Zeynur PEHLİVAN Erkekler Şampiyonlar Ligini Özetledi

Almanya’da olmak , Köln’de Velux Ehf Erkekler Şampiyonlar Ligi finalini yaşamak , fotoğraf kareleri çekmek sizce nasıl bir duygu? Bir düşünün ki bir takım iki müsabakada da geriye düşüyor ve Erkekler Şampiyonlar Ligi Şampiyonu oluyor. Bu hikayeyi Hentbolun içinde olan ve farklı bakış açıları, heyecanı ile bizlere yansıtan Zeynur Pehlivan’dan dinlemek ister misiniz? Zeynur Pehlivan’ın Hentbolhaber.Net okuyucuları için yazdığı ve objektiflerine yansıyan kareleri şöyle:

ENKÜÇÜK TAKIM VE EN KÜÇÜK ADAMIN TAKIMI HENTBOLUN EN BÜYÜĞÜOLDU

VELUX EHF CHAMPIONS LEAGUEveLanxess Arena…

İki gün, dört takım vedörtmaçlıkbir FINAL4.SG Flenburg birinci, THW Kiel ikinci,Barcelona üçüncü, Veszprem dördüncü oldu.

Haber

Bu hikaye bu kadar basit cümlelerleanlatılacak kadar basitbir hikayedeğil. Bu hikaye seneler sonraKölnLanxess Arena ‘dakilerinbüyükbir mutlulukla, “Bende oradaydım, yaneydi oöyle, Flensburg nasılşampiyon olmuştu ama ”diyerek anlatmaya başlayacağı muhteşem birhikaye.

Her biri ayrı bir final olan tarihi maçlara, tahmin edilmeyensonuçlara,şimdiye kadar FINAL4’unyaşamadığı anlara,görülmemişatmosferetanıklık etmenin ve 20000 şanslı seyirciden birisiolmanınverdiği ayrı bir hazla, tekrar tekrar anlatmak isteyeceğiçok başka birhikaye.

LanxessArena tabii ki, büyük hentbol maçlarına, büyüktakımlara ve büyük oyuncularabeş senedir alışmıştı. Ama ne LanxessArena, ne de hentbol seyircileri böyle dört muhteşem FINAL4’a,uzatmalara ve yedi metrelere giden bir maça tanıklık etmişlerdi.

Açıkcası ben,Şampiyonlar Ligi bileti alırken bu takımlarıseyredeceğimi hiç tahminetmiyordum. Bu takımları değil, başkaoyuncuları, başka takımları izlemek için ve o muhteşematmosferiyaşamak için almıştım.

Bunlardan birincisi, FINAL4’a kesin olarak katılır diye düşündüğümyıldızlar topluluğu PSG Handball takımıydı.Polonya milli takımına,oynadıkları hentbola ayrı bir hayranlığımdanve tabii ki bu sene takımın başına geçen Dujshebaev’dendolayı, dörtlüfinalde yer alır diye düşündüğüm TargiKielce’ydi.

Geçen senenin VELUX Şampiyonu Domagoj Duvnjak’lı HSV Hamburg ise zatenolmalıydı diye düşünüyordum ki, bu düşünceme Vardar- Skopje son verdi.

Çeyrek finalilk maçında yedi farklaBarcelona’yı yenen veHamburg’unelenmesinden sonra bizlere“Yok artık, Barcelona’yı da mı FINAL4dagöremeyeceğiz yoksa” diye kara kara düşündüren Rhein-Neckar Löwen’de butakımlar arasındaydı. Ne bu takımları Cologne’de, ne de FINAL4’a kalan vemutlakaiçlerindenbirisi şampiyon olur diye düşündüğümüzVeszprem,Kiel veBarcelona’nın şampiyon olduğunu görebildik.

2013-2014 VELUX EHF Şampiyonlar Ligi şampiyonu, FINAL4tarihindefinallerdehiç görmediğimiz,herkesinson sırada şans tanıdığı SGFlensburg –Handewitt oldu.

Haber



THW Kiel ve FC Barcelona ŞampiyonlarLigini en çok ziyaret edenveşampiyon olan takımlar. Bu sene Veszprem ve Flensburg ise ilk kezFİNAL4’a katılıyor. Vesprem final adayı,çünkü iki sene önceBarcelona’dan ülkesine dönen Laszlo Nagyve bu senenin gol kralı olanMomir Ilıc gibi değerli oyunculara sahip. Flensburg ise, Barcelona’yayarı finalde şanslı kura çektidiğini düşündüren takım. Yani FINAL4’unsonuncusu olacak diye düşündüğümüz takım. Sadece bize değil, Barcelonaantrenörü Xaier Pascual’a aynı şeyi düşündüren takım. İlk devrede altıfarkı yakaladıktan sonra yaptığı oyuncu değişiklikleri ve oynattığıoyunla daha maç bitmeden ertesi günkü final maçı hesaplarını yapmayabaşlayan vebu maçı tarihi bir maça dönüştürmeye başaran Xaier Pascual.Oyuncu değişikliklerinde sahada ki oyuncuların bile tepkisine sebepolan teknik adam.Ve diğer tarafta yenilgiyi asla kabullenmeyensakin Küçük DevAdam,LjubomirVranjes. Flensburgve İsveç milli takımlarında 168 cm’likboyu ile“Nasıl sol oyun kurucuoynar” dediğimiz, ama aldatmaları vekuvveti ile oynadığı hentbola hayran olduğumuz Vranjes.Çok büyükstarların olmadığı bir takımdakendisi gibi güçlü ve çabuk oyuncularyetiştiren, sürekli mücadele eden, her iki maçta altı farkla gerideolmalarına rağmen Barcelona ve Kiel gibi dev takımlardan maçı kendilehlerine çevirmeyi başaran,Şampiyonlar Ligi şampiyonu yapan,Flensburg’u inanılmaz bir başarıyasürükleyen ve maç sonunda oyuncularıtarafından oldukça yükseklere atılanVranjes.EHF Yorumcusu Tom O Brannagain bile bu altı farktan dönüş için,“Flensburg’un önünde yazan SG’yi hep merak etmiştim. Şimdi ne olduğunugayet iyi biliyorum. “Six Goals “. “Altı gol”. SG (Six Goals)Flensburg-Handewitt “ yorumunu yaptı.

SG Flensburg, Barcelona’yı yedi metrelerle yendikten sonrabile herkesKiel’i favori olarak gösteriyordu. Bende FINAL4öncesiBarcelona veKiel final oynar diyordum.Oynadıkları oyun, kadrolar ve sonuçlar bunusöylüyordu.Ama öyle bir Flensburg vardı ki sahada. Herkesi şaşkınaçevirdi. Tempo, hız, istek… Hiç kimse yerinde durmuyordu. Hiç kimseninpozisyonu yoktu. Çaprazlar, pozisyon değişmeler veçift pivotagirmeler.. Glandorf şuta girerken öyle bir hız alıyordu ki, adeta yerebasmıyordu.Eggert’in kanattaki hızı ve yedi metrelerdeki sakinliğiapayrıydı. Hepsi ama hepsi çok iyi çalışılmış derslerdi.Büyük birhızla işleyen makine gibiydiler. Aynı ritimle işleyen, aynı sesi verenbir makine.Ama aynı zamanda çok teknik, aynı zamanda çok kuvvetli,aynı zamanda akıllı bir makine… Bu makinenin hızına hız katan ve ayrıyazılmayı hak eden, şampiyonlukta en büyük payı olankaleci Andersson.

Haber

Kiel’in kadro yapısınabaktığınızdafazlaeksik göremezsiniz.Flensburg’a baktığınızda ise birçok eksik görürsünüz. Ama eğer kaledeAndersson’un performansınısergileyen bir kaleciniz varsa sorun yokdemektir. Çünkü Kiel’in en büyük handikapı,kalede Andersson, Alilovicya dabir Arpad olmamasıydı. Kaleciler artık hentboldasonucubelirlemedeçok daha fazla etkili olmaya başladılar. Flensburg kalecisiAndersson bu turnuvadabunu açıkça göstermiş oldu. İyi bir takımyaratmak isteyen takımlara önerim,transferekesinlikleiyi birkaleci alarak başlasınlar.

Bu maçları ağzı açık seyreden bizler. Televizyonlardan maçlarıseyrederkenböyle heyecanlı maçlarda insanların nasıl oturduklarınaşaşırırdım. Ama şimdi çok iyi anladım. Maçlar öyle tempolu oynanıyor ki,kimse kafasını çevirip yanındakine bile bakamıyor.Eğer maçbaşladıktan sonra yerine geçmek istersen azarı işitmeye hazırsındemektir. Seyircihiçbir şeyikaçırmak istemiyor ve geç gelenseyirciye kızıyor. Gözlerime gördüm. Kalkmaları gerektiğinde hep beraberkalkıyorlar. Daha ilginç bir şey daha söyleyeyim. Bira içmenin serbestolduğu bir maçta, herkesinen az üç dört bardak bira içtiğibir yerdekötü bir olaya rastlamamış olmam.Bizim çay içtiğimiz bir yerde,tanıkolduğumuz olayları düşünüyorum da, içine bir şey mi koyuyorlar acabadiye düşünmeden edemiyorum.


Bir gün önce düzenlenen Jack&Jones mağazasında hentbolcularlaimzatöreninde buluşmak, açılış partisine katılmak, her yerde hentbolresimlerine rastlamak, sokaklarda takımlarının formalarını giymişinsanları görmek ve sohbet etmek, maçlardan önce yarışmalara katılmak,salonda her an bir ünlü ilekarşılaşmak, salonda olup o güzel anlardatakımları alkışlamak, ayakta seyretmek, dört sunucu ve maskotlarınrahat tavırları,müzik, eğlence,dans, gösteriler…

Bu kadar yeter… İlker Şentürk arkadaşım bana Macaristan’dan sonra,“BirdeKöln’ü yaşa, öyle karar ver” demişti. Gerçekten hentboldaCologne’den büyüğü yokmuş.Anlatmakla bitecek gibi dedeğil…

Vranjes, FINAL4 öncesi sporcularına “Biz diğer takımlara göre küçük birtakımız. O yüzden bu hafta eğlenmenize bakın” demişti. Ama olmaz ki…Barcelona’yı yeneceksin, Karabatic’in yedi metresini çıkaracaksın,finale kalacaksın, Kiel’i deyenecek ve şampiyon olacaksın ve“Sen enbüyüksün!” diyeseni havalara atacaklar…Böyle de eğlenilmez ki… Dalgamı geçiyorsun…

Tebrikler SG Flensburg-Handewitt. Her türlü eğlenmeyi hak etti. Hakettiği şekilde de karşılandı.

Foto: Zeynur Pehlivan

Bakmadan Geçme