyi harmanlandığı bir yapının Tokyo’daki madalya adaylarından birisi olması kaçınılmaz. 80’lerden itibaren yükselişe geçen İspanyol erkek hentbolu ilk altın madalya için 2005 Dünya Şampiyonası’nı beklemek zorunda kalacaktı. Avrupa Şampiyonluğuna ise ancak 3 sene önce ulaşabildiler. Fakat uzun yıllardır her daim madalya adayı olarak turnuvalara katıldılar. Fransa’nın jenerasyon geçişi yaşadığı, Norveç ve İsveç’in gereken tecrübeyi henüz kazanamadığı, Hırvatistan’ın katılamadığı, Almanya’nın ise ne yapacağını kendisinin bile kestiremediği bir ortamda ilk Olimpiyat altını için pek de fena bir zamanlama olmaz. Kağıt üstünde tek ciddi rakipleri 2021 yarı finalinde ucu ucuna mağlup oldukları Danimarka gibi gözüküyor.

Haber

Süper Yıldız: Raul Entrerrios

Sezonun başında geçen seneki Şampiyonlar Ligi’nin Final Four’unu finalde kaybetti. 2021 Ocak’taki Dünya Şampiyonası’nda takımını bronz madalyaya taşıdı. Sezonun sonunda Şampiyonlar Ligi’ni kazandı. Kariyerinin peak noktasındaki bir oyuncu için bile harika bir sezon bu. Fakat Raul Entrerrios 12 Şubat’ta 40 yaşını doldurdu. Tokyo Olimpiyat Oyunları ise kariyerinin son maçlarına ev sahipliği yapacak. Yeteneklerini ve meziyetlerini burada anlatacak değilim. Futbolseverlere şöyle bir örnek vereyim. Zinedine Zidane 2006 Dünya Kupası’na nasıl gidiyorsa, küçük Entrerrios kardeş Tokyo’ya ondan daha şanlı bir şekilde gidiyor.

Gelecek vadeden: Aleix Gomez

Özel başlıklarda değerlendirdiğimiz son 4 oyuncunun Barcelona forması giymesi tesadüf mü bilmiyoruz. Fakat Aleix Gomez, önümüzdeki sezon kulübün koçluğunu yapacak olan Antonio Carlos Ortega’dan beri Barcelona’nın süperstar sağ kanadı olmaya en yakın isim. Bilek hakimiyetini ve özgüvenini 7 metre atışlarında gözlemleyebilmek mümkün. Muhtemelen oldukça formda durumdaki Ferran Sole daha fazla şans bulacaktır. Fakat onun yorgunluğunda görevi devralacak kişi de savunmalar için ekstra bir tehdit. Hangi koç böyle bir rotasyon istemez ki?

Arjantin

Olimpiyat Bileti: 2019 Pan American Oyunları Şampiyonu

Bugüne kadarki Olimpiyat karnesi: 2 katılım(2012, 2016)

Yeni kıtanın bir diğer yükselen yıldızı Arjantin, 2021 Dünya Şampiyonası’nda etkileyici ve keyif veren bir performans göstermişlerdi. Fakat antipatik Katar’a grubun son maçında mağlup oldular ve kamuoyu bu olaya oldukça üzülmüştü. Bu turnuvada grupta antipatik sayılacak bir rakipleri yok ama çeyrek finale çıkabilmek için ağa babalardan en az birini geride bırakmak zorundalar. Brezilya için söylenilen pek çok şey Arjantin için de geçerli. İkisinin karşılaşacağı maçın merakla beklenmesi dahil.

Süper Yıldız: Diego Simonet

1986 FIFA Dünya Kupası çeyrek finalindeki malum olay olmadan bugüne gelinseydi, belki de “Tanrı’nın eli Diego” tanımı Simonet için kullanılırdı. Hentbolda çok sık görülmeyen bir yeteneğe sahip. Dengeli veya dengesiz, hangi durumda olursa olsun müthiş şutlar çıkarabiliyor. Saha hakimiyeti ve oyun zekası kusursuza yakın. Şahsi kanaatim, günümüzde Ivano Balic’in tarzına en yakın isim Simonet. 2018’deki Montpellier’nin peri masalının baş kahramanı olması pek tesadüf değil. Final Four MVP ödülü de bunu kanıtlar nitelikte. Kadrodaki 3 Simonet kardeşten ortancası, takımın en çok eline bakacağı isim olacak

Gelecek vadeden: Pedro Martinez

Bakmadan Geçme