Erdal Kaynak

EHF Euro 2024'de Kaleciler Çıldırdı!

Erdal Kaynak

EHF Euro 2024, Avrupa Erkekler Hentbol Şampiyonası nefes kesen yarıfinal mücadeleleriyle birlikte 63 unutulmaz maça ev sahipliği yaptı.

Turnuvanın başından itibaren kaleciler, müthiş performanslarıyla takımlarına katkı sağlayarak adeta göz kamaştırdı. Bu çarpıcı performanslar, otoriteler tarafından maçın oyuncusu ödülüyle taçlandırıldı.

EHF EURO 2024'ün 2. gününde kalecilerin maçın oyuncusu seçilme sıklığına dikkat çekilmiştim ve şu soruyu sormuştum: "Kaleciler kaç defa maçın oyuncusu ödülünü alacaklar?". Bugün oynanacak olan final maçları hari. 63 maçın oynandığı turnuvada, kaleciler toplamda 24 kez maçın oyuncusu seçildi (%38). Avusturya'nın başarılı kalecisi Möstl ise 4 kez maçın oyuncusu seçilerek bu alanda zirveyi garantiledi. Möstl'ün gelecek sezon Almanya Bundesliga takımlarından Lemgo'da oynayacağı haberini de duyurarak hayranlarına müjde vermek isterim!

Daha önceki yazılarımda da belirtitğim gibi uzak atışlardan (%28) ve yakın atışlardan (%72) gelen atış istatistikleri, hem takım hem de kalecilerin bireysel başarıları belirlemede önemli bir faktör oldu.  Bu bağlamda, geniş açılı kanat atışlarında başarılı olan kalecilerin savunma tekniklerini dikkatlice incelemeli ve ülkemizdeki kalecilerin kanat atışı savunma tekniklerine yeni yaklaşımlar eklenmeli ve ülkemizdeki kaleciler bu gelişmeleri dikkate almalı.

Final öncesinde kaleci sıralamasındaki ilk 3 kaleci ise şu şekilde:

1- Wolff: 237 Şut, 83 Kutarış, %35,02 

2- Möstl: 229 Şut, 81 Kurtarış, %35,37 

3- Ferlin: 253 Şut, 74 Kurtarış, %29,25

Möstl ve Ferlin maçalarını tamamladığına göre Wolff 1. Sıradaki yerini koruyacak gibi görünüyor. Ancak Danimarka kalecisi Emil Nielsen final maçı öncesinde 63 kurtarışı bulunuyor. Bu da Nielsen ’in halen ilk 3 sıra içinde yer alabileceğini gösteriyor.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları